Το αγόρι με τα «λέπια»

Το δέρμα του είναι τόσο ξηρό που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα του
Από μια σπάνια δερματική πάθηση υποφέρει ένα μικρό αγόρι στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν να έχει λέπια. Ο μόλις 18 μηνών Ντάνιελ Μέιπλς πάσχει από πεταλοειδή ιχθύαση, η προκαλεί έντονη ξηρότητα και
σκάσιμο του δέρματος.
Οι γονείς του, Στιβ Μέιπλς και Έμα Χόλμπι, δέχθηκαν να μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γιος τους, στην Daily Mail, εξηγώντας ότι το δέρμα του παιδιού είναι τόσο ξηρό που πολλές φορές δεν μπορεί ούτε καν να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα του. Η ασθένεια προκαλεί την αλλαγή (πάχυνση) του ανώτερου στρώματος του δέρματος έξι φορές γρηγορότερα από το κανονικό. «Το δέρμα γίνεται παχύ και ξεφλουδίζει, αλλά πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δύο μήνες για να απομακρυνθεί πλήρως το ξηρό δέρμα», τονίζει η μητέρα του μικρού αγοριού.
Η επιδερμίδα του παιδιού είναι εντελώς ξηρή και σπάει εύκολα και συνέχεια. Έτσι, οι γονείς του μικρού Ντάνιελ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αναγκάζονται να του βάζουν βαριές ενυδατικές κρέμες κάθε τέσσερις ώρες. Παράλληλα, πρέπει να κάνει ντους δύο με τρεις φορές το 24ώρο και όσον αφορά στο πρόβλημα με τα μάτια του τού βάζουν τακτικά ειδικές σταγόνες για να μπορεί να τα ανοιγοκλείσει.
Επίσης, λόγω της πάθησης αυτής προκαλούνται στο παιδί συνεχώς λοιμώξεις, οπότε και η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι μια συχνή διαδικασία για τον Ντάνιελ και τους γονείς του. Η πάθηση είναι κληρονομική και όπως εξηγεί η Έμα Χόλμπι «δυστυχώς και εγώ και ο σύζυγος μου έχουμε το συγκεκριμένο γονίδιο και υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες να περάσει και στο παιδί». Το κακό είναι ότι δεν έχει βρεθεί θεραπεία και όποιος γεννηθεί με αυτή την κληρονομική πάθηση θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό. Κατά τα άλλα, όπως σημειώνουν οι γονείς του, ο Ντάνιελ είναι ένα φυσιολογικό παιδί, όπως όλα τα υπόλοιπα της ηλικίας του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις