Δραματική η κατάσταση στη Συρία – Δώδεκα νεκροί από ασιτία μέσα σε 48 ώρες

Τραγική είναι η κατάσταση στη Συρία έπειτα από τρία χρόνια συγκρούσεων μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 130.000 ανθρώπους. Την Πέμπτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική
οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι δώδεκα άνθρωποι στη
Συρία, πέθαναν από την πείνα τις τελευταίες 48 ώρες.

Παράλληλα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,5 εκατ. Σύροι είναι αποκλεισμένοι σε περιοχές όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν παρά ελάχιστη πρόσβαση λόγω των προβλημάτων ασφαλείας, ενώ 250.000 είναι εντελώς αποκλεισμένοι.

Συνολικά, ο Οργανισμός εκτιμά ότι 9,3 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια στη χώρα και τον περασμένο μήνα έκανε μια έκκληση να συγκεντρωθούν 6,5 δισεκ. δολάρια (4,7 δισεκ. ευρώ) για να προσφερθεί βοήθεια στους Σύρους το 2014, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στους 12 που απεβίωσαν εξαιτίας του υποσιτισμού και της πείνας μέσα στις τελευταίες 48 ώρες στη Συρία, όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση, ανάμεσα στα θύματα είναι οκτώ κρατούμενοι στην κεντρική φυλακή στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, που πολιορκείται από τον Απρίλιο του 2013 από αντικαθεστωτικούς μαχητές οι οποίοι πολεμούν για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επίσης στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων Γιάρμουκ, στην περιφέρεια της Δαμασκού, ο οποίος βρίσκεται υπό πολιορκία από τις δυνάμεις του τακτικού στρατού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και όπου δεν έχει υπάρξει καμιά παράδοση τροφίμων εδώ και μήνες, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια γυναίκα η οποία κυοφορούσε, πέθαναν από πείνα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου μια γυναίκα πέθανε από υποσιτισμό, κατά την ίδια πηγή.

Την 30ή Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είχε ήδη ανακοινώσει ότι είναι θορυβημένη εξαιτίας της κατάστασης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον δεκαπέντε νεκρούς από πείνα από τον Σεπτέμβριο στον καταυλισμό Γιάρμουκ κι απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την παράδοση τροφίμων στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν μέσα στον καταυλισμό.

Οι αντικαθεστωτικοί σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Χομς, μια πόλη που πολιορκείται εδώ και σχεδόν 560 ημέρες, έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε οξύτατες ελλείψεις τροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

makeleio

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις