ΙΔΟΥ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΑΡ: “Φιλοξενούσα χώρα” των τουρκικών συμφερόντων η Ελλάδα!


TAP Turkey azeri 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ!
Γι’ αυτό δεν το έφερναν τόσους μήνες για κύρωση στην βουλή!
Από την περήφανη πολιτική των αγωγών, γίναμε “joy division” Τούρκων και Αζέρων για 30 χιλ. τον μήνα μέχρι το 2018!
Το περίφημο “σουξέ στόρι” του αγωγού δεν φτάνει ούτε την φοροδιαφυγή του Γιάννου…
Κάτι ξέραμε όταν γράφαμε: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡ; Τέτοιο σουξέ στόρι και δεν πήγε ακόμα στην βουλή για επικύρωση;
Διαβάστε:
Tο νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ της Ελλάδας και της Trans Adriatic Pipeline AG, σχετικά με την
κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ, κατατέθηκε στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
Με την πρόβλεψη σημείων διασύνδεσης του αγωγού µε το ελληνικό σύστημα μεταφοράς καθίσταται δυνατή η διοχέτευση φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα παραλάβει αζέρικο αέριο µέσω του ΤΑΡ.
Η δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς µε φυσικό αέριο µέσω του αγωγού TAP σημαίνει µία πρόσθετη πηγή εφοδιασμού ενέργειας, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας έναντι των προμηθευτών της.
Το έργο συντελεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, καθώς την καθιστά σημαντικό ενεργειακό κόμβο και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων όσον αφορά στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό καθεστώς, η συμφωνία προβλέπει τρεις περιόδους, ανά δεκαετία αρχής γενομένης από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού. Σε κάθε δεκαετία θα εφαρμόζεται σταθερά ο εκάστοτε φορολογικός συντελεστής που ισχύει, με τον περιορισμό ότι οι φόροι δεν μπορεί να υπερβαίνουν ή να υπολείπονται περισσότερο από 20% σε σχέση με αυτούς που προκύπτουν από την εφαρμογή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος της κοινοπραξίας εκτιμώνται κατά την πλήρη λειτουργία του έργου και εφεξής (δηλαδή στο διάστημα 2019- 2042), περίπου 15,6 εκατ. ευρώ, ετησίως. Κατά το κατασκευαστικό στάδιο (2015- 2018) τα έσοδα εκτιμώνται αντίστοιχα σε 390.000 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή
ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις