ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ??? ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΑΕΡΟΜΑΧΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 



Για 2η φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Τουρκική Αεροπορία αντιδρά στην  διαδικασία  αναγνώρισης / αναχαίτισης  αεροσκαφών της που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο από  ελληνικά μαχητικά που εκτελούν περιπολίες αεράμυνας στο Αιγαίο...
 Την Δευτέρα λοιπόν έξι τουρκικά αεροσκάφη - δυο εκ των οποίων
οπλισμένα- μπήκαν στο FIR Aθήνας παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες και εν συνεχεία παραβίασαν δυο...
φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην διαδικασία   αναγνώρισης / αναχαίτισης  των ελληνικών αεροσκαφών  και όπως στις 19 Δεκεμβρίου, ενεπλάκησαν σε αερομαχία- κάτι που για καιρό δεν γινόταν. Είναι φανερό ότι  οι  τούρκοι πιλότοι έχουν πλέον άλλες οδηγίες και ενδεχομένως άλλους κανόνες εμπλοκής.

Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου για το περιστατικό της 19ης Δεκεμβρίου όπου αναφέρεται ότι μετά την ελληνική ''παρενόχληση'' (σ.σ. εννοεί την αναγνώριση/αναχαίτιση),  έγινε από τουρκικής πλευράς  ''ίδια ανταπόκριση''. Αυτή την διατύπωση χρησιμοποίησε το Πρακτορείο  ειδήσεων  της Τουρκίας Anadolu και είναι ηλίου φαεινότερο ότι πλέον τα αεροσκάφη της Τουρκίας  θα αντιδρούν στις αναχαιτίσεις και εμπλέκονται σε αερομαχίες, αντιδρώντας , δήθεν , ''στα ίδια''.Κρύβουν όμως ότι  αυτοί είναι οι παρανομούντες και οι Έλληνες πιλότοι οι αμυνόμενοι.

Τα στοιχεία εμπλοκών από το 2009 μέχρι τώρα
Για να γίνει κατανοητή η διαφαινόμενη αλλαγή να σημειώσουμε ότι μετά το 2009 ( όπου σημειώθηκαν 237 εμπλοκές) οι εμπλοκές ήταν ελάχιστες ή και μηδενικές : Το 2010 ήταν 13, το 2011 ήταν 16, το 2012 ήταν 1, το 2013 ήταν 0  και το 2014 μέχρι τον Νοέμβριο ήταν μόνο 2. Τώρα σε ένα 4ήμερο έγιναν 3.

Ένα ερώτημα που γεννάται είναι αν στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον έχουν σαφή εικόνα των στρατιωτικής φύσεως προκλήσεις που κάνουν οι Τούρκοι και τις συνθήκες έντασης που δημιουργούν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό ενισχύοντας τα ενδεχόμενα ατυχήματος. Και το λέμε αυτό διότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όταν οι Τούρκοι πριν χρόνια το είχαν ξανά παρακάνει σε αυτόν τον τομέα, είχαν υπάρξει διακριτικές πλην σαφείς παρεμβάσεις προς την Άγκυρα.

Η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα την Δευτέρα ήταν, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ:ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       :  1  (6 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :  -
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :  6
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :  2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :  1
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :  2
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :  2
ΠΕΡΙΟΧΗ               :  ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις