Μαρτυρίες σοκ από το Παρίσι. Μιλούσαν άπταιστα γαλλικά και φώναζαν πως είναι της Αλ Κάιντα




Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες από το σημερινό λουτρό αίματος στην σατιρική εφημερίδα Charlie hebdo. Οι μάρτυρες κάνουν λόγο για άτομα που μιλούσαν τέλεια γαλλικά και δήλωναν μέλη της Αλ Κάιντα.
Οι μαρτυρίες από την επίθεση που στοίχισε μέχρι τώρα σε 12 άτομα είναι πολλές και κάνουν λόγο για ένα πολύ καλά μελετημένο χτύπημα που δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης. Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως οι δράστες φώναζαν πως
είναι της Αλ Κάιντα, ενώ μιλούσαν άπταιστα γαλλικά.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει πως είδε του δολοφόνους αρματωμένους με σφαίρες να ανεβαίνουν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο. Άλλο άνθρωπος από το σημείο σημείωσε πως παρατήρησε τους δράστες βαριά οπλισμένους και ανέφερε: “Θεώρησα πως ήταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας” εξηγεί στο 20minutes.
Για "λουτρό αίματος" κάνει λόγο άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Σοκαρισμένη ακόμη από το γεγονός αναφέρει πως οι τρομοκράτες φώναζαν για να μάθουν που βρίσκονται τα γραφεία της εφημερίδας. "Ήθελαν να μάθουν που ήταν. Αφού κατάλαβαν πυροβόλησαν για να μας εντυπωσιάσουν".

Η Κορίν Ρέι είναι σκιτσογράφος της εφημερίδας. Η γυναίκα περιγράφει πως έτυχε να είναι εκείνη που υπό την απειλή του όπλου αναγκάστηκε να αφήσει τους κουκουλοφόρους που σκόρπισαν τον θάνατο, να μπουν στο κτίριο. “Πυροβόλησαν τον Γουλινσκι, τον Καμπού... κράτησε περίπου 5' λεπτά. Κρύφτηκα κάτω από ένα γραφείο. Μιλούσαν άπταιστα γαλλικά. Είπαν πως είναι της Αλ Κάιντα”.

  Ένας από τους δύο αστυνομικούς που σκοτώθηκαν, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει την προστασία του διευθυντή της εφημερίδας, Charb, μετά τις απειλές που είχε δεχτεί κατά της ζψής του το 2013. Σημειώνεται πως και ο διευθυντής του Charlie Hebdo είναι νεκρός. Συγκινητικό είναι το γεγονός πως το 2012, μετά από απειλές κατά της εφημερίδας ο Γάλλος σκιτσογράφος είχε δηλώσει: “Προτιμώ να πεθάνω όρθιος, παρά να ζω στα γόνατα”.

  Νωρίτερα τα γαλλικά μέσα δημοσίευσαν γράφημα με την κίνηση των δολοφόνων, οι οποίοι παραμένουν άφαντοι. Η επίθεση έγινε στις 11.30 το πρωί, με τους εργαζόμενους στην εφημερίδα να διαφεύγουν στην ταράτσα του κτιρίου. Βγαίνοντας από το κτίριο, οι δολοφόνοι πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο και διέφυγαν με αυτοκίνητο για τα βόρεια της πόλης. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν το πρώτο όχημα, με το οποία έπεσαν σε κολόνα στην άκρη του δρόμου και διέφυγαν πεζοί. Έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και χτύπησαν έναν πεζό στη γέφυρα Παντάν.

  Ένας άνδρας 45 ετών περιγράφει τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. “Άκουσα έναν δυνατό θόρυβο, τον ήχο από τη μηχανή αυτοκινήτου που χτυπούσε πάνω σε μια κολόνα. Μέχρι να γυρίσω να δω, το αυτοκίνητο ήταν άδειο. Δεν είδα τους επιβάτες του, αλλά διέφυγαν πεζοί από ένα μικρό σοκάκι στο πλάι του δρόμου”
Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα τηλεφωνικό αριθμό, με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν όσοι γνωρίζουν κάτι για τη δολοφονική επίθεση.


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις