Η αλήθεια για την φωτογραφία της κούρδισσας μαχήτριας που «αποκεφάλισαν»

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν μοιράσει (share) μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης την φωτογραφία του “Άγγελου της Κομπάνι” ή της “Ριάνα”, της κούρδισσας μαχήτριας η οποία έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης κατά του ισλαμικού κράτους.
Σύμφωνα με τις ιστορίες που έχουν διαρεύσει, σκότωσε 100 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Βέβαια σε όλα αυτα υπάρχει ενα μικρό πρόβλημα γράφει το BBC, η Ριάνα μάλλον δεν ειναι αυτη που πιστεύουν όλοι οτι ειναι.

Ο πλάνήτης εξακολουθεί να παρακολουθεί τα γεγονότα να εξελίσσονται στην πόλη Κομπανι στη βόρεια Συρία. Οι Κούρδοι μαχητές εκεί, που υποστηρίζονται απο τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνή συνασπισμού, δίνουν μια σκληρή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά είναι δύσκολο να υπάρξουν φωτογραφίες απο την Κομπάνι καθώς η πρόσβαση για τους δημοσιογράφους ειναι περιορισμένη.
Σε αυτό τα πλαίσιο, οι ιστορίες μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αγωνιστές γίνονται θρύλοι στο διαδίκτυο.
Και η Ριάνα ειναι μια απο αυτους τους θρύλους.
Η εικονα της, συμβολίζει τις γυναικες μαχητές που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο εχει μια σοβαρά περιορισμένη άποψη για τα δικαιώματα των γυναικών.

Χιλιάδες έχουν μοιράσει τη φωτογραφία στο Twitter και στο Facebook, με ιστορίες για την γενναιότητα της που στηρίζεται απο την ιδέα οτι έχει σκοτώσει μεγάλο αριθμό μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Απο που προέρχεται όμως αυτη η φωτογραφία; Ποια ειναι η αλήθεια πίσω απο την εικόνα; Στην πραγματικότητα, η γυναίκα που τώρα είναι γνωστή ως "Rehana" φωτογραφήθηκε σε μια εκδήλωση στο Κομπάνι στις 22 Αυγούστου - μήνες πριν αρχίσει η εικόνα να μοιράζεται στο διαδίκτυο.
Ήταν σε μια τελετή για εθελοντές και φορούσε στολή στρατιωτικού στυλ.
Ο Σουηδός φωτορεπόρτερ Καρλ Ντρότ ήταν ο μόνος δημοσιογράφος στην Κομπάνι εκείνη την περίοδο και είχε μια σύντομη συζήτηση μαζί της πριν από την τελετή. Ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν μαχήτρια, στην πρώτη γραμμή, αλλα εθελόντρια με τη φρουρά ή την αστυνομική δύναμη της Κομπάνι.
Οπότε, λέει, ειναι απίθανο να έχει σκοτώσει τόσους τζιχαντιστές. "Ήρθε και μου είπε ότι σπούδαζε στη Νομική στο Χαλέπι, αλλά ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε σκοτώσει τον πατέρα της κι έτσι, μόνη της, είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στον αγώνα κατα του ΙΚ" σημείωσε ο Ντρότ. "Προσπάθησα να της μιλήσω στη συνέχεια, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να τη βρω ή να μάθω το όνομά της." (Το όνομα "Rehana" φαίνεται της δώθηκε αργότερα και δεν είναι ένα κοινό κουρδικό όνομα).

Την επόμενη μέρα, η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στο blog «Bijikurdistan», το οποίο στηρίζει την κουρδική προσπάθεια στο Κομπάνι. Στη συνέχεια, φαίνεται να πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μέχρι που, πάνω από ένα μήνα αργότερα, μοιράστηκε στο Twitter από μια αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα την Slemani Times. Και τότε ηταν που οι ιστορίες και το μυστήριο κτίζεται απο τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Στις 5 Οκτωβρίου, οι φήμες για το θάνατό της άρχισαν. Ένας χρήστης του Twitter απο την Σαουδική Αραβία γνωστή ως alfaisal_ragad δημοσίευσε μια φωτογραφία που είδαν οι 200.000 followers της, αναφέροντας ότι μια κούρδισσα αποκεφαλίστηκε απο το Ισλαμικό Κράτος.
Στις 10 Οκτωβρίου άλλος ενας χρήστης του Twitter ο Kurdistan_Army ήταν μεταξύ εκείνων που μοιρασαν την φωτογραφία του αποκεφαλισμού δίπλα από τη φωτογραφία της γυναίκας που έγινε γνωστή ως "Rehana". Η σχέση μεταξύ των δύο εικόνων έγινε και οι φήμες αλλα και η κερδοσκοπία συνεχίζονται. Την φωτογραφία, που φέρεται να απεικονίζει την Ριάνα μπορείτε να την δείτε εδω, ΠΡΟΣΟΧΗ ειναι εξαιρετικά σκληρη.



Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν νεκρή, ήταν στις 13 Οκτωβρίου που κάποιοι άλλοι της έδωσαν το όνομα "Rehana" (ακόμα ζωντανή σε αυτή την εκδοχή). Αυτή ήταν επίσης, και η στιγμή που η ιστορία της πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.
Αυτό συνέβη μετά από ένα tweet που εγινε retweeted 5.500 φορές. “Η Rehana έχει σκοτώσει πάνω από εκατό τρομοκράτες #ISIS σε #Kobane," έγραφε το tweet. "RT και κάντε την διάσημη για τη γενναιότητά της." Και έτσι γεννήθηκε ο “Άγγελος της Κομπάνι”.

Το tweet θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φιλοκουρδική προπαγάνδα, αλλά αν και απίστευτο, δεν ξεκίνησε από κάποιο κουρδικο λογαριασμό Twitter. Αντ 'αυτού, ήταν απο έναν ινδό blogger τον Durani, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ακτιβιστή και μάχεται για τα δικαιώματα των Ινδουιστών στο Κασμίρ. Έχει αναρτήσει πολλές άλλες εικόνες κουρδισσων μαχητριών στη σελίδα του στο Twitter και δεν είναι ο μόνος. Η ιστορία της Ριάνα έχει εμφανιστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον τίτλο ο "Άγγελος της Κομπάνι.

"Έχει γοητεύσει τους πάντες με τα όμορφα μάτια της και τα ξανθά μαλλιά. Έχει μια τεράστια πηγή θαυμαστών” λέει η κουρδισσα blogger Ruwayda Mustafah. "Οσοι έχω συναντήσει την θαυμάζουν γιατί συμβολίζει αυτό που όλοι θέλουν να δουν. Ότι οι γυναίκες και οι άνδρες αντιστέκονται στη βάρβαρη δύναμη (του Ισλαμικού Κράτους) στην περιοχή."

Πηγή - BBC
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις