Φόβοι για ένταση στο Αιγαίο !!!

 
Ο Ερντογάν αγόρασε πολιτικό χρόνο αλλά παραμένει σε δεινή θέση. Χωρίς συμμάχους θα προσπαθήσει να εξάγει την κρίση
Να ξεπεράσει την πολιτική κρίση αλλάζοντας το πρόσωπο και την...
υφή της κυβέρνησης και με τη στήριξη του προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, ανακοινώνοντας χθες το βράδυ την αντικατάσταση 10 υπουργών στο πλαίσιο ενός ευρέως ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. Μετά την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και τις δηλώσεις του τελευταίου στη σκιά του σκανδάλου με τις μίζες ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί ανασύνταξη. Η πρώτη φάση του σχεδίου Ερντογάν περιλάμβανε τον ανασχηματισμό, ενώ στη συνέχεια θα γίνει
προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να επηρρεάσει τις ελληνοτουτκικές σχέσεις και να οδηγήσει ακόμα και σε επεισόδεια στο Αιγαίο.

Είναι όμως το δεύτερο γεγονός από το καλοκαίρι για το οποίο οι Τούρκοι κατεβαίνουν στους δρόμους, ενώ ο Ερντογάν για πολλοστή φορά βλέπει φαντάσματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του ο Μιχάλης Ιγνατίου, Όπως μεταδίδει ο έμπειρος δημοσιογράφος από την Ουάσινγκτον οι καλές σχέσεις του Ενρτογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα θεωρούνται παρελθόν, ενώ οι αναλύσεις μυστικών υπηρεσιών και διπλωματών για το προφίλ και τη δράση του δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνιών.

Η λυσαλέα έχθρα για το Ισραήλ, που γέννησε την Σινοελληνική συμμαχία, περιορίζει δραστικά τα ερίσματα των Τούρκων στην Ουάσινγκτον και αναγκάζει ακόμα και τον αναποφάσιστο Ομπάμα να δράσει, αποδεχόμενος την πραγματικότητα.

Η πτώση του Ερντογάν έχει ξεκινήσει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά η Κεμαλική αντιπολίτευση και οι στρατηγοί δεν σκοπεύουν να τον αφήσουν να... δραπετεύσει, καθώς επιθυμούν να τελειώνουν μια κι έξω με το κεφάλαιο ισλαμισμός. Ετσι το τέλος Ερντογάν θα είναι βασανιστικό με συνέπειες σε ολόκληρο το φάσμα των τουρκικών σχέσεων.

Οι πολιτικές και στρατηγικές επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένταση στις ελληνοτουρικικές σχέσεις, καθώς κατά πάγια τακτική οι τουρκικές πολιτικές ηγεσίες επιχειρούν εξαγωγή της κρίσης στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ανασχηματισμός

Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν χωρίς να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Οι παραιτήσεις που έφεραν την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα

Την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ παραιτήθηκε λόγω της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς σήμερα κι έγινε το τρίτο μέλος της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που το έπραξε, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV.

Ο γιος του Μπαϊρακτάρ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.

«Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού και του βουλευτή», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο, καλώντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πράξει το ίδιο.

Εξάλλου, υποστήριξε ότι «τα πολεοδομικά σχέδια,που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού». Η παραίτηση του Μπαϊρακτάρ ήταν πιο ηχηρή από την πρωινή παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, αφού εμπλέκει άμεσα τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει», πράγμα με το οποίο, ο Μπαϊρακτάρ δηλώνει ουσιαστικά ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».

Την παραίτησή του από το αξίωμά του υπέβαλε επίσης ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, σύμφωνα με πηγή του γραφείου του.

Είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.

Μαζικές διαδηλώσεις

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησής του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.


Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού», ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι ενδείξεις περί αναταραχής στο εσωτερικό του ΑΚΡ, δύο βουλευτές του οποίου έχουν ήδη παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια του Ερντογάν να κλείσει ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν στο Κίνημα Γκιουλέν. Το τελευταίο 48ωρο, οι βουλευτές του ΑΚΡ, Χαλούκ Οζντάλγκα και Ερντάλ Καλκάν, αποδοκίμασαν την αναθεώρηση του κανονισμού της Αστυνομίας που προώθησε η κυβέρνηση Ερντογάν, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους για όλες τις έρευνες που διεξάγουν κατ’ εντολήν των εισαγγελικών αρχών. Οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση παραβιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και παρεμποδίζει την αμερόληπτη διεξαγωγή των ερευνών. Αίτηση ακύρωσης της επίμαχης αναθεώρησης υπέβαλε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας. Πάντως, με την ίδια αναθεώρηση, η κυβέρνηση Ερντογάν επέβαλε περιορισμούς στη δυνατότητα των κατά τόπους δικαστών να εξουσιοδοτούν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, καθιστώντας υποχρεωτική τη σχετική εντολή από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.


.sofokleousin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις