«Μεγάλη εξάπλωση» της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα

«Μεγάλη εξάπλωση» της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα
Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας και «μεγάλης εξάπλωσης» στη νότια Ελλάδα βρίσκονται συνολικά τέσσερα στελέχη της εποχικής γρίπης, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ινστιτούτο Παστέρ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Παστέρ, το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό θετικών δειγμάτων, στην Ελλάδα κυριαρχεί φέτος το στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09, παράλληλα όμως συνεχίζεται και η κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2). Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, απομονώθηκαν και δύο στελέχη γρίπης τύπου Β.

Το Παστέρ καθησυχάζει ότι τα στελέχη αυτά δεν διαφέρουν από τα στελέχη που καλύπτει το εμβόλιο και παραμένουν ευαίσθητα στα αντιϊκά φάρμακα.

Το Παστέρ επισημαίνει ακόμα ότι, εκτός από τη γρίπη, κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και άλλοι ιοί του αναπνευστικού, όπως ο συγκυτιακός ιός και διάφοροι ρινοϊοί.

Το Ινστιτούτο δέχεται ωστόσο αναφορές για χαμηλή αξιοπιστία των ταχέων τεστ διάγνωσης της γρίπης. Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η ευαισθησία των δοκιμασιών κυμαίνεται από 40% έως 70% και η ειδικότητά τους από 85% έως 100%.

Αυτό σημαίνει ότι τυχόν αρνητικά αποτελέσματα σε ένα δείγμα ασθενούς δεν αποκλείουν την ύπαρξη του ιού και στις περιπτώσεις αυτές η εργαστηριακή διάγνωση πρέπει να γίνεται με μοριακή μέθοδο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλη εξάπλωση περιστατικών γριπώδους συνδρομής εμφανίζουν επίσης η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Αγγλία, ενώ στις υπόλοιπες 22 χώρες της ΕΕ η δραστηριότητα είναι χαμηλή.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις