Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στις ΗΠΑ Η ιστορία πίσω από μια διάσημη ασπρόμαυρη φωτογραφία…

“Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη” είναι η διάσημη ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1932 κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου RCA (μετονομάστηκε το κτίριο της GE το 1988) στη Νέα Υόρκη.
Η φωτογραφία απεικονίζει έντεκα άνδρες να τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα, καθισμένοι σε μια δοκό χάλυβα με τα πόδια τους να
κρέμονται 256 μέτρα πάνω από τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Οι εργάτες δεν έχουν καμία ζώνη ασφαλείας, κάτι που συνδέεται με την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, όταν οι εργαζόμενοι ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν οποιαδήποτε εργασία ανεξαρτήτως αν τηρούνταν οι στοιχειώδεις κανονισμοί ασφάλειας.
Η φωτογραφία ελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου 1932 στον 69ο όροφο του κτιρίου.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η φωτογραφία δεν ήταν τόσο αυθόρμητη όσο πιστευόταν έως πρόσφατα, αλλά επρόκειτο για διαφημιστικό τέχνασμα. Παρότι οι πρωταγωνιστές ήταν πραγματικοί οικοδόμοι που εργάζονταν στην ανέγερση του Rockefeller Center, το ενσταντανέ ήταν «στημένο» για να προωθηθεί ο νέος ουρανοξύστης.
«Η φωτογραφία εντασσόταν στη διαφημιστική προσπάθεια εκ μέρους του Rockefeller Center.
Οι εργάτες είναι πραγματικοί εργάτες αλλά η όλη διαδικασία οργανώθηκε με πολλούς φωτογράφους», δήλωσε ο Ken Johnston, επικεφαλής ιστορικός στο Corbis Images- που έχει τα δικαιώματα της φωτογραφίας.
Περιέγραψε μάλιστα τη φωτογραφία ως «κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις