Η “Stratfor” προβλέπει… τι θα γίνει το 2014

Στον επίλογο του 2013, είναι εύλογο η σκέψη να ταξιδεύει ήδη στο 2014. Τη χρονιά που έρχεται, και όσα μπορούν να συμβούν, στην καθημερινότητα του καθενός, αλλά και σε επίπεδο διεθνών
εξελίξεων.

Η “Stratfor” επιχειρεί να δώσει μια πρόγευση. Και με στρατηγικό σημείωμά της, αναφέρεται στις πέντε σημαντικές παραμέτρους που εκτιμά ότι θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα το 2014. Αυτές είναι:

 
1. Η αναδιάταξη της Μέσης Ανατολής, μέσω της “εγκάρδιας συνεννόησης” των ΗΠΑ με το Ιράν, με αφετηρία τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και την άρση των κυρώσεων από πλευράς διεθνούς κοινότητας.

2. Η άνοδος εθνικιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων και ομάδων στην Ευρώπη, που θα καταγραφεί πιθανότατα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2014.

3. Η “διαπραγμάτευση” της Ρωσίας και της Γερμανίας, για την ισορροπία δυνάμεων στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής.

4. Η επιστροφή της Κίνας σε πολιτικές που θα επηρεάσουν τον πλανήτη, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά ευρύτερα σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο.

5. Οι εθνικές κρίσεις στην Ινδία και την Τουρκία, που απειλούν τη σταθερότητα όχι μόνο των συγκεκριμένων χωρών, αλλά της ευρύτερης περιοχής.

Αναμένοντας…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις