Το μυστηριώδες φαινόμενο της αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης




Το περίεργο φαινόμενο της αιφνίδιας αυτόματης ανάφλεξης παραμένει ένα μυστήριο για αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες ακόμα και τώρα αναρωτιούνται αν όντως υφίσταται ως γεγονός.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Το μυστηριώδες φαινόμενο και οι απόκοσμες εκδηλώσεις του
Τη λένε αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη και παραμένει ένα από τα διαπρεπέστερα μυστήρια της σύγχρονης επιστήμης.
Η μη προκαλούμενη από εξωτερικούς παράγοντες καύση του ανθρώπινου σώματος φαντάζει φάρσα ή τουλάχιστον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η ζοφερή πραγματικότητα ωστόσο
μόνο έτσι δεν είναι.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η ιατροδικαστική έχει καταλήξει σε μια σειρά από πιθανές εξηγητικές θεωρίες για το πώς συμβαίνουν οι αιφνίδιοι αυτοί θάνατοι, οι ανεξήγητες απώλειες συνεχίζουν να αψηφούν τη λογική και τα όσα ξέρουμε για τον κόσμο μας.
Και βέβαια είναι και το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης έχουν πολλά κοινά, καθώς πολλά θύματα ήταν προχωρημένης ηλικίας και παχύσαρκα, την ίδια στιγμή που και ο αλκοολισμός ήταν μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών.
Το φοβερό πάντως παραμένει: παρά τις 200 ανεξήγητες υποθέσεις που έχουν καταχωριστεί στην κατηγορία θανάτων από ανθρώπινη ανάφλεξη, δεν ξέρουμε τι πραγματικά την προκαλεί, ενώ ακόμα και η ύπαρξή της αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν έχουν κάτι να αντιπροτείνουν στη θέση της.
Οι σύγχρονες τεχνικές σήμανσης έχουν αποδείξει κατά τις αυτοψίες του χώρου ότι τα σώματα έχουν καεί επιτόπου (και δεν έχουν μεταφερθεί τεχνηέντως εκεί), ενώ η ανάφλεξη και η καύση (δύο σαφώς διαφορετικά φαινόμενα) ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο στις περισσότερες των περιπτώσεων: οι σοροί εντοπίζονται ολοσχερώς καμένες με ανέπαφα τα κάτω άκρα ή ακόμα και τα ρούχα τους.
Η ανεξήγητη καύση ανθρώπων που αποτεφρώνονται μυστηριωδώς συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι της επιστήμης, καθώς ακόμα και οι σκεπτικιστές δεν είναι σε θέση να παράσχουν εναλλακτικές θεωρίες για το αποτρόπαιο φαινόμενο, εκτός φυσικά κι αν θεωρήσουμε εξηγήσεις ιστορίες για αγρίους, τύπου εξωγήινοι και φαντάσματα!
John Irving Bentley
Ο 92χρονος γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου 1966. Από το πτώμα του είχε απομείνει μόνο το δεξί του πόδι, καθώς ο σωρός τέφρας είχε ανοίξει μια τρύπα στο πάτωμα του μπάνιου, κάνοντας τις στάχτες να πέσουν στο υπόγειο της οικίας. Και βέβαια όλο του το σώμα, μείον το δεξί πόδι, ήταν αποτεφρωμένο ολοσχερώς.
Όσο για το άθικτο πόδι, φορούσε ακόμα την παντόφλα του, η οποία παρέμεινε εντελώς ανέγγιχτη από τις πύρινες φλόγες που κατέκαψαν το σώμα. Ο ιατροδικαστής ανέφερε «καύση του 90% του σώματος» ενώ καμία προφανής αιτία για την πυρκαγιά δεν εντοπίστηκε από τις αρχές…
Henry Thomas
Τα αποτεφρωμένα απομεινάρια του 73χρονου άντρα βρέθηκαν το 1980 στην Ουαλία: όλο του το σώμα είχε μετατραπεί σε στάχτη, εκτός από το κρανίο του και τα κάτω τμήματα των ποδιών του. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που κατέφτασαν πρώτοι στη μακάβρια σκηνή, το δωμάτιο κατακλυζόταν από ένα νέφος ανθρώπινου λίπους, που είχε καλύψει όλες τις επιφάνειες του χώρου. Το μπροστινό τμήμα της τηλεόρασης είχε λιώσει από τη θερμότητα της καύσης του σώματος, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δίπλα στο πτώμα.
Τα μόνα αντικείμενα που βλήθηκαν από την πυρκαγιά ήταν όσα ήταν σε άμεση επαφή με τη σορό, όπως η καρέκλα, η οποία λύγισε κάποια στιγμή και έριξε το άψυχο κορμί στο πάτωμα. Ο ιατροδικαστής κατέληξε απρόθυμα ότι ο θάνατος πρέπει να είναι εκδήλωση ανθρώπινης ανάφλεξης, καθώς και οι έρευνες της σήμανσης δεν έδειξαν άλλη αιτία…
Mary Hardy Reeser
Η ιστορία του μυστηριώδους θανάτου της 67χρονης παχύσαρκης γυναίκας ξεκινά όπως και κάθε άλλη σχεδόν της λίστας μας: ήταν ένα ζεστό απόγευμα στη Φλόριντα την 1η Ιουλίου 1951 όταν το σώμα της Mary Reeser τυλίχθηκε αναπάντεχα στις φλόγες την ώρα που καθόταν στην πολυθρόνα της.
Το μόνο που απέμεινε από την άτυχη γυναίκα ήταν το κάτω τμήμα του δεξιού ποδιού της και το κρανίο της, το οποίο ωστόσο είχε συρρικνωθεί στο μισό σχεδόν του αρχικού μεγέθους του (σύμφωνα πάντα με την ιατροδικαστική έκθεση). Κάτι που αποτέλεσε άλυτο γρίφο στο συγκεκριμένο μυστήριο…
George Mott
Σε κάτι που μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να λογιστεί, ο 58χρονος πυροσβέστης έπεσε θύμα της αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης το 1986, όταν οι στάχτες του ανασύρθηκαν από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Μανιώδης καπνιστής και πότης από τους λίγους, το μόνο που απέμεινε από τον τραγικό άντρα ήταν το συρρικνωμένο του κρανίο. Το μόνο αντικείμενο που βρέθηκε αποτεφρωμένο στην οικία του ήταν το στρώμα που κοιμόταν…
Olga Stephens
Η 75χρονη Olga Stephens, αντίθετα από τις άλλες διαβόητες υποθέσεις που τυλίχθηκαν ξαφνικά στις φλόγες, δεν ήταν μόνη στο σπίτι όταν συνέβη το απόκοσμα μοιραίο γεγονός, αλλά μέσα στο αυτοκίνητό της μέρα μεσημέρι. Εννοείται ότι εκτός από τη θέση του οδηγού, όλο το υπόλοιπο αμάξι παρέμεινε άθικτο, κάτι που υποδήλωνε ότι δεν υπήρξε άλλη πρόδηλη αιτία για την πυρκαγιά που κατέκαψε το σώμα της ηλικιωμένης, αφήνοντας έναν σωρό από ανθρώπινη τέφρα.
Το περιστατικό της 16ης Οκτωβρίου 1964 συνέβη στο Ντάλας του Τέξας, μέσα στα εμβρόντητα βλέμματα των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι ωστόσο δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα πριν το σώμα μετατραπεί σε στάχτη. Ο ιατροδικαστής μίλησε για «καύση του σώματος που προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες»…
Agnes Phillips
Το τραγικό με την υπόθεση της Αυστραλέζας ήταν ότι επιβίωσε για λίγο από την αυτόματη ανάφλεξή της, πριν καταλήξει τελικά από τα σοβαρά της τραύματα. Ήταν στις 24 Αυγούστου 1998 όταν η γυναίκα τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα στο αυτοκίνητό της σε πολυσύχναστο δρόμο του Σίδνεϊ. Η κόρη της είδε καπνούς να βγαίνουν από το αυτοκίνητο και με τη βοήθεια περαστικών κατάφεραν να τη βγάλουν έξω, με τη γυναίκα να πεθαίνει έπειτα από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο. Η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να βρει πιθανή αιτία για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, αφού ακόμα και η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν σβηστή. Όσο για τον ιατροδικαστή, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…
Helen Conway
Τα απανθρακωμένα απομεινάρια της Αμερικανής εντοπίστηκαν στο διαμέρισμά της σε πόλη της Πενσιλβάνια στις 8 Νοεμβρίου 1964, κάνοντας την ανθρώπινη ανάφλεξη ακόμα πιο περίεργη απ’ όσο ήδη είναι. Κι αυτό γιατί σε όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις το θύμα φέρεται να καίγεται για ώρα, ενώ η Conway εκτιμάται ότι κάηκε και μετατράπηκε σε στάχτη σε λιγότερο από 20 λεπτά (μπορεί και μόλις σε 6 λεπτά της ώρας).
Στα απομεινάρια της εντοπίστηκαν ίχνη ανθρώπινου λίπους, κάτι που έκανε τον ιατροδικαστή να καταλήξει ότι το σώμα της κάηκε γρηγορότερα μέσα στο λίπος, αφού έτσι δυνάμωσαν οι φλόγες αλλά και η τελική θερμοκρασία. Χωρίς εμφανή αιτία για την πρόκληση της πυρκαγιάς, η υπόθεσή της θεωρήθηκε άλλο ένα τρανό παράδειγμα αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης…
Waymon Wood
Άλλο ένα φερόμενο θύμα του ακατανόητου φαινομένου έχασε τη ζωή του τον Μάρτιο του 1953, όταν το σώμα του αποτεφρώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του σε αυτοκινητόδρομο της Νότιας Καρολίνα. Το αμάξι έμεινε ολότελα άθικτο, εκτός από λιωμένο τμήμα του παρμπρίζ από τη θερμότητα της σορού…
Allen Small
Εδώ μιλάμε για ιστορικότατο παράδειγμα αυτόματης ανάφλεξης, καθώς δεν πειράχτηκε τίποτα από τον περιβάλλοντα χώρο. Ο 52χρονος άντρας έχασε τη ζωή του την 1η Μαρτίου 1953 όταν το σώμα του απανθρακώθηκε ολότελα, αν και τίποτα άλλο δεν πειράχτηκε μέσα στο διαμέρισμα, εκτός φυσικά από μερικά καψίματα στο χαλί. Κάτι που υποδεικνύει ότι ο άντρας τυλίχθηκε ενδεχομένως στις φονικές φλόγες την ώρα που ήταν όρθιος, με την ταχύτητα της καύσης να μη δίνει έτσι τη δυνατότητα στην πυρά να επεκταθεί…
Michael Faherty
Η πλέον πρόσφατη εκδήλωση της αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου 2010 και στέρησε τη ζωή στον 76χρονο Ιρλανδό. Οι γείτονες τηλεφώνησαν στην πυροσβεστική όταν είδαν καπνούς να βγαίνουν από το σπίτι του ηλικιωμένου, αφήνοντας κατόπιν τους πυροσβέστες να ξύνουν το κεφάλι τους: το απανθρακωμένο σώμα είχε αφήσει καμένα μόνο το πάτωμα και το ταβάνι ακριβώς πάνω από τη σορό, η οποία βρέθηκε δίπλα στο τζάκι που έκαιγε ακόμα (αν και δεν θεωρήθηκε αυτό πηγή της περιορισμένης έκτασης πυρκαγιάς).
Όσο για τον ιατροδικαστή, δήλωσε: «Αυτή η φωτιά ερευνήθηκε εξονυχιστικά και καταλήγω έτσι ότι εμπίπτει στην κατηγορία της αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση»…
Danny Vanzandt
Αποτεφρωμένος βρέθηκε από μέλη της οικογενείας ο 65χρονος Danny Vanzandt από το Muldrow της πολιτείας της Οκλαχόμα.
Σύμφωνα με τον σερίφη του Sequoyah County ο θάνατός του οφείλεται σε SHC (sponta-neous human compustion) ή ΑΑΑ (αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη), μια μη προκαλούμενη από εξωτερικούς παράγοντες καύση του σώματος.!
Σε δήλωση του στην KSDK-TV ο σερίφης αναφέρει: "Νομίζω ότι υπάρχουν μόνο περίπου 200 τέτοιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε αποκλείσει ακόμα αυτή τη πιθανότητα" και πρόσθεσε "Δεν υπήρξε καμία ζημιά στα έπιπλα και τριγύρω από το νεκρό σώμα του 65χρονου".
Σύμφωνα με την έρευνα ο Vanzandt ήταν αλκοολικός και καπνιστής, παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη.
Στην αυτοψία που έγινε δεν υπήρχε καμία απόδειξη εγκληματικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη, αποδίδονται άτυπα περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν καμμένοι σε δωμάτια ανέπαφα.
Τα περισσότερα πτώματα ανακαλύπτονται ολοσχερώς καμμένα στον κορμό με ανέπαφα κάτω άκρα ή ακόμη και με ανέπαφα τα ρούχα τους.

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις