«Πώς σκότωσα τον John Lennon»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Στον βρετανικό Τύπο διέρρευσαν στοιχεία της κατάθεσης του Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, του δολοφόνου του θρυλικού μέλους των Beatles Τζον Λένον, ο οποίος καταδικάσθηκε το 1981 σε ποινή από κάθειρξη 20 ετών μέχρι ισόβια.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν πυροβολεί και σκοτώνει τον Τζον Λένον έξω από την πολυκατοικία του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη, πυροβολώντας πέντε φορές εναντίον του, ενώ ο Λένον επέστρεφε στο σπίτι του με τη σύζυγό του, την Γιόκο Όνο, γύρω στις 22:50 (τοπική ώρα). Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης και από τον Δεκέμβριο του 2000 ζητάει μάταια κάθε δύο χρόνια την απελευθέρωσή του.
«Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό. Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Ντακότα για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα…», αναφέρεται στην κατάθεση του 50χρονου πλέον Τσάπμαν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Daily Mail, «η εξομολόγηση σοκάρει με την αλήθεια της, την ειλικρίνεια ενός φανατικού θαυμαστή, που νόμισε πως θα καταφέρει να “κλέψει” λίγη από τη λάμψη του πλέον ζηλευτού ειδώλου, εξολοθρεύοντάς τον».
«Προσπαθούσα να κάνω θετικές σκέψεις στη ζωή μου, αλλά έπαθα κατάθλιψη. Έπινα κι απομονώθηκα από τον εαυτό μου, την οικογένεια μου. Είχα τάσεις αυτοκτονίας κι ίσως αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που έφτασα στην απόφαση να σκοτώσω κάποιον. Ίσως απλώς ήθελα να τελειώσουν όλα για μένα. Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Ημουν εκεί, το έκανα, θα μπορούσα να κάνω μεταβολή και να φύγω, όμως είχα κάνει την επιλογή μου. Η λάμψη της δόξας ήταν εκεί. Δεν μπόρεσα να της αντισταθώ. Η αυτοεκτίμησή μου ήταν πληγωμένη. Έψαχνα να βρω διέξοδο. Επέλεξα τη χειρότερη λύση και ήταν τρομερό…» αναφέρει στην κατάθεσή του.
Ο Τσάπμαν δεν διστάζει να παραδεχτεί πως η δολοφονία του Τζον Λένον ήταν προμελετημένη καθώς προετοίμαζε καιρό το έγκλημα, έχοντας μάλιστα σκαρώσει μια φανταστική ιστορία (ότι έγραφε ένα παιδικό βιβλίο) για να φεύγει από το σπίτι του στη Χαβάη και να ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να κατασκοπεύει τα βήματα του Λένον. «Ήταν ένα απολύτως προσχεδιασμένο έγκλημα», δεν διστάζει να παραδεχθεί.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις