Οι Αμερικάνοι στρέφονται ξανά στη Συρία για να… ισοφαρίσουν την ήττα τους στην Κριμαία


Και ενώ η κατάσταση στην Συρία τους τελευταίους μήνες είχε αρχίσει να ομαλοποιείται, με τον Συριακό στρατό να προελαύνει συνεχώς και να φθάνει σχεδόν μέχρι τα σύνορα με τον Λίβανο, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μία σειρά εξελίξεων, οι οποίες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ίσως
προσπαθήσουν να κάνουν ρελάνς για το τι συνέβη στην Ουκρανία, στην γειτονική μας χώρα.

Από την μία πλευρά όπλα και πυραύλους εδάφους-αέρος ζητεί από την Ευρώπη ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα. Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δώσει όπλα (για να χρησιμοποιηθούν) εναντίον της συριακής αεροπορίας, για να προστατευθεί ο πληθυσμός μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Συνασπισμού, κύριο όργανο της εξόριστης αντιπολίτευσης στη διάρκεια ομιλίας του σε μια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη-κλειδί Γιάμπρουντ και προελαύνει προς τα δυτικά. Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. έχει τηρήσει μια «αξιέπαινη στάση» όσον αφορά τη Συρία, όμως η βοήθειά της «δεν είναι επαρκής», σημείωσε ο Τζάρμπα και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική ισορροπία στο πεδίο θα πρέπει να είναι υπέρ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια πολιτική λύση. Επίσης προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους ότι τα όπλα που θα προσφέρουν στην αντιπολίτευση δεν θα καταλήξουν στα χέρια των τρομοκρατών.

Και από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την απόφαση να «παγώσουν» τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Συρία διατάσσοντας όλους τους Σύρους οι οποίοι υπηρετούν στην πρεσβεία της Δαμασκού στην Ουάσιγκτον, καθώς και στα προξενεία σε Μίσιγκαν και Τέξας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στις ΗΠΑ μπορούν να παραμείνουν μόνον οι Αμερικανοί πολίτες ή οι Σύροι μόνιμοι κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι εργάζονται για τη συριακή διπλωματική αποστολή, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Μάλιστα σχετικές δηλώσεις έκανε ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ για τη Συρία Ντάνιελ Ρούμπινσταϊν ο οποίος με εντελώς προκλητικό τρόπο προς την κοινή λογική ανέφερε: «Θεωρήσαμε ότι είναι απαράδεκτο να παραμένουν στη χώρα μας και να ασκούν διπλωματικά και προξενικά καθήκοντα άνθρωποι οι οποίοι είναι διορισμένοι από το συγκεκριμένο καθεστώς»!

Στο παιχνίδι και το Ισραήλ

Και ενώ στην ίδια ακριβώς ροή των εξελίξεων, είχε αναπτυχθεί μια κάποια ψυχρότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, με αφορμή την προσωπική κόντρα που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ Νετανιάχου και Ομπάμα αλλά αίτιο το ζήτημα του Ιράν, στο οποίο οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν την πολιτική που ήθελαν οι φίλοι τους στο Ισραήλ, βλέπουμε ξαφνικά την ενεργοποίηση του Ισραήλ στον ρόλο που είχε πάντα. Αυτόν του αεροπλανοφόρου εν μέσω των αραβικών επαφών. Έτσι χθες τα ξημερώματα το Ισραήλ βομβάρδισε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία σε αντίποινα για μία επίθεση με βόμβα από την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες την Τρίτη στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, στους στόχους περιλαμβάνονται ένα αρχηγείο του συριακού στρατού, εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης και πυροβολαρχίες. Οι αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Δαμασκό για το συμβάν, παρότι τμήματα της υπό συριακή κατοχή περιοχής των Υψιπέδων τελούν υπό τον έλεγχο ανταρτών, περιλαμβανομένων μαχητών που εμπνέονται από την αλ Κάιντα και είναι πολέμιοι του εβραϊκού κράτους. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι αντάρτες της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν παρουσία στα Υψίπεδα.
Είναι πλέον σαφές ότι το αμερικάνικο ενδιαφέρον έχει στραφεί ξανά στην Συρία, προκειμένου εκεί να ισοφαρίσει τα γεγονότα στην Κριμαία!

Η Ρωσία είχε καταφέρει στην περίπτωση της Συρίας, με μια σειρά από σοβαρές διπλωματικές κινήσεις, που συνδυάστηκαν με την υποστήριξη της Κίνας, αλλά και τον γενικότερο κορεσμό που αντιμετωπίζουν στην Αμερική τα “γεράκια” να φέρει μια ισορροπία που εμπόδισε την οιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση των Αμερικανών στην περιοχή. Και τα είχε καταφέρει αναδεικνύοντας κατά κύριο λόγο το μονομερές των επεμβάσεων των Αμερικανών στα γεγονότα της “Αραβικής Άνοιξης” αλλά και τον φόβο των Ευρωπαίων για μία τυχόν κατάληψη της εξουσίας στην Συρία από τους ισλαμιστές.

Μετά όμως τα γεγονότα στην Ουκρανία και συγκεκριμένα την ουσιαστική προσάρτηση (θα επισημοποιηθεί σε λίγες ημέρες) της Κριμαίας στην Ρωσία, κάποια δυτικά ανακλαστικά φαίνεται και πάλι να έχουν οξυνθεί. Μέχρι και στελέχη του ΝΑΤΟ αρχίσαμε να βλέπουμε να παίζουν ξανά στην διεθνή επικαιρότητα, κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί ή συνέβαινε μόνο σε πολιτικής σημασίας γεγονότα οπως οι σύνοδοι του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία με τις κινήσεις της στην Ουκρανία απέδειξε για μία ακόμη φορά αυτό που είχε δείξει ξεκάθαρα και στην Γεωργία. Ότι δηλαδή στην δική της αυλή δεν επιτρέπει σε άλλους να παίζουν παιχνίδια.

Είναι όμως η Συρία στην “αυλή” της; Χιλιομετρικά όχι. Διπλωματικά; Αυτό είναι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως η στροφή της προσοχής των ΗΠΑ ξανά στην Συρία θα πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα την χώρα μας. Κι' αυτό όχι μόνον γιατί είναι πολύ πιο κοντά μας από ότι η Ουκρανία, όχι μόνον λόγω του εκτοπισμού εκατομμυρίων Σύριων που θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη, αλλά λόγω και του τι συνέπειες θα έχει αυτό στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Μέχρι πριν λίγες ημέρες οι ΗΠΑ πίεζαν ασφυκτικά τον Ερντογάν και το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την γείτονα χώρα ήταν κοινά αποδεκτό ότι είχε “αποκαλυφθεί” από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι μαγνητοφωνήσεις, η εμπλοκή του ευρισκόμενου στις ΗΠΑ Γκιουλέν και όλα τα λοιπά το αποδεικνύουν. Αλλά τώρα με την αναθέρμανση του Συριακού αλλά και το ζήτημα της Ρωσίας να αναδύεται η Τουρκία αποτελεί ξανά τεράστιο παράγοντα στην περιοχή. Ανάμεσα σε Συρία και Ρωσία επί της ουσίας. Και μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να “παζαρέψει” και με τις δύο πλευρές. Και να βγεί ίσως διπλά κερδισμένη. Ήδη χτες (τυχαία) είχαμε και το πρώτο επεισόδιο/επανάληψη αυτών που γίνονταν όταν το Συριακό ζήτημα ήταν στην επικαιρότητα. Δύο στρατοχωροφύλακες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών σε ένα οδόφραγμα στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για μια "τρομοκρατική επίθεση".

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Ουλουκίσλα, στην επαρχία της Νίγδης, όταν οι ένοπλοι δράστες που επέβαιναν σε ένα φορτηγό άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε έναν αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι δύο από τους ενόπλους συνελήφθησαν ενώ ένας τρίτος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Ο οδηγός του φορτηγού, το οποίο ήταν κλεμμένο, σκοτώθηκε επίσης ενώ άλλοι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Η ταυτότητα των δραστών, οι προθέσεις τους και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση δεν έχουν διευκρινιστεί. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το φορτηγό προερχόταν από τη γειτονική Συρία.
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Σακάρια, στη βορειοδυτική Τουρκία, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε το επεισόδιο χαρακτηρίζοντάς το "αισχρή τρομοκρατική επίθεση". "Δύο από τους στρατιώτες μας και ένας αστυνομικός έπεσαν μάρτυρες" είπε.
Ίσως ο Ερντογάν μάλιστα θεωρήσει ότι αυτή η αλλαγή στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι ο από μηχανής θεός που θα τον σώσει. Όσο για την Ελλάδα; Όπως πάντα ουδεμία πρωτοβουλία, ουδεμία κίνηση. Μοναδικό μας θέμα η Τρόικα, όταν ο κόσμος γύρω τρέχει με χίλια!

Δημήτρης Παπαγεωργίου
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις