Κίνα: Η Βίβλος αντικαθιστά το Κόκκινο Βιβλιαράκι



Αν στην ερώτηση «ποια είναι η πολυπληθέστερη άθεη χώρα στο κόσμο;» η απάντηση που θα δίνατε είναι «Κίνα» πρέπει να αναθεωρήσετε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού
Economist, ο αριθμός των αθέων Κινέζων μειώνεται σταθερά, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των Κινέζων που δηλώνουν Χριστιανοί στο θρήσκευμα, σε μια εξέλιξη που μάλλον κάνει τα κόκαλα του Μάο Τσε Τουνγκ να τρίζουν στον μαυσωλείο του στο Πεκίνο.
Με δεδομένο το ρυθμό εξάπλωσης του Χριστιανισμού στη
σύγχρονη Κίνα και της απήχησής του στα μεσαία και λαϊκά στρώματα, ιδίως των πιο φτωχών και βιομηχανικών επαρχιών, υπολογίζεται πως σε μια 15ετία από σήμερα η Κίνα ενδέχεται να έχει περισσότερους χριστιανούς από ό,τι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Περντιού, Φενγκάνγκ Γιάνγκ, ο οποίος στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Η θρησκεία στην Κίνα: Επιβίωση και αναγέννηση κατά το κομμουνιστικό καθεστώς» αναφέρει ότι μέχρι το 2030 η Κίνα θα έχει αναδειχθεί σε πρώτη χριστιανική χώρα του κόσμου, με περίπου 250 εκατομμύρια πιστούς.

Το 1949, στο ξεκίνημα του κομμουνιστικού καθεστώτος, υπήρχαν μόνο ένα εκατομμύριο χριστιανοί κινέζοι. Σήμερα ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι έχει φτάσει στα 70 εκατομμύρια.

Το αμερικανικό ινστιτούτο Pew υπολόγισε πως στην Κίνα του 1,35 δισεκατομμυρίου κατοίκων, οι χριστιανοί διαμαρτυρόμενοι ανέρχονται σε 58 εκατομμύρια, έναντι 40 εκατομμυρίων στη Βραζιλία και 36 εκατομμυρίων στη Ν. Αφρική. Σύμφωνα με τον δρα Γιάνγκ, το 2025 οι Κινέζοι προτεστάντες θα υπερτερούν οριακά των Αμερικανών, με 160 εκατομμύρια έναντι 159.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Χριστιανισμού στην χώρα αντιμετωπίζεται ως απειλή από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να περισώσει ό,τι μπορεί από το πάλαι ποτέ αθεϊστικό της γόητρο. Προβαίνει σε μαζικές κατεδαφίσεις παράνομων εκκλησιών, κυρίως στην πόλη Γουενζού στη νότια Κίνα, που ονομάζεται και Ιερουσαλήμ της Κίνας, λόγω του πολυπληθούς χριστιανικού της πληθυσμού.

Μόνο μέσα στο 2014 οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην κατεδάφιση 230 εκκλησιών, με τους περισσότερους Χριστιανούς της πόλης να ζουν υπό τη σκιά του φόβου και την απειλή της θρησκευτικής καταπίεσης, σε μια χώρα που από το 1982 επιτρέπει τουλάχιστον επισήμως τις «κανονικές θρησκευτικές δραστηριότητες».

Στην Γουενζού έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια πολλές θρησκευτικές ταραχές. Αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν δώσει επανειλημμένα εντολή να αφαιρεθούν οι σταυροί από πολοούς ναούς, ενώ πριν μερικούς μήνες πολλοί πιστοί Κινέζοι οχυρώθηκαν μπροστά από την εκκλησία Σαντζιάνγκ, προσπαθώντας να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να εισέλθουν στο χώρο και να τον κατεδαφίσουν.

Ως αποτέλεσμα, ο Economist αναφέρει πως πολλές ενορίες αναγκάζονται να λειτουργούν υπό καθεστώς ημιπαρανομίας σε σπίτια Κινέζων πιστών.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, ο οποίος θέλει τις υποτιθέμενες θρησκευτικές διώξεις να είναι κάθε άλλο παρά ανηλεείς. Το 2014, σχεδόν 7.400 Χριστιανοί της Κίνας έπεσαν θύματα διώξειων για τη θρησκευτική τους πεποίθηση, ένας αριθμός που αναλογεί στο 0.01% όλων των Κινέζων Χριστιανών.

«Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως ο αριθμός αυτός είναι κατά τι μεγαλύτερος, ακόμη κι έτσι, δεν μπορούμε να μιλάμε για «διώξεις» εναντίον του χριστιανικού στοιχείου της χώρας» σχολιάζει με νόημα ο Μπρεντ Φούλτον της χριστιανικής οργάνωσης ChinaSource με έδρα το Χονγκ Κονγκ.


 Κωνσταντίνος Τσάβαλος


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις