Τουρκία: Ο Στρατός μιλάει, βουλευτές παραιτούνται και η ΕΕ βλέπει!





Σε πλήρη αποδόμηση βρίσκεται το οικοδόμημα που επί σειρά ετών έστηνε στην Τουρκιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ξαφνικά και μέσα σε ελάχιστα 24ωρα βλέπει αυτό το οικοδόμημα να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος... Χθες το μεσημέρι ο βουλευτής και πρώην υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ προηγήθηκαν οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή Ερντάλ Καλκάν και στη συνέχεια του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα. Το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει ότι

οι παραπάνω τρεις βουλευτές παραπέμπονται στο πειθαρχικό με αίτημα τη διαγραφή τους. Συνολικά οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν παραιτηθεί από την 30ή Νοεμβρίου λόγω της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και της υπόθεσης διαφθοράς.



Στις 16 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και ο υπουργικό αξίωμα και επίσης στις 25 Δεκεμβρίου ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Tη νύχτα Πέμπτης, η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμψε στο πειθαρχικό τους βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Όζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού). Τέλος, ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χτες το απόγευμα δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.



Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.



Τα «ρέστα» ζητούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά ...χαλαρά επί του παρόντος

Στο κλίμα έντασης, σύγχυσης κι αοριστίας που επικρατεί στην Τουρκία προστέθηκε σήμερα και μία ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, το οποίο υπογραμμίζει μεν ότι «οι ένοπλες δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά ουσιαστικά σηματοδοτεί πως συμμετέχουν — αφού θίγει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με τις υποθέσεις όπως η «Εργκενεκόν», η «Βαριοπούλα» κ.ά., για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.

Στην ανακοίνωση του επιτελείου γίνεται λόγος για σχόλια και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις. Υπογραμμίζεται ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά η συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: «Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την ολοκλήρωση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη νομική κατάσταση της θεσμικής ταυτότητας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των στελεχών του, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου».



Αναφέρεται ακόμη ότι «παρακολουθήθηκαν από κοντά οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο των καθηκόντων και των ευθυνών που προβλέπονται από το νόμο και ενημερώθηκαν τα αρμόδια κρατικά όργανα σχετικά με τις διαδικασίες και πράξεις οι οποίες είχαν προκαλέσει διάφορα σχόλια και συζητήσεις ως προς το αν ήταν σύμφωνες προς το δίκαιο».

Η ανακοίνωση έχει άμεση σχέση από τις συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία από τη στιγμή που Γιαλτσίν Άκντογαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρηματολογώντας πριν από μερικές μέρες εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έστησαν σκευωρία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».



Από τη στιγμή που ο Άκντογαν έκανε την παραπάνω δήλωση, ξεκίνησε μία συζήτηση με σημείο αναφοράς το ότι ο Άκντογαν εννοεί ότι κατά τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονταν με αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων υπήρξαν σκευωρίες. Κι αυτό με δεδομένο το ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των οπαδών του Γκιουλέν. Η συζήτηση στην Τουρκία περιλαμβάνει το επιχείρημα ότι η συμμαχία Ερντογάν-Γκιουλέν ήταν αυτή που μέσω δικαστικών υποθέσεων αποδυνάμωσε το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων.

Από το 2008 που ξέσπασε η υπόθεση «Εργκενεκόν» και κατά τη διάρκεια όλων των σχετικών με το παρακράτος υποθέσεων, η πλευρά των κατηγορουμένων συνεχώς έθετε θέμα παρατυπιών και σκευωριών. Ανεξάρτητα από τις συζητήσεις όμως, το ερώτημα είναι αν κατάδικοι ή υπόδικοι στις υποθέσεις αυτές, θα προτάξουν τη δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού για να ζητήσουν την αναψηλάφηση των υποθέσεών τους.



Παρέμβαση ΕΕ προς στην Άγκυρα και σαφείς προειδοποιήσεις

Ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε, που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να χειριστεί με «διαφάνεια και αμεροληψία» τις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μία εβδομάδα. «Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη στην ΕΕ) χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία», ανέφερε ο Φούλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι αλλαγές στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς», πρόσθεσε. Ο Φούλε επανέλαβε ότι «ανησυχεί» για τις διώξεις δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας που καθαιρέθηκαν κατόπιν κυβερνητικής εντολής μετά τις πρώτες συλλήψεις προσώπων που σχετίζονταν με την κυβέρνηση με την κατηγορία της απάτης, διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να αναστείλει την εφαρμογή ενός κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο επιβαλλόταν στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία πριν προβούν σε συλλήψεις. «Χαιρετίζω την απόφαση και ελπίζω ότι θα εκτελεστεί γρήγορα», σημείωσε.


newsbomb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις