Πρόκληση Τούρκου βουλευτή μέσα στην ελληνική Βουλή: Η έρευνα για φυσικό αέριο στην Κύπρο, δεν μπορεί να είναι μονομερής



Τουρκική πρόκληση και στην Βουλή των Ελλήνων κατά τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις του ΝΑΤΟ (πολιτική Επιτροπή ) που διεξάγεται σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, Οσμάν Ασκίν Μπακ, μιλώντας στην ελληνική Βουλή υποστήριξε ότι η δραστηριότητα στην περιοχή της Κύπρου σχετικά με
τις έρευνες για φυσικό αέριο, δεν μπορεί να είναι μονομερής.
"Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάν Ασκίν.
Άμεση ήταν η απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και συνέστησε ότι "σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων, που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία".
Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι "δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που επιμένουμε να διευθετηθεί». Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ, «που είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ. Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή" είπε ο κ. Στυλιιανίδης.
Καταλήγοντας δε, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουν ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή".
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας και ειδικότερα για την για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε "παράφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί μια ακόμη κρίση".


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις