ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ''ΚΟΚΚΙΝΟΣ'' ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ...


 
Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Εμπολα που μολύνει συνεχώς κατοίκους στη Δυτική Αφρική 

με τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης...

επιφυλακής μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία, πρόκειται για την

χειρότερη επιδημία του ιού στην ιστορία.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, προειδοποιεί ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Libre Belgique.

"Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες", υποστηρίζει.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο...Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες", προειδοποιεί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι "δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα".

"Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας", καταλήγει.

Η επιδημία εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάρτιο αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Ενας διακεκριμένος γιατρός στη Σιέρα Λεόνε που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του για να βρεθεί στο πλευρό ασθενών του Έμπολα απεβίωσε στην πατρίδα του. Στη Σιέρα Λεόνε, ο δρ. Σείκ Ηούμαρ Καν, ήταν εθνικός ήρωας.

Κι ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στον θανατηφόρο ιό που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, τα διεθνή ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι δύο Αμερικανοί γιατροί που εργάζονταν στην Αφρική προσβλήθηκαν από τον ιό και νοσηλεύονται στη Λιβερία- ένας από το βόρειο Τέξας. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού όταν πληροφορήθηκαν ότι ένας 40χρονος Αμερικανός διπλωμάτης που εργαζόταν σε υπουργείο στη Λιβερία έχασε τη μάχη με τη ζωή σε νοσοκομείο της Νιγηρίας.

Κι ενώ η επιστημονική κοινότητα επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να φρενάρει την μετάδοση του ιού πέραν της Δυτικής Αφρικής, εν μέσω τουριστικής περιόδου, τα αεροπλάνα λειτουργούν ως εστίες διάδοσης της ασθένειας.

Η Παναφρικανική Ενωση Αερομεταφορέων ανακοίνωσε ότι αναστέλλει της πτήσεις της στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό ενώ ύστερα από αίτημα του ΠΟΥ, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να δεχτεί στο έδαφός της ασθενή από την Σιέρα Λεόνε - δεν έχει κατονομαστεί. Σύμφωνα με την βρετανική "Telegraph", πρόκειται για έναν επιφανή γιατρό στην καταπολέμιση του Έμπολα.

Στη Λιβερία, ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους των χερσαίων συνόρων της, η Νιγηρία έκλεισε και έβαλε σε καραντίνα το νοσοκομείο όπου πέθανε ο 40χρονος Αμερικανός ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Στη Βρετανία, ο καθηγητής Μπράιαν ΜακΚλόσκεϋ, διευθυντής του Τομέα Παγκόσμιας Υγείας της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι οι αρχές παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Telegraph, επείγουσα προειδοποίηση προς τους γιατρούς για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα εξέδωσαν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, έπειτα από την είδηση ότι επετράπη σε έναν άρρωστο άντρα να ταξιδέψει αεροπορικώς από την χώρα όπου μολύνθηκε σε τρεις άλλες.

O 40χρονος Αμερικανός, Πάτρικ Σόιερ, απεβίωσε από την ασθένεια. Εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών της Λιβερίας και σύμφωνα με τον «Independent», παρότι η αδελφή του είχε προσφάτως πεθάνει από τη νόσο και ο ίδιος παρουσίαζε τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης (είχε εμέτους και διάρροια), επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο στη Λιβερία που τον μετέφερε στη Γκάνα.

Στη συνέχεια, άλλαξε αεροπλάνα στην πόλη Λομέ, πρωτεύουσα του Τόγκο, και προσγειώθηκε στις 20 Ιουλίου στον τελικό προορισμό του, το Λάγος της Νιγηρίας, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο. Ωστόσο, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου και κατέληξε πέντε ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι στο ταξίδι του μπορεί να μετέδωσε τη νόσο σε άλλους επιβάτες για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν και να εξεταστούν όλοι οι επιβάτες και τα πληρώματα των παραπάνω πτήσεων, καθώς και τα πληρώματα εδάφους των αεροδρομίων που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η περίπτωση ενέτεινε τους φόβους ότι η επιδημία θα ξεφύγει από την Δυτική Αφρική όπου πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και έως στιγμής έχει εξαπλωθεί σε τρεις χώρες (Λιβερία, Γουϊνέα και Σιέρα Λεόνε).

Συμπτώματα

Ο ιός Έμπολα, που μπορεί να είναι θανατηφόρος στο 90% των περιπτώσεων, προκαλεί εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχαν εκδώσει οι υγειονομικες αρχές, μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος, υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός αμέσως μόλις παρουσιάσει πυρετό, ενώ η μετάδοση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την άμεση επαφή με το αίμα, τους ιστούς και τα σωματικά υγρά του πάσχοντος.Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα ( όπως πιθήκους).

Ο άτυχος 40χρονος, που ήταν Αμερικανός σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», προγραμμάτιζε να μεταβεί στη Μινεσότα των ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου για να παραβρεθεί στα γενέθλια των διδύμων παιδιών του



protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις