Ιδού οι σωτήρες της χώρας … Ο οικονομικός δολοφόνος Μπομπ Τράα !


Troika represantatives in Athens

Ο πρώην τοποτηρητής του ΔΝΤ στη χώρα μας, ο πολύς Μπομπ Τράα, όχι μόνο δεν έχει φύγει από την Ελλάδα, αλλά …
… οργιάζουν οι πληροφορίες από την αγορά ότι επέστρεψε και προσπαθεί να κάνει μπίζνες επί των ερειπίων που προκάλεσε, μαζί με τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την τελευταία τετραετία.
Φανερώνοντας με τον πιο κυνικό τρόπο ποια ήταν τα
πραγγματικά κίνητρα αυτών που εμφανίστηκαν ως σωτήρες της Ελλάδας, επανέρχεται δριμύτερος, χωρίς να φορά τον… μανδύα του εκπροσώπου του ΔΝΤ στη χώρα και -όπως τουλάχιστον συζητείται μετ” επιτάσεως, δίχως να διαψεύδεται, στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους- επιχειρεί να προωθήσει συμφέροντα πολυεθνικών τρίτων χωρών. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τις πιο πολλές τραγικές αλλαγές στην αγορά εργασίας (μείωση αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, μείωση κατώτατου μισθού), αλλά και πίσω από παρασκηνιακές πιέσεις προς την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, με στόχο -όπως φαίνεται τώρα- να προετοιμάσει το έδαφος για την επιχειρούμενη «επέλαση».
Ο κ. Τράα, που σημειωτέον είχε σχηματίσει τη χειρότερη εντύπωση για τους κατοίκους της Ελλάδας, δεν παρέλειψε να περάσει στη χώρα μας τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Επέστρεψε και πραγματοποίησε εξόδους σε γνωστά εστιατόρια στις παρυφές του Παλαιού Ψυχικού, παρέα με την επιχειρηματική και τραπεζική ελίτ, που τον συμβούλευαν όχι βέβαια για το πώς θα βελτιώσουν τις επιχειρήσεις και τον ανταγωνισμό οι ίδιοι, αλλά για το πώς θα κόψουν τις παροχές από τους χαμηλόμισθους.
Ο «μικρός Ολλανδός», ένα από τα πολλά προσωνύμια που του έχουν προσάψει, έχει ήδη ενημερώσει γνωστούς διαύλους επικοινωνίας πολυεθνικών εταιριών ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μεσάζοντας ή καλύτερα ως οικονομικός σύμβουλος, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους, πάνω στα συντρίμια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Υστερα από τις γνώσεις που απέκτησε στο να κατευθύνει παρασκηνιακά τα νήματα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, τις συναντήσεις που είχε με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, θηλυκού γένους, και τις διαρροές σε «δικούς του» δημοσιογράφους (γιατί οι άλλοι του προκαλούσαν εμετό), ήρθε η ώρα να εξαργυρώσει με το αζημίωτο αυτό το know how! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει προσεγγίσει για τον ίδιο λόγο και Ελληνες επιχειρηματίες και δικηγόρους πέριξ της πλατείας Κολωνακίου, που τους είχε «πελάτες» την εποχή της κυριαρχίας του στη χώρα.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι επαφές που έχει δρομολογήσει με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να προωθήσει δουλειές εταιριών που θέλουν να έχουν ρόλο στην ιδιωτικοποίηση ελληνικών εταιριών του Δημοσίου, αλλά και ακίνητης περιουσίας.
Ουσιαστικά ο κ. Τράα εξαργυρώνει χάρες, καθώς είναι ο ίδιος που πέτυχε να διαλύσει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, να ισοπεδώσει τους μισθούς και να δώσει έτσι τεράστια κέρδη σε συγκεκριμένο λόμπι επιχειρηματιών. Από το 2010, οπότε και βρέθηκε στη χώρα μας, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε αντικαταστάθηκε, έχοντας ολοκληρώσει το έργο του, ο Μπομπ Τράα άφησε εποχή για τις παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις, για τις απαιτήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και για τις ιδιορρυθμίες του. Κυκλοφορώντας με μια σχολική τσάντα, περνούσε σχεδόν απαρατήρητος και μπορούσε με ευκολία να μπαίνει σε υπουργικά γραφεία και να απειλεί ότι θα τιναχθούν οι διαπραγματεύσεις στον αέρα, αν δεν επιβληθούν ακόμα δυσμενέστεροι εργασιακοί όροι. Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποιούσε κατά καιρούς και μέσω των ΜΜΕ, θέλοντας να κατευθύνει όσο μπορούσε περισσότερο την ελληνική κοινή γνώμη.
Από τις επαφές που είχε με Ελληνες επιχειρηματίες, ξεχωρίζει ασφαλώς η συνάντηση που είχε με τον ιδιοκτήτη της υαλουργίας Γιούλα Ευάγγελο Βουλγαράκη, στον οποίο με κυνικό τρόπο πρότεινε να πάρει τα εργοστάσιά του από την Ελλάδα και να τα εγκαταστήσει στη γειτονική Βουλγαρία, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Εννοείται ότι αδιαφορούσε παντελώς αν από αυτή την κίνηση μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο. Επίσης, γνωστό στο ευρύ κοινό είναι και το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε για την αποκρατικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Ο Ολλανδός τοποτηρητής του ΔΝΤ είχε ασκήσει πιέσεις και τελικά πέτυχε να προκύψει συμφωνία με αμερικανική εταιρία για την ανάληψη των ακινήτων της περιοχής. Αντίστοιχες ήταν οι παρεμβάσεις του και για σειρά άλλων τουριστικών ακινήτων που επίσης βρίσκονταν σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ο κ. Τράα εμφανίστηκε ως ενδιάμεσος μεγάλων ομίλων real estate των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν εκεί όπου ο ίδιος ήθελε τα «φιλέτα» του Δημοσίου.
Ηταν τόσο προκλητική η συμπεριφορά του, που δεν δίστασε να ζητήσει από πρώην υπουργό να μεσολαβήσει ώστε να αναλάβει εταιρία συμβούλων από την Ολλανδία το έργο της αναδιοργάνωσης του ελληνικού δημόσιου τομέα.


dimokratianews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις