Ηλεκτρισμός στην Αρχαία Αίγυπτο και η μπαταρία της Βαγδάτης.



Στους τοίχους του ναού Denera, που είναι αφιερωμένος στην αιγυπτιακή θεά Hathor, περιλαμβάνονται έργα χαρακτικής που μοιάζουν με τα ηλεκτρικά φώτα μαζί με τις γεννήτριες τους. Στο δωμάτιο 17 δείχνει μια απεικόνιση της θεάς με πλεκτά καλώδια που οδηγούν σε ένα κουτί. Οι μηχανικοί το έχουν προσδιορίσει ως ένα
πρωτόγονο σωλήνα  Crookes. Ο σωλήνας Crookes αποτέλεσε τον πρόδρομο του σύγχρονου τηλεοπτικού σωλήνα.
Ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig , ανακάλυψε το 1938, κοντά στη Βαγδάτη, την διάσημη "μπαταρία της Βαγδάτης” και έφερε νέα δεδομένα για την γνώση ,και την χρήση του ηλεκτρισμού από τους αρχαίους λαούς. Ο Konig την εποχή εκείνη εργαζόταν στην Βαγδάτη σχεδιάζοντας το αποχετευτικό της δίκτυο,και ανακάλυψε σε ανασκαφές κάποιου κτιρίου μαζί με άλλα αντικείμενα και ένα ξεχωριστό δοχείο.Μελετώντας το δοχείο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο επενδυμένο με πίσσα και στερεωμένο στο χείλος της οπής.Στο κέντρο της πίσσας είχε μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα στο βάζο υπήρχε ένα υγρό που αλληλεπιδρούσε με το μέταλλο και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο. Δηλαδή μια μπαταρία!!!

Το καταπληκτικότερο είναι ότι η αρχαία αυτή μπαταρία μετρήθηκε….Μετά από 2200 χρόνια συνέχιζε να παράγει τάση των 0,8-2V, ενώ η παράλληλη σύνδεση και άλλων μπαταριών,θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες τάσεις!!!

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΟΜΩΣ;
Το 1981 ο επιστήμονας Δρ.Αρν Έγκεμπρεχτ κατασκεύασε μια ολόιδια μπαταρία με αυτήν της Βαγδάτης και κατόρθωσε μέσα σε 2 μόνο ώρες να επιχρυσώσει ασημένια αντικείμενα.Μια εξήγηση λοιπόν που θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν ότι χρησίμευε για την επίστρωση και επιχρύσωση μετάλλων με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης.Μια άλλη εξήγηση που πάει λίγο πιο μακριά θέλει τους Αιγυπτίους να είχαν κατορθώσει να κατασκευάσουν κάποιας μορφής λαμπτήρες ,και με την ενεργοποίησή τους από τέτοιες μπαταρίες κατόρθωσαν να ζωγραφίσουν τις σκοτεινές αίθουσες των πυραμίδων.Κάτι που μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο.Σε πολλές Αιγυπτιακές τοιχογραφίες υπάρχουν απεικονίσεις ανθρώπων να κρατούν τέτοιους λαμπτήρες άλλα και διάφορες φωτεινές μπάλες στα χέρια τους.Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι παράξενο ,και τίποτα δεν μπορεί να απορριφθεί αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να μην υποτιμούμε και να κατανοήσουμε τις γνώσεις των αρχαίων λαών, που αποδεδειγμένα πολλές φορές ήταν πολύ πιο προχωρημένες από τις δικές μας .

Και για την ιστορία,ο Α.Βόλτα το 1800 κατασκεύασε την "πρώτη" μπαταρία ακριβώς με τα ίδια υλικά.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις