Απόρρητες οι έρευνες του Βατικανού για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης

Αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σε επιτροπή του ΟΗΕ

«Όχι» είπε το Βατικανό σε επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, στην παραχώρηση πληροφοριών σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες της Εκκλησίας που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, υποστηρίζοντας ότι πολιτική της είναι να κρατήσει εμπιστευτικές αυτές τις υποθέσεις.

Ανταποκρινόμενη σε μια σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), η Αγία Έδρα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει
πληροφορίες για τις εσωτερικές έρευνες που διεξάγει σχετικά με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, εκτός εάν απαιτείται να μετά από αίτημα ενός κράτους ή μιας κυβέρνησης να συνεργαστεί στις νομικές διαδικασίες.

Η Επιτροπή έθεσε τις ερωτήσεις προκειμένου να αξιολογήσει εάν η Εκκλησία τηρεί την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1990 σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού, μια συνθήκη που εγγυάται ένα πλήρες φάσμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα παιδιά και την οποία έχει υπογράψει η Αγία Έδρα.

Στην απάντησή του το Βατικανό δήλωσε ότι οι εσωτερικές πειθαρχικές διαδικασίες «δεν είναι ανοικτές στο κοινό», προκειμένου να προστατεύσει τους «μάρτυρες, τους κατηγορούμενους και την ακεραιότητα της διαδικασίας της Εκκλησίας», αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τα θύματα από το να καταγγέλλουν τα εγκλήματα στις κρατικές αρχές. Ωστόσο, υποστήριξε πως οι νόμοι του κράτους, ακόμα και αυτοί που αφορούν στις καταγγελίες εγκλημάτων, πρέπει να τηρούνται, μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αγία Έδρα σημείωσε ότι «σοκάρει βαθιά η μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης και τόνισε πως οι απαιτήσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην ιεροσύνη έχουν αλλάξει.

Ωστόσο, υπέδειξε ότι το Βατικανό δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη συμπεριφορά ιδρυμάτων ή μεμονωμένων καθολικών σε όλο τον κόσμο, ενώ τόνισε πως οι τοπικοί επίσκοποι είχαν την ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών.

«Η Αγία Έδρα δεν έχει τον έλεγχο επί των τοπικών δραστηριοτήτων των καθολικών θεσμών σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρεται στην απάντηση, υποδεικνύοντας ότι η κεντρική διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Πόλης του Βατικανού.

Το Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου, με έδρα τις ΗΠΑ, επέκρινε τις απαντήσεις ως υπερβολικά αόριστες. «Υποστηρίζοντας ότι φέρει ευθύνη μόνο για ότι συμβαίνει εντός του Βατικανού και κατηγορώντας τις τοπικές κυβερνήσεις για έλλειψη πρόληψης, η Αγία Έδρα έχει πάρει μία από τις πιο ανειλικρινείς και παραπλανητικές της θέσεις έως τώρα σχετικά με το θέμα», αναφέρει σε δήλωσή της η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

newsbeast

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις