Απόφαση βόμβα του ΣτΕ: Παράνομες οι περικοπές 150 εκατ. ευρώ από τους ενστόλους


Απόφαση βόμβα του ΣτΕ: Παράνομες οι περικοπές 150 εκατ. ευρώ από τους ενστόλους Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές.
 Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρς.εται ότι από τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων τους που διέπονται οι ένστολοι, αλλά και από τις ιδιαιτέρες συνθήκες εργασίας, απορρέει εμμέσως μια ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς και οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να επαρκείς για αξιοπρεπή
διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος».
Ακόμη, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.
Εξάλλου, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέλος οι δικαστές τονίζουν ξεκάθαρα: «Κατά συνέπεια η απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ένστολων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, είναι παράνομη και αντισυνταγματική».
Με βάση την απόφαση το κράτος καλείται να επιστρέψει 150 εκατομμύρια ευρώ στους ενστόλους και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει αυτή την τρύπα.

πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις