Τα φονικότερα ανθρώπινα ποδοπατήματα

Τα φονικότερα ανθρώπινα ποδοπατήματα

Όταν ο μαζικός πανικός επισύρει βαρύτατο φόρο αίματος  

Τα πλήθη σε αθλητικές διοργανώσεις, συναυλιακούς χώρους και θρησκευτικές συγκεντρώσεις αριθμούν από μερικές εκατοντάδες μέχρι και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αρκεί... 

έτσι ένα μικρό κύμα πανδαιμόνιου να διατρέξει το πλήθος για να συμβεί η τραγωδία, που αφήνει πίσω της ανθρώπους ποδοπατημένους και τσακισμένους στις πλάκες του πεζοδρομίου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο κακός προγραμματισμός των διοργανωτών για να θρηνήσουμε δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα σε περιστάσεις που όφειλαν να είναι κανονικά γιορτή.

Τα φονικά ποδοπατήματα μάλιστα δεν έχουν προτίμηση, μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή ακόμα και στις πιο «πολιτισμένες» διοργανώσεις, καθώς η μεγάλη συγκέντρωση του πλήθους εγκυμονεί πάντα κινδύνους.

Έρευνα μάλιστα σε 215 ποδοπατήματα που έχουν συμβεί σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και εκτείνεται σε μια χρονική περίοδο 30 ετών έδειξε ότι τα ποδοπατήματα συμβαίνουν συχνότερα σε θρησκευτικές μαζώξεις, με αθλητικά, πολιτικά και μουσικά γεγονότα να ακολουθούν σε μικρή απόσταση.

Όταν λοιπόν η μαζική υστερία επικρατήσει και ο πανικός βασιλέψει, συμβαίνουν συνήθως αυτά…

Η τραγωδία στο Εθνικό Στάδιο της Λίμα του Περού
Φόρος αίματος: 300 νεκροί και 500 τραυματίες



Ήταν το 1964 όταν οι περουβιανοί φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες στο Εθνικό Στάδιο για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Περού και Αργεντινής για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Δύο λεπτά πριν από το τέλος της αναμέτρησης, ο διαιτητής ακυρώνει γκολ του Περού που θα το έβαζε μπροστά στο σκορ και το στάδιο παίρνει «φωτιά»: εξοργισμένοι οι οπαδοί αρχίζουν να τα βάζουν με τα πάντα και έντρομο το φιλήσυχο πλήθος προσπαθεί να εγκαταλείψει το γήπεδο. Στον πανδαιμόνιο που ακολούθησε πολλά πτώματα βρέθηκαν έξω από τις θύρες του σταδίου, προσπαθώντας προφανώς να ξεφύγουν άρον-άρον από το ξέσπασμα της βίας, με τους ιθύνοντες να παίρνουν τις εντελώς λάθος αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές. Το ποδοπάτημα διεκδίκησε βαρύτατο φόρο αίματος σε μια από τις χειρότερες αθλητικές τραγωδίες του κόσμου…

Η συνεχιζόμενη τραγωδία «Χατζ» της Μέκκας
Φόρος αίματος: Χιλιάδες νεκροί



Το προσκύνημα των μουσουλμάνων «Χατζήδων» στη Μέκκα δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι από τα μαζικότερα προσκυνήματα της οικουμένης: περίπου 3 εκατομμύρια πιστοί καταφτάνουν κάθε χρόνο εδώ για θρησκευτικούς λόγους. Δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα ποδοπατήματα που έχουν λάβει χώρα στην ιερή πόλη του ισλαμικού κόσμου στη διάρκεια της Ιστορίας, καταλήγοντας συνολικά σε χιλιάδες πραγματικά θανάτους. Αναφέρουμε ενδεικτικά το θανάσιμο ποδοπάτημα του 1990 που στέρησε τη ζωή σε 1.426 ανθρώπους, ενώ το 1994 άλλοι 270 ξεψύχησαν στα πλακόστρωτα της Μέκκας. Τον Φεβρουάριο του 2004 κάπου 251 προσκυνητές έφυγαν από τον κόσμο καθ’ οδόν προς τη Μέκκα, ενώ το 2006 άλλοι 289 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια των τελετουργικών. Η τεράστια προσέλευση του κόσμου και η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου της Μέκκας έχουν συχνά ενοχοποιηθεί για τις πολυάριθμες τραγωδίες που έχουν συμβεί στο λαμπρό προσκύνημα…

Η τραγωδία σε στάδιο της Μανίλα
Φόρος αίματος: 73 νεκροί



Ήταν το 2006 όταν το ποδοπάτημα στο στάδιο Ultra Arena της Μανίλα, σήμερα γνωστό ως Philsports Arena, άφησε βαρύτατο φόρο αίματος. Το πλήθος είχε συρρεύσει από νωρίς στο στάδιο για να απολαύσει ένα ζωντανό και δημοφιλέστατο σόου των Φιλιππίνων, το «Wowowee». Καθώς λοιπόν οι διαγωνιζόμενοι ήταν ήδη στην κεντρική σκηνή του γηπέδου, 30.000 περίπου άνθρωποι προσπάθησαν να μπουν γρήγορα στο εσωτερικό, καθώς το σόου έδινε κάθε φορά πακτωλό χρημάτων στο πλήθος, με το πανδαιμόνιο που ακολούθησε να στερεί τη ζωή σε 73 ανθρώπους. Ο κακός προγραμματισμός των υπευθύνων για την ώρα προσέλευσης του κόσμου ευθυνόταν για την αργοπορία της εισόδου, γι’ αυτό και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης…

Η πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο του Νιου Τζέρσεϊ
Φόρος αίματος: 96 νεκροί και 187 τραυματίες



Φωτιά στο Station Nightclub του Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης το 2003, κατά τη διάρκεια συναυλίας της ροκ μπάντας Great White, κατέληξε σε πανικό του κόσμου και σοβαρό ποδοπάτημα, το φονικότερο που έχει λάβει ποτέ χώρα σε βορειοαμερικανικό έδαφος. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από το φωτορυθμικό σόου της συναυλίας και ο πανικόβλητος κόσμος προσπάθησε να διαφύγει από το κλαμπ απ’ όπου κυριολεκτικά μπορούσε, ακόμα και από τα παράθυρα, καθώς ο πυκνός καπνός που πλημμύρισε τον χώρο τύφλωσε το πλήθος και έκρυψε τις εξόδους ασφαλείας…

Το ποδοπάτημα σε ναό της Ινδίας
Φόρος αίματος: 200 νεκροί



Δημοφιλέστατο ινδουιστικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στον ναό Chamunda Devi της επαρχίας Jodhupur και προσελκύει χιλιάδες πιστούς έφερε τον όλεθρο το 2008, όταν οι προσκυνητές που κατέβαιναν έναν λόφο πανικοβλήθηκαν και πυροδότησαν έτσι το φονικό πανδαιμόνιο. Τα θύματα ήταν κυρίως άντρες, καθώς ο πανικός επικράτησε στον δρόμο προσέλευσης των αντρών…

Το ιστορικό ποδοπάτημα στο Μίσιγκαν
Φόρος αίματος: 73 νεκροί



Ήταν το 1913 όταν ξέσπασε πανικός στον δεύτερο όροφο του Italian Hall στην πόλη Calumet του Μίσιγκαν των ΗΠΑ την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι ανθρακωρύχοι, που συνέχιζαν την πολύμηνη απεργία τους από το καλοκαίρι, διασκέδαζαν με τις οικογένειές τους σε αίθουσα συγκεντρώσεων όταν ξαφνικά εισέβαλε άγνωστος στον χώρο ουρλιάζοντας «φωτιά!». Το πλήθος των 700 ανθρώπων όρμησε πανικόβλητο προς τη στενή σκάλα, κάποιος παραπάτησε στα σκαλιά και η τραγωδία ήταν πια εγγυημένη: παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ φωτιά, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αν και κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν αυτός που πυροδότησε τον πανικό, όλοι θεώρησαν πως ήταν κάποιος απεργοσπάστης…

Η τραγωδία της γέφυρας στη Βαγδάτη
Φόρος αίματος: 953 νεκροί



Ήταν στις 31 Αυγούστου 2005 όταν το πανδαιμόνιο που έλαβε χώρα σε γέφυρα στα βόρεια της Βαγδάτης στέρησε τη ζωή σε κάτι λιγότερο από χίλιους Ιρακινούς, μετατρέποντας το ποδοπάτημα σε ένα από τα χειρότερα της σύγχρονης ιστορίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες περνούσαν τη γέφυρα για να φτάσουν σε μια σημαντική θρησκευτική εκδήλωση όταν κάποιοι άρχισαν να κάνουν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας πάνω στη γέφυρα. Ο πανικός ήταν εγγυημένος και ο κόσμος προσπάθησε να εγκαταλείψει τη γέφυρα όπως-όπως, καταλήγοντας σε ποδοπάτημα, ασφυξία και τσακισμένα κόκαλα, ενώ κάποιοι συνάντησαν τον θάνατο στον πνιγμό, πέφτοντας στον Τίγρη ποταμό…

Η τραγωδία του Σταδίου Hillsborough
Φόρος αίματος: 96 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες



Αποκαλούμενο ως η χειρότερη αθλητική τραγωδία της Βρετανίας, το διαβόητο ποδοπάτημα της 15ης Απριλίου 1989 άφησε βαθιά το στίγμα του χαραγμένο στα ποδοσφαιρικά πράγματα της Ευρώπης μέχρι και σήμερα. Το τραγικό ματς του Σταδίου Hillsborough στο Σέφιλντ για τα ημιτελικά του αγγλικού Κυπέλλου μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι χαραγμένο στις μνήμες του απανταχού ποδοσφαιρόφιλου κοινού. Η αστυνομία αποφάσισε να ανοίξει τις θύρες για να ανακουφίσει τα πλήθη που συνωστίζονταν έξω και όταν συνέβη αυτό, ο κόσμος που όρμησε μέσα στο ήδη κατάμεστο γήπεδο πίεσε τους φιλάθλους στα προστατευτικά κιγκλιδώματα των θυρών, συντρίβοντάς τους πάνω στα κάγκελα. Η τραγωδία βάρυνε τόσο τους χειρισμούς της αστυνομίας όσο και τους διοργανωτές, για διάθεση έξτρα εισιτηρίων…

Το ποδοπάτημα στο Victoria Hall του Σάντερλαντ
Φόρος αίματος: Περισσότερα από 180 παιδιά



Το φοβερό ποδοπάτημα του 1883 που έλαβε χώρα στο Victoria Hall του Σάντερλαντ της Βρετανίας παραμένει ένα από τα χειρότερα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος καθώς και τα 183 θύματα ήταν παιδιά, παιδιά ηλικίας από 4-13 ετών. Ήταν στις 16 Ιουνίου 1883 όταν ένα δημοφιλές παιδικό σόου της εποχής υποσχέθηκε στα παιδιά τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που είχαν δει ποτέ στη ζωή τους, αλλά και δωρεάν παιχνίδια σε κάθε μικρό φίλο, καταλήγοντας στο πανδαιμόνιο χιλιάδων παιδιών που έτρεχαν στους διαδρόμους για να προλάβουν το μερτικό τους στη χαρά. Αντί αυτού, ο πανικός οδήγησε σε ποδοπάτημα και σύνθλιψη των παιδικών κορμιών σε τοίχους και κλειστές πόρτες, σε μια τραγωδία τόσο φρικτή που σπάνια έχει δει ο κόσμος έκτοτε…

Η τραγωδία της γέφυρας στην Πνομ Πενχ
Φόρος αίματος: Πάνω από 450 νεκροί



Ήταν στις 22 Νοεμβρίου 2010 όταν το ποδοπάτημα σε γέφυρα της Πνοχ Πενχ της Καμπότζης στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 450 ανθρώπους, στη χειρότερη τραγωδία που γνώρισε ποτέ η πολύπαθη χώρα, εξαιρώντας φυσικά τις φρικαλεότητες των Ερυθρών Χμερ! Χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν τη γέφυρα για να φτάσουν στο ετήσιο φεστιβάλ του νερού, όταν η κρεμαστή γέφυρα άρχισε να ταλαντεύεται, όπως συμβαίνει συνήθως όταν περνούν πολλοί άνθρωποι από πάνω της. Και ήταν ακριβώς το χαρακτηριστικό αυτό στοιχείο των κρεμαστών γεφυρών που πυροδότησε τον πανικό του κόσμου, με το ασύλληπτο πανδαιμόνιο που ακολούθησε να αφήνει ανθρώπους πνιγμένους στο ποτάμι και ποδοπατημένους μέχρι θανάτου… 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις