15 εκατ. ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ετησίως επειδή… φοβόμαστε τις προφυλάξεις




Νέες έρευνες μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη σκληρή αλήθεια των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων η οποίες όπως αποδεικνύεται οφείλονται κατά 90% στο φόβο που τρέφουμε για τις μεθόδους αντισύλληψης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως από τα 16,7 εκατομμύρια των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, τα 15 θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν συστηματικά προφυλακτικά ή σπιράλ και δε φοβόντουσαν
εφόσον υπάρξει κάποιο ατύχημα κατά την ερωτική πράξη να καταφύγουν στη λύση του «χαπιού της επόμενης μέρας».

Συγκεκριμένα το 40% των γυναικών υποστηρίζει πως αποφεύγει τα μέσα αντισύλληψης γιατί ανησυχούν για τυχόν επιπλοκές στην υγεία τους. Οι περισσότερες φοβούνται την τοποθέτηση του σπιράλ στη μήτρα τους, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που υποστηρίζουν πως δε θέλουν να πάρουν το χάπι γιατί προκαλεί γυναικολογικά προβλήματα και αποσυντονίζει τον κύκλο τους.

Πάνω από το 20% από την άλλη, υποτιμά τον κίνδυνο της εγκυμοσύνης, καθώς πιστεύει πως με το έγκαιρο «τράβηγμα» εξασφαλίζεται και η αποφυγή αυτής. Οι άντρες που αρνούνται να φορέσουν προφυλακτικό ανέρχονται σε χιλιάδες, ενώ παρατηρείται έντονη προτίμηση στις «παραδοσιακές» μεθόδους αντισύλληψης όπως είναι η εκσπερμάτιση εκτός κόλπου και το σεξ κατά τη διάρκεια των μη γόνιμων ημερών της γυναίκας.

Οι γυναικολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο τόσο της λήψης του χαπιού (το οποίο είναι μια ορμονική «βόμβα» και δεν πρέπει οι γυναίκες να καταναλώνουν συχνά), όσο και για την επώδυνη διαδικασία των εκτρώσεων στις οποίες καταφεύγει το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών.

Οι επιστήμονες επιμένουν πως τα μέτρα αντισύλληψης είναι απαραίτητα και τονίζουν πως μόνο το προφυλακτικό εξασφαλίζει και την αποφυγή εγκυμοσύνης αλλά και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις