Γιατί γυρίζουν συνεχώς γύρω από το κούρεμα καταθέσεων;

Μετά την επίσημη απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χουακίν Αλμούνια, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, για κούρεμα καταθέσεων από το πρώτο ευρώ, με απόφαση της αντίστοιχης κυβέρνησης, ήρθε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να επιβεβαιώσει ότι έχει ληφθεί η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ethnos.gr...

«Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μετά τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός πολιτικός είπε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει στη βάση για μια συμφωνία για την εκκαθάριση τραπεζών και για το πώς θα μοιραστεί το κόστος. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με μια διαδικασία bail-in τύπου Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας οι μεγαλοκαταθέτες προβληματικών τραπεζών θα είναι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι να στηρίξουν την τράπεζα».

Αν λοιπόν συνδυάσουμε την απάντηση Αλμούνια, με την εξαγγελθείσα, από τον Ντάισελμπλουμ, απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, όπου δημιουργηθεί θέμα διάσωσης τραπεζών, τότε θα γίνει κούρεμα καταθέσεων και μάλιστα η αντίστοιχη κυβέρνηση μπορεί να κουρέψει τις καταθέσεις από το πρώτο ευρώ.

Βέβαια ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος απέκλεισε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα στο «προβλεπτό μέλλον», ενώ ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι δεν είναι στις «προθέσεις» της κυβέρνησης το κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα. Όμως ποιο είναι αυτό το «προβλεπτό μέλλον» και τι θα γίνει αν η εντολή της τρόϊκας παρακάμψει τις «προθέσεις» της ελληνικής κυβέρνησης;

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής αυτή περιστροφή γύρω από το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων, με πρωτοβουλία μάλιστα των απόλυτα αρμοδίων οργάνων της ΕΕ, μόνο καλό δεν κάνει στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και φυσικά καθόλου δεν βοηθά την όποια προσπάθεια ανάπτυξης. Που το πάνε άραγε;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις