Αντικύθηρα: ''Αυτός είναι ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου'' - Το μεγάλο αφιέρωμα του CNN στο μυστηριώδες ναυάγιο!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το CNN χαρακτηρίζει το ναυάγιο των Αντικυθήρων ως το πιο διάσημο της αρχαιότητας και το τεκμηριώνει - Μεγαλώνει η αγωνία για νέα ευρήματα...

Παγκόσμιο θαυμασμό προκαλούν τα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, την ώρα που η αγωνία μεγαλώνει με τους ερευνητές να προσπαθούν να εντοπίσουν ολόκληρο τον θησαυρό που μετέφερε το αρχαίο πλοίο, το οποίο ήταν γεμάτο λάφυρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις Ρωμαίων στρατηγών.

Το αφιέρωμα, στην ενότητα «The Art of Movement», παρουσιάζει τις σημαντικές καινοτομίες - που προέκυψαν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων - για τον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι οποίες συντελούν στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου μας. Αναφορά γίνεται και στην ιστορία του ναυαγίου και των ευρημάτων που εντόπισαν πρώτοι κάποιοι ντόπιοι σφουγγαράδες, φτάνοντας μέχρι το σήμερα, όπου η περιοχή ερευνάται με τα πιο σύγχρονα μέσα.



Το δημοσίευμα του CNN


ΦΩΤΟ από CNN


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στα γαλανά νερά ανοικτά στη βραχώδη ακτή των Αντικυθήρων, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Μεσογείου με πληθυσμό μικρότερο από 50 κατοίκους, βρίσκεται ένα από τα πιο μυστηριώδη ναυάγια όλων των εποχών.
Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) την επιχείρηση ανέλαβαν Σύμιοι σφουγγαράδες με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau "Καλυψώ".

''Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, βρισκόταν ένα απίστευτο ναυάγιο που παρέμενε ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια. Η περιοχή εξερευνήθηκε και αποκαλύφθηκαν χάλκινα αγάλματα σε ανθρώπινες διαστάσεις και αξιόλογα έργα τέχνης. Το 1902 με την ανακάλυψη μιας συστάδας από ασβεστοποιημένη πέτρα με μυστηριώδεις επιγραφές, το ναυάγιο έγινε ευρύτερα γνωστό'' αναφέρεται στο δημοσίευμα.


ΦΩΤΟ EUROKINISSI


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Όπως τονίζεται και στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος, οι έρευνες αποκάλυψαν τον πρώτο γνωστό υπολογιστή του κόσμου, σχεδιασμένο τον 1ο αιώνα π.Χ. - τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ήταν κατασκευασμένος για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις κινήσεις της σελήνης και η ανάλυση των ακτινογραφιών του μηχανισμού του αποκάλυψε τριάντα περίπλοκους οδοντωτούς τροχούς.

Ο φημισμένος εξερευνητής του βυθού, Ζακ Ιβ Κουστώ επισκέφθηκε την περιοχή το 1976 για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και επέστρεψε στην επιφάνεια με αναρίθμητους θησαυρούς. Από τότε η περιοχή παραμένει αδρανής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού για σχεδόν 40 χρόνια.


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, συστάδες αμφορέων και τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης έφερε στο φως η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
 
 Πηγές: CNN, newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις