Ποδοσφαιρική ομάδα σκλάβων με σύμβολο... τη σβάστικα στο Σάο Πάολο τη δεκαετία του '30

Μια φωτογραφία που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’30 προκαλεί απορία με το θέαμα που απεικονίζει.
Στην εικόνα διακρίνουμε μια ομάδα ποδοσφαίρου σε ένα αγρόκτημα, 160 χιλιόμετρα δυτικά του Σάο Πάολο. Μόνο που το σύμβολο στη σημαία της ομάδας είναι… μια σβάστικα!
Τη φωτογραφία έφερε στη δημοσιότητα το BBC για να προσπαθήσει να δώσει απάντηση στο πώς το σύμβολο του ναζιστικού κόμματος, που είχε πάρει την
εξουσία στη Γερμανία, βρέθηκε στην άλλη άκρη του κόσμου.
«Τίποτα δεν εξηγεί την παρουσία μιας σβάστικα εδώ», δήλωσε ο πρώην Jose Ricardo Rosa Maciel, ο πρώην κτηματίας που βρήκε τη φωτογραφία. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη έκπληξη για τον άντρα.
«Μια μέρα τα γουρούνια έσπασαν έναν τοίχο και βγήκαν στο χωράφι. Παρατήρησα τα τούβλα που είχαν πέσει. Νόμιζα ότι είχα παραισθήσεις», περιγράφει. Η μία πλευρά κάθε τούβλου είχε χαραγμένο το ναζιστικό σύμβολο!
Κατόπιν ερευνών, διαπιστώθηκε πως στο παρελθόν ο χώρος ανήκε σε μια οικογένεια ακροδεξιών. Η οικογένεια των πλούσιων βιομηχάνων από το Ρίο ήταν μέλη της Acao Integralista Brasileira, της ακροδεξιάς οργάνωσης που έβλεπε με καλό μάτι τους Ναζί.
Όπως αποκαλύφθηκε, η οικογένεια είχε αγοράσει ορφανά αγόρια για να τα χρησιμοποιεί σαν σκλάβους στη φάρμα της παραχωρώντας τους ως μοναδική ελευθερία τη δυνατότητα να παίζουν ποδόσφαιρο.
Μάλιστα αποκαλύφθηκε πως ο Αρζεμίρο ντος Σάντος, που έκανε καριέρα σε διάφορες ομάδες στη δεκαετία του 1940, ήταν ένα από τα ορφανά-σκλάβους.
newsbeast

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις