Κρύβουν έλλειμμα 7,9 δισ. ευρώ με δημιουργική λογιστική για να εμφανίσουν «πρωτογενές πλεόνασμα» 2,7 δισ. ευρώ!


 











* Με συνυπολογισμό εκτάκτων εσόδων 1,5 δισ. ευρώ που δεν «μετράνε», με μη συνυπολογισμό πληρωμών 5 δισ. ευρώ και με τη μη καταβολή προϋπολογισθέντων εξόδων συνολικού ύψους 802 εκατ. ευρώ, «επετεύχθη» η … δημοσιονομική προσαρμογή!
Εμμένει στην εφαρμογή μεθόδων «δημιουργικής λογιστικής» η κυβέρνηση μόνο και μόνο για να δείξει ότι η καταστροφική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει πιστά σε βάρος του ελληνικού λαού αποδίδει … καρπούς! Οι λογιστικές αλχημείες που έχουν επιστρατευτεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να
αποκρυβεί το τεράστιο μέγεθος του ελλείμματος του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και να … μετατραπει σε «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι πρωτοφανείς.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να μην αποκαλυφθεί η δεινή κατάσταση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται τα οικονομικά του ελληνικού κράτους μετά από 3,5 χρόνια «μνημονιακής» πολιτικής, είναι τρεις:
α) Ο συνυπολογισμός εκτάκτων εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που δεν «μετράνε» στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
β) Ο μη συνυπολογισμός πληρωμών συνολικού ύψους 5,64 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών παρελθόντων ετών.
γ) Η μη καταβολή ποσών συνολικού ύψους 802 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί να εκταμιευθούν.
Με τα κόλπα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «συρρικνώνει» τεχνητά το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από τα 11,164 στα 3,223 δισ. ευρώ, δηλαδή κρύβει έλλειμμα 7,941 δισ. ευρώ! Φθάνει δε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει … «πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή ότι τα έσοδα του κράτους είναι περισσότερα από το άθροισμα των πρωτογενών δαπανών και των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

Η απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας πίσω από την προπαγάνδα περί «πρωτογενούς πλεονάσματος» αποσκοπεί ουσιαστικά στο να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι η αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε πιστά τα τελευταία χρόνια μέσω του Μνημονίου απέδωσε καρπούς και βοηθά τη χώρα να βγει σταδιακά από το … τούνελ της δημοσιονομικής κρίσης! Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών: αν δεν είχαν επιστρατευτεί αυτές οι λογιστικές αλχημείες (ορισμένες από τις οποίες είναι προφανές ότι έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα) τότε θα φαινόταν καθαρά ότι η «μνημονιακή» πολιτική απέτυχε παταγωδώς, ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστρέψει οικονομικά τη χώρα διατηρώντας παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα σε υψηλά επίπεδα!
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη νεώτερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 «πρωτογενές πλεόνασμα» 2,71 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,419 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,659 δισ. ευρώ στο φετινό ενδεκάμηνο!
Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα υποστήριξε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, το «ισοζύγιο» του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή η διαφορά μεταξύ εσόδων και αθροίσματος πρωτογενών δαπανών, δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και δαπανών για τόκους δημοσίου χρέους, παρουσίασε έλλειμμα το οποίο ήταν μειωμένο κατά 9,63 δισ. ευρώ ή κατά 74,9% σε σύγκριση με το έλλειμμα της αντίστοιχης ενδεκάμηνης περιόδου του 2012! Ισχυρίστηκε, ειδικότερα, ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 3,223 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, έναντι 12,852 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, η διαμόρφωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στο πολύ χαμηλό επίπεδο των 3,223 δισ. ευρώ και ο σχηματισμός «πρωτογενούς πλεονάσματος» ύψους 2,71 δισ. ευρώ οφείλονται:
1) Στο συνυπολογισμό εκτάκτων εσόδων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα οποία εισπράχθηκαν, λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα έσοδα αυτά όμως δεν «μετρούν», δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση την οποία πραγματοποιεί η τρόικα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού!
2) Στον μη συνυπολογισμό επιστροφών φόρων ύψους 639 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν εντός του 2013 και αφορούσαν σε αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν σε παρελθόντα έτη.
3) Στον μη συνυπολογισμό δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν για την εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων της γενικής κυβέρνησης.
4) Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.
5) Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ.
6) Στη μη πληρωμή πρωτογενών δαπανών ύψους τουλάχιστον 523 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί να καταβληθούν.
Αν δεν συνυπολογίζονταν τα έκτακτα έσοδα από τα ομόλογα, αν συνυπολογίζονταν οι δαπάνες για την αποπληρωμή επιστροφών φόρου και άλλων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών κι αν το Δημόσιο δεν είχε αρνηθεί να καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά για επιστροφές φόρων του τρέχοντος έτους, δημόσιες επενδύσεις, καταναλωτικές δαπάνες και επιδόματα θέρμανσης, τότε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν μεγαλύτερο κατά 7,941 δισ. ευρώ, θα είχε ανέλθει στα 11,164 δισ. ευρώ και αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 2,71 δισ. ευρώ θα είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 5,231 δισ. ευρώ!

πηγη
zeronews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις