Το CNN αποκαλύπτει πέντε γεγονότα που δεν ξέρουμε για την δολοφονία του Κένεντι

Στις 22 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι στο Ντάλας, μια δολοφονία που κατά πολλούς βρίσκεται σε ένα «βουνό» ύποπτων συμπτώσεων και σίγουρα άλλαξε για πάντα τον ρου της ιστορίας.
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την δολοφονία του Κένεντι, το CNN αποκαλύπτει 5 γεγονότα τα
οποία δεν έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό:
Ο φερόμενος ως εκτελεστής του Κένεντι δεν συνελήφθη για την δολοφονία:
Ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ συνελήφθη για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός αστυνομικού, του Tζ. Ντ. Τρίπιτ, 45 λεπτά μετά την δολοφονία του Αμερικανού προέδρου. Αρνήθηκε και τις δύο δολοφονίες και κατά τη μεταγωγή του στις φυλακές δύο ημέρες αργότερα πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον εργαζόμενο σε νυκτερινό κατάστημα, Τζακ Ρούμπι.
Η δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν ομοσπονδιακό έγκλημα το 1963:
Παρά τις δολοφονίες τριών Προέδρων των ΗΠΑ- του Αβραάμ Λίνκολν, του Τζέιμς Γκάρφιλντ και του Γουίλιαμ Μακ Κίνλεϋ, η δολοφονία ή η απόπειρα με σκοπό τον τραυματισμό του Προέδρου δεν ήταν ομοσπονδιακό κακούργημα μέχρι το 1965, δύο χρόνια δηλαδή μετά τον θάνατο του Κένεντι.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα ανέστειλαν το πρόγραμμα τους και κάλυπταν την δολοφονία Κένεντι για 4 ημέρες:
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στις 12:40, 10 μόλις λεπτά μετά την δολοφονία του Προέδρου Κένετι, το CBS ήταν το πρώτο τηλεοπτικό δίκτυο που αναφέρθηκε στη δολοφονία. Μετά από λίγο και το NBC και το ABC διέκοψαν το κανονικό πρόγραμμα τους για να καλύψουν την δολοφονία για τέσσερις συνεχείς ημέρες. Η δολοφονία Κένεντι ήταν το μεγαλύτερο χωρίς διακοπή νέο στην τηλεόραση μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Ηταν η πρώτη και τελευταία φορά που μια γυναίκα δικαστής όρκισε πρόεδρο των ΗΠΑ:
Λίγες ώρες μετά την δολοφονία, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε πρόεδρος στο Air Force One με την Τζάκι Κένεντι στο πλευρό του, ένα γεγονός το οποίο «πιάστηκε» σε μια εικονική φωτογραφία. Η ομοσπονδιακή δικαστής Σάρα Χιουτζ, διηύθυνε τον όρκο, η μόνη γυναίκα που έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Ο Οσβαλντ είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει έναν αντίπαλο του Κένεντι πριν λίγους μήνες:
8 μήνες πριν την δολοφονία του Κένεντι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ προσπάθησε να σκοτώσει έναν γνωστό αντικομουνιστή, τον πρώην στρατηγό των ΗΠΑ Εντβιν Γουόλκερ. Μετά την παραίτηση του από τον Στρατό, ο Γουόλκερ άσκησε σκληρή κριτική στον Κένεντι και αντιτάχθηκε στην κίνηση του να προσαρμόσει φυλετικά τα σχολεία στον Νότο.
Η Επιτροπή Γουόρεν η οποία έκανε έρευνες για την δολοφονία του Κένεντι, ανακάλυψε ότι ο Οσβαλντ προσπάθησε να σκοτώσει τον Γουόλκερ καθώς βρισκόταν στο σπίτι του. Ο Γουόλκερ έπαθε έπαθε μικροτραυματισμούς από θραύσματα σφαίρας.

φωτογραφίες: CNN

πηγη
iefimerida

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις