Την επόμενη εβδομάδα η μεγάλη συμφωνία Ρωσίας - Κίνας…

Η μεγάλη μέρα φαίνεται πως φτάνει μετά από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, για την υπογραφή συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου της δεύτερης προς την πρώτη.
Τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν τεράστια. Όμως, οι εξελίξεις στην Ευρασία έπαιξαν όπως φαίνεται ρόλο στην υπέρβαση των διαφωνιών…

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται να μεταβεί στο Πεκίνο, σημάδι ότι η συμφωνία είναι έτοιμη προς υπογραφή. Όπως δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Ανατόλι Γιανόφσκι, ότι η συμφωνία είναι κατά 98% ολοκληρωμένη, προσθέτοντας ότι το μόνο που λείπει είναι οι υπογραφές των δυο μερών.
Τι περιλαμβάνει όμως η συμφωνία; Εξ όσων έχουν γίνει ή ήταν ήδη γνωστά, οι δυο χώρες συμφωνούν ώστε η Ρωσία να προμηθεύει σε ετήσια βάση για 30 χρόνια, αρχίζοντας από το 2018, την ποσότητα των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Εάν μάλιστα πιστέψουμε τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, η ποσότητα αυτή ίσως αυξηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης στα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αυτή η τελευταία αναφορά βέβαια, θα μπορούσε να αποτελεί διαπραγματευτικό τέχνασμα για να ολοκληρωθεί, εάν δεν έχει ακόμη, η συμφωνία για την τιμή του αερίου, όπου υπήρχε δυστοκία. Άρθρο του Αλεξέι Μίλερ στις 10 Απριλίου στην εφημερίδα «Vedomosti», το εύρος της τιμής που συζητιόταν μεταξύ των δυο πλευρών ήταν μεταξύ 360-400 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Εν ολίγοις, λογικό είναι να αναμένεται μια συμφωνία μεταξύ των 370 και των 380 δολαρίων. Ίσως βέβαια και η αύξηση της ποσότητας που θα πωλείται ετησίως να συναρτάται με την τελική συμφωνία για την τιμή, άρα δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ανακοίνωση για την ετήσια ποσότητα να είναι μεγαλύτερη των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Οι δυο χώρες ασφαλώς θα ενημερώσουν και για τα σχέδια κατασκευής αγωγών που θα τροφοδοτούν την Κίνα με το φυσικό αέριο. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία αυτή θα είναι το επιστέγασμα μιας διαρκώς βελτιούμενης εμπορικής σχέσης η οποία θα ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, ενώ ο φιλόδοξος στόχος είναι να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, κάτι που φαντάζει λογικό εάν συνυπολογιστεί η επερχόμενη ενεργειακή συμφωνία.

Κοινή μεταξύ των αναλυτών είναι βέβαια η εκτίμηση, ότι η τελική ώθηση στη συμφωνία δόθηκε από την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, την απόσχιση της Κριμαίας και την ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη συνεχιζόμενη επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγής συνόρων.

defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις