ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ."Επανάσταση" φιλορώσων στη Μολδαβία



Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στα εθνικά ζητήματα ανεξάρτητων κρατών προκαλούν «εσωτερική έκρηξη». Μετά τη Βουλγαρία και το ξέσπασμα των φιλορώσων εναντίον της κυβέρνησης που αποφάσισε να υποκύψει στις έξωθεν παρεμβάσεις και να «παγώσει» την κατασκευή του αγωγού South Stream έρχεται η σειρά της Μολδαβίας να «αποκηρύξει» τη σύνδεση με την Ε.Ε. κόντρα στα συμφέροντα της χώρας που
είναι σαφώς με τη Ρωσία.
Στη «Μπάλτσι», όπως αποκαλύπτεται, πραγματοποιήθηκε μια μυστική συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της αυτονομίας της Γκαγκαουζίας και ηγέτη του κόμματος των Περιφερειών της Μολδαβίας, Μιχαήλ Φορμουζάλ, με ηγέτες άλλων κομμάτων που στηρίζουν την Ευρασιατική προοπτική της χώρας.
Κατά τη συνάντηση αυτή, που δεν φαίνεται να είναι η μόνη όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, συζητήθηκε το θέμα της διοργάνωσης διαδηλώσεων κατά της προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ και της δημιουργίας ενός σχηματισμού με τη συμμετοχή και ένοπλων τμημάτων που θα υποστηρίζει την ένωση με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Γκαγκαουζίας είπε, σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η αυτονομία θα διακηρύξει την ανεξαρτησία της, εάν στις 27 Ιουνίου, η Μολδαβία υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γκαγκαουζία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Μολδαβίας, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, και όπως υποστηρίζει η διοίκηση της περιφέρειας, τα συμφέροντα της Μολδαβίας είναι να βρίσκεται κοντά στη Ρωσία και όχι στην Ε.Ε.
«Η παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή πραγματοποιείται από τη Ρωσία και στην περίπτωση σύνδεσης με την ΕΕ, η αυτονομία θα χάσει την ευκαιρία του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μ. Φορμουζάλ.
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας γνωρίζει τις συναντήσεις αυτές και έθεσε σε συναγερμό της Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας την χώρες με στόχο να αποτρέψει τις αποσχιστικές τάσεις στο έδαφος των περιφερειών της.
«Το Γραφείο Πληροφοριών και Ασφάλειας έχει πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία των συμμετεχόντων στη μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπάλτσι- Bălţi, καλώντας για προετοιμασία για διαδηλώσεις κατά της νόμιμης αρχής της χώρας. Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για την πρόληψη τυχόν αυτονομιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της δημιουργίας των παράνομων παραστρατιωτικών σχηματισμών σε ορισμένες περιοχές», αναφέρει σε δήλωση της η Υπηρεσία Πληροφοριών.
Οι θέσεις και οι απόψεις της Γκαγκαουζίας συμπίπτουν με αυτές της Υπερδνειστερίας, ενός κράτους που έχει αναγνωριστεί από τη Ρωσία, αλλά όχι από την Ε.Ε. Το ρωσόφωνο στοιχείο στις περιοχές αυτές είναι πολύ έντονο και όλα είναι πιθανά σε περίπτωση που η φιλοδυτική κυβέρνηση επιχειρήσει την υπογραφή σύνδεσης με την Ε.Ε.

Είναι δεδομένο πώς θα υπάρξουν εικόνες Βουλγαρίας, όπου η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά για τη στάση της όσον αφορά στον αγωγό South Stream. Η κατάσταση στη Μολδαβία είναι ωστόσο ιδιαίτερη, διότι συνορεύει με την Ουκρανία της κρίσης και το «παιχνίδι» παίζεται σε μία περιοχή κοντά στην Οδησσό που έγινε το ολοκαύτωμα με τη Ρωσία να έχει μεγάλο… ενδιαφέρον για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και όχι μόνο

πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις