Η διάσημη φωτογραφία με το αποκαλούμενο φάντασμα της «καφέ κυρίας»

Brown_lady



Η φωτογραφία από το στοιχειωμένο σπίτι του Ρέινχαμ Χωλ, στο Νόρφολκ της Αγγλίας αποτυπώνει ίσως μία από τις πιο διάσημες ιστορίες φαντασμάτων ανά τους αιώνες. Ανεξάρτητα αν είστε φίλοι του μεταφυσικού ή πιστεύετε ότι μόνο οι φαντασιόπληκτοι έλκονται από τέτοιες υποθέσεις, η ιστορία της αποκαλούμενης ¨καφέ κυρίας» έχει ενδιαφέρον. Το Σεπτέμβριο του 1936 δύο επαγγελματίες φωτογράφοι, ο Κάπτεν Πρόβαντ και η Ίντρε Σίρα ανέλαβαν να φωτογραφίσουν το εσωτερικό του σπιτιού για
λογαριασμό του περιοδικού Country Life.
raynham
Η ίδια η Σίρα ανέφερε τότε: «Στεκόμουν στο πλευρό του Πρόβαντ την ώρα που ετοιμαζόταν να τραβήξει τη φωτογραφία για να πατήσω το φλας, κοιτάζοντας απευθείας στη σκάλα. Ξαφνικά ανίχνευσα ένα αιθέριο πέπλο να κατεβαίνει σιγά σιγά τις σκάλες». Όπως περιγράφει η ίδια, εκείνη την ώρα με ενθουσιασμό φώναξε «Γρήγορα, γρήγορα, εκεί υπάρχει κάτι» και πάτησε το κουμπί του φλας. Μετά το φλας και κλείνοντας το κλείστρο, ο Κάπταιν Προβαντ απομάκρυνε το ύφασμα από το κεφάλι του και γυρνώντας της είπε: «Προς τι όλος αυτός ο ενθουσιασμός;».

""Μετά την εμφάνιση του φιλμ, μια αιθέρια οντότητα που κατέβαινε τις σκάλες άρχισε να διακρίνεται στην φωτογραφία. Οι δύο φωτογράφοι έμειναν εμβρόντητοι και δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν.""


Ο μύθος της «καφέ κυρίας»

Ο μύθος λέει ότι το σπίτι στο Ρέινχαμ Χωλ είναι στοιχειωμένο από το φάντασμα της «καφέ κυρίας», το πνεύμα της Λέιντι Ντόροθυ Γουόλπολ. Ονομάστηκε έτσι λόγω του καφέ μπροκάρ φορέματος, που λέγεται ότι φορούσε.
 ntorothy
Η Ντόροθυ Γουόλπολ γεννήθηκε το 1686 και ήταν μέλος μια επιφανούς οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν μέλος του Κοινοβουλίου, και ο αδελφός της, Σιρ Ρόμπερτ Γουόλπολ έγινε αργότερα πρωθυπουργός. Η Ντόροθυ είχε ανατραφεί μέσα στον πλούτο και την πολυτέλεια και λέγεται ότι ερωτεύτηκε τον υποκόμη, Τσαρλς Τάουνσεντ. Αλλά ο πατέρας της, απαγόρευσε αυτόν τον γάμο. Οι δύο νέοι χώρισαν και ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Ο Τσαρλς παντρεύτηκε την Ελισάβετ Πέλχαμ και εκείνη έγινε η ερωμένη του Λόρδου Γουόρτον, ο οποίος την εγκατέλειψε, καθώς λόγω χρεών αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα. Μετά από μερικά χρόνια, ο Τσάρλς χώρισε με τη γυναίκα του και πλέον ήταν ελεύθερος να ζήσει τον έρωτα του με την Ντόροθυ, όπως και έγινε. Ωστόσο, δεν άργησαν τα κουτσομπολιά, να λένε ότι εκείνη δεν του ήταν απόλυτα πιστή.Ο Τσαρλς κατάλαβε ότι η γυναίκα του τον απατούσε, και όπως λέγεται, τη σκότωσε. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε τον θάνατο της και την κηδεία, ενώ στην πραγματικότητα την είχε κλειδωμένη σε ένα υπόγειο του σπιτιού και δεν την άφηνε να δει ούτε τα παιδιά τους. Εκεί αρρώστησε από ευλογιά και άφησε την τελευταία της πνοή το 1726. Από τότε λέγεται ότι το πνεύμα της στοίχειωσε το Ρέινχαμ Χωλ.

Άλλες μαρτυρίες

Πριν από τους δύο φωτογράφους, υπήρχαν και άλλες μαρτυρίες που ανέφεραν ότι είδαν το πνεύμα της Ντόροθυ να κυκλοφορεί στο στοιχειωμένο σπίτι. Το 1815 ο πρίγκιπας Ρέτζεντ είδε μια αέρινη μορφή γυναίκας να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται μέσα στο σπίτι, που έμοιαζε πολύ με το πορτρέτο της Ντόροθυ που ήταν κρεμασμένο στον τοίχο. Μια αντίστοιχη εμπειρία και μάλιστα εις διπλούν , θρυλείται ότι είχε και ο στρατηγός Λόφτους, που διέμεινε στο σπίτι τα Χριστούγεννα του 1835. Αργότερα το 1836, ο καπετάνιος Φρέντερικ Μάριατ, φίλος του συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς, είδε το φάντασμα της Ντόροθυ να περιφέρεται στους διαδρόμους του σπιτιού και να του χαμογελάει με ένα διαβολικό τρόπο, όπως ανέφερε ο ίδιος στην μαρτυρία του. Εκείνος τρομαγμένος πήρε ένα πιστόλι και πυροβόλησε προς το μέρος της, και το φάντασμα εξαφανίστηκε.

Μύθος ή πραγματικότητα

Η φωτογραφία προκάλεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα της, καθώς θα μπορούσε να είναι προϊόν επεξεργασίας, εάν και η τεχνολογία δεν ήταν τόσο εξελιγμένη εκείνη την εποχή. Οι εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να εξετάσουν την φωτογραφία από το περιοδικό Country Life, δήλωσαν ότι τόσο η φωτογραφία όσο και τα αρνητικά του φιλμ, δεν φάνηκε να είχαν υποστεί κάποια εξωτερική παρέμβαση. Επίσης, ο Κάπταιν Πρόβαντ ήταν ένας πολύ αξιόπιστος και γνωστός φωτογράφος στο Λονδίνο εκείνη την εποχή και ακριβώς την ίδια ιστορία είπε και η Σίρα που ήταν μαζί του.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις