Εφιαλτικά σενάρια για τον ιό MERS – Εκδήλωση του πρώτου κρούσματος στη Μέκκα


Ως τη χειρότερη χρονική συγκυρία αναφέρουν ειδικοί την εκδήλωση κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού MERS (Middle East Respiratory Syndrome) στη Σαουδική Αραβία αλλά και τα ΗΑΕ καθώς σε λίγους μήνες (μεταξύ 1ης και 6ης Οκτωβρίου) εκατομμύρια μουσουλμάνοι πρόκειται να συρρεύσουν στην Μέκκα για το
ετήσιο προσκύνημα.
Το σύνδρομο MERS είναι ένας σχετικός νέος ιός συγγενής του SARS ο οποίος την περίοδο 2002 και 2004 είχε γίνει η αιτία να μολυνθούν χιλιάδες άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα.
Τώρα ένα νέο κρούσμα στην ιερή πόλη της Μέκκα αυτή τη φορά θέτει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες παγκοσμίως.
Εάν όπως λένε δεν γίνει κατορθωτό ο ιός να περιοριστεί μέχρι την ερχόμενο Οκτώβριο τότε τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που πρόκειται να συρρεύσουν στην Μέκκα είναι δυνατό να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες συνθήκες εξάπλωσης του ιού πρακτικά σε όλο τον πλανήτη.
Την Τετάρτη η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την εκδήλωση 11 νέων κρουσμάτων του ιού MERS (γνωστού και ως κορονοιού) συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού 13 ετών. Βάσει και των νέων κρουσμάτων ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στη Σαουδική Αραβία ανέρχεται στα 272 εκ των οποίων τα 81 έχουν αποβεί θανατηφόρα.
Το πρώτο κρούσμα του ιού MERS εκδηλώθηκε στην ανατολική Σαουδική Αραβία στον Σεπτέμβριο του 2012. Τα περισσότερα εκ των κρουσμάτων έχουν σημειωθεί στην Τζέντα αλλά τώρα με το πρώτο από αυτά να εντοπίζεται στην Μέκκα προκαλεί αλυσιδωτές σκέψεις για τον κίνδυνο «αναβάθμισης» του MERS από επιδημία σε μια εφιαλτική πανδημία.


defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις