ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΣΑΝΤ "Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ…"




Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Σ΄αποκλειστικότητα αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε ο σύριος πρόεδρος Bachar El-Assad στο περιοδικό Paris Match το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στη Δαμασκό σε προδημοσίευση στο site του εντύπου στις 3.12.14.
P/M : Εκτιμάτε ότι τα χτυπήματα της συμμαχίας σας βοηθούν ;
Bachar El-Assad: Δεν μπορεί να μπει τέλος στην τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές.Επίγειες δυνάμεις που γνωρίζουν τη γεωγραφία και επιχειρούν παράλληλα είναι απαραίτητες.Αυτή είναι η αιτία για την οποία δεν υπάρχουν πραγματικά
αποτελέσματα 2 μήνες μετά τις επιχειρήσεις από τη συμμαχία. Επομένως δεν αληθεύει ότι τα χτυπήματα της συμμαχίας μας βοηθούν. Αυτές θα μας βοηθούσαν αν ήταν σοβαρές και αποτελεσματικές. Είμαστε εμείς εκείνοι που μάχονται με επίγειες δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας και δεν πιστοποιήσαμε καμιά αλλαγή κυρίως γιατί η Τουρκία φέρει πάντα μια άμεση υποστήριξη σε αυτές τις περιοχές.
-Φοβάστε ότι θα πεθάνετε με τον ίδιο τρόπο όπως ο Saddam Hussein ή ο Kadhafi ;
Bachar El-Assad: O καπετάνιος δεν σκέφτεται το θάνατο,ούτε τη ζωή.Σκέφτεται να σώσει το πλοίο.Αν γίνει ναυάγιο θα πεθάνει όλος ο κόσμος.Πρέπει επομένως να κάνει το καλύτερο δυνατό για να σώσει τη χώρα του. Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι σημαντικό.Σκοπός μου δεν είναι να παραμείνω πρόεδρος ούτε πριν ούτε κατά την διάρκεια ούτε μετά την κρίση.Αλλά ότι και να γίνει εμείς οι άλλοι Σύριοι δεν θα δεχθούμε ποτέ η χώρα μας να γίνει ένα παιχνίδι στα χέρια της Δύσης. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή για εμάς.
-O François Hollande συνεχίζει να σας υπολογίζει ως έναν αντίπαλο.Νομίζετε ότι κάποια στιγμή θα επέλθει η αποκατάσταση της επαφής;
Bachar El-Assad: Αυτό δεν είναι θέμα διαπροσωπικών σχέσεων. Επίσης αυτόν τον ίδιο δεν τον γνωρίζω. Πρόκειται για σχέσεις μεταξύ κρατών και θεσμών και εντός του πλαισίου συμφέροντος των λαών.Εμείς θ΄ασχοληθούμε με κάθε υπεύθυνο ή τη γαλλική κυβέρνηση για το κοινό συμφέρον. Αλλά η σύγχρονη διοίκηση απεργάζεται κατά των συμφερόντων του λαού μας και του γαλλικού λαού. Δεν είμαι ούτε προσωπικός εχθρός ούτε αντίπαλος του Hollande. Θεωρώ ότι περισσότερο η Daech είναι ο αντίπαλός του καθώς η δημοτικότητά τους είναι πολύ κοντά.
Η συνέντευξη δόθηκε στον ειδικό απεσταλμένο του περιοδικού Paris Match στη Δαμασκό Régis Le Sommier σ΄ένα από τα τα προεδρικά γραφεία του Άσαντ.
Ο δημοσιογράφος αφηγήθηκε ότι: του έκανε «τρομερή εντύπωση στο γραφείο σε μια μικρή κατοικία που τον υποδέχθηκε ο Άσαντ τον προυπάντησε ο ίδιος και ο ίδιος τον ξεπροβόδισε,Δεν είδε πουθενά ούτε σωματοφύλακες ούτε τον παραμικρό οπλισμό. Τόνισε ότι η φυσιογνωμία του προέδρου παραπέμεπει περισσότερο στο επάγγελμα του γιατρού οφθαλμίατρου που ξέρει καλά να εξηγεί κάποιο ζήτημα ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας ως εκφραστικό μέσο τα χέρια. Είναι πολύ ζεστός και φιλικός.Δεν έχει το αυστηροπρεπές ενός στρατηγού. Δεν είναι αυτό που θέλουν να τον εμφανίσουν έναν ψυχρό ένα τέρας.Αλλά βέβαια διατηρεί μια πολύ μεγάλη σοβαρότητα στο πως συμπεριφέρεται κι όλα αυτά γιατί βλέπει τον κόσμο της Συρίας στον οποίο ανήκει να καταστρέφεται.Δεν είχα την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πολιορκημένος στη Δαμασκό.Σαν προσωπικότητα αναταποκτρίνεται περισσότερο στην επαγγελματική του ιδιότητα του οφθαλμιάτρου απ΄όπου σίγουρα έχει διατηρήσει τον τρόπο επικοινωνίας ,ανάλυσης και εξέτασης των ζητημάτων εξηγώντας στο συνομιλητή του χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα και κυρίως τα χέρια του.Στη συζήτηση ακολουθεί την μαιευτική μέθοδο απαντάει με ερωτήσεις. Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος. Αυτό ενοχλεί το δημοσιογράφο γιατί καθοδηγεί αυτός τη συζήτηση.Η ανάλυσή του για Γαλλία και ΗΠΑ είναι σωστή πχ για τη Γαλλία ότι με την παρέμβασή της στη Λιβύη επήλθε το χάος και σε αυτό είχε δίκιο. Νομίζω ότι η δύναμή του είναι αυτή. Ξέρει τα λάθη των δυτικών.Όσο για το Ισλαμικό Κράτος που η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε κάποια στιγμή ότι αυτός αποφυλάκισε κάποιους ισλαμιστές ο ίδιος απάντησε εύστοχα ότι ο Αμπού Μπάκρ αλ Μπαγκνταντί απελευθερώθηκε από τους Αμερικανούς το 2006 στο Ιράκ.Το Ισλαμικό Κράτος δεν δημιουργήθηκε εδώ δημιουργήθηκε το 2006 στο Ιράκ.Ξέρει πολύ καλά να θέτει τους δυτικούς απέναντι στις δικές τους αντιφάσεις.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις