Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O παππούς του νέου Προέδρου της Ευρωπαικής Ένωσης υπηρέτησε στα τάγματα των ναζιστικών SS;

 
 
Δυνατό συμβολισμό παρουσιάζει η καταγωγή του νέου Προέδρου της Ε.Ε. που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1 Νοεμβρίου. Η εκλογή του είναι καθοριστική  καθώς υποσχέθηκε να δράσει αποφασιστικά στο ουκρανικό ζήτημα. Επ’ ευκαιρία της εκλογής του ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin δήλωσε ότι ” η εκλογή αυτή είναι η μεγαλύτερη κύρωση της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας”.
hvhk

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk, διαδέχεται  τον βέλγο Hermann Van Rompuy στην Προεδρία του Ευρωπαικού Συμβουλίου . Εξελέγη από τους πρωθυπουργούς των     28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στις 30/08/14.
Για την αποφαστιστικότητα δράσης επί του ουκρανικού του νέου επικεφαλή της Ε.Ε. ίσως ευθύνονται και κάποιοι κληρονομικοί λόγοι. Ο συνονόματος παππούς του, Donald Tusk ο πρεσβύτερος, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Χίτλερ και υπηρέτησε στα τάγματα των ναζιστικών SS.
Αυτή η πληροφορία μαζί με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν διαδοθεί στα media κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της Πολωνίας το 2005. Όταν τις εκλογές κέρδισε τελικά ο Lech Kaczynski ανασκεύασε τις κατηγορίες κατά του πολιτικού του αντιπάλου Tusk επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας Jacek Kursk .
Ωστόσο το θέμα είχε ήδη δημιουργήσει σκάνδαλο και είχε αποτελέσει το αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας η οποία είχε τότε επιβεβαιώσει τη στράτευση του Donald Tusk του πρεσβύτερου,  στα ναζιστικά τιμωρητικά τάγματα . Από αρχές Σεπτέμβρη, ρωσικά , ουκρανικά αλλά και τσεχικά μέσα επανέρχονται στο ζήτημα λόγω της εκλογής του Tusk στην προεδρία της Ε.Ε. (ridus/ukrnews κ.ά)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις