ΕΚΤΑΚΤΟ: Για «αρπαγή» αμερικανικού UAV μιλούν οι Ρώσοι - Πετούσε πάνω απο την Κριμαία

 
Ένα UAV της αμερικανικής Αεροπορίας MQ-5B αναχαιτίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις πάνω από την Κριμαία όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο.
«Το drone πετούσε σε ύψος 4000 μέτρων (12.000 πόδια) και ήταν σχεδόν αόρατο από το έδαφος. Έγινε δυνατό να διακοπεί η ζεύξη δεδομένων καθοδήγησης (link) με το κέντρο ελέγχου του με την εφαρμογή πολύπλοκων ραδιο-ηλεκτρονικών
μεσών» ανακοίνωσε η εταιρεία Rostec.
Όπως αναφέρει η ρωσική εταιρεία το drone έπεσε άθικτο στα χέρια «των δυνάμεων αυτοάμυνας» χωρίς να διευκρινίζει ποιών ακριβώς αλλά μάλλον εννοεί των δυνάμεων της Κριμαίας.
«Κρίνοντας από τον αριθμό σειρά του MQ-5B το σύστημα ανήκε στην 66η αμερικανική Μοίρα αναγνώρισης η οποία έχει την έδρα της στην Βαυαρία», αναφέρει η Rostec σε ανακοίνωσή της.
Η εταιρεία ανέφερε πως είναι αυτή που είχε κατασκευάσει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για την ηλεκτρονική αναχαίτιση του drone δεν διευκρινίζει όμως ποιος τον χειριζόταν.
Αρχικά η εταιρεία πάντως είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την είδηση μαζί με μια φωτογραφία του αμερικανικού drone αργότερα όμως η ανακοίνωση αποσύρθηκε.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στις αρχές Μαρτίου η αμερικανική μονάδα μετακινήθηκε στο Kirovohrad της Ουκρανίας από όπου πραγματοποιούσε αναγνωριστικές πτήσεις προς την κατεύθυνση της Κριμαίας και των συνόρων με την Ρωσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μονάδα διέθετε 18 συστήματα MQ-5B όταν εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία και η συγκεκριμένη ηλεκτρονική και περισυλλογή αναχαίτιση αναφέρεται ως η δειλότερη περίπτωση η οποία σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Θυμίζουμε ότι στις 11/03 μεταδόθηκε και εν συνεχεία "σκεπάστηκε" η είδηση από το ρωσικό κρατικό Voice of Russia που προήλθε από το Novosti Kryma (News of Crimea) κατάρριψης δύο αμερικανικών UAV στην Κριμαία.
Σημειώναμε ότι "Για να φτάσει να έχει μεταδοθεί μάλλον κάτι έχει συμβεί, αλλά πιθανόν το ενδεχόμενο να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση και για αυτό το λόγο η είδηση "τραβήχτηκε" πίσω παρότι "έπαιξε" για ορισμένο χρονικό διάστημα".
Το κείμενο που ανέβηκε στο Voice of Russia ήταν το εξής:
"A US unmanned reconnaissance aircraft has allegedly been shot down over Crimea, the Novosti Kryma (News of Crimea) online newspaper reports.
The drone was allegedly surveilling Crimean troop positions over the Turetsky Val block-post, the newspaper quotes a Cossack source as saying.
The unsanctioned aircraft had been spotted by Crimean self-defense forces and Berkut policemen.
Another, heavier, drone, a two-engine one, has been allegedly shot down and fell outside the block-post’s area.
Each drone costs around $4 million".
Τώρα έχουμε και ανακοίνωση "εταιρείας" (η επίσημη Ρωσία δεν εμφανίζεται πάλι πουθενά για ευνόητους λόγους...). Αν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο πρόκειται περί προειδοποιητικού "ραπίσματος" στις ΗΠΑ...

defencenet

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις