Σε φυλή κανίβαλων Παπούα ο Μάικλ Ροκφέλερ;




Η εικόνα ενός λευκού άντρα με γυμνούς ιθαγενείς οκτώ χρόνια μετά την εξαφάνισή του έρχεται να ανατρέψει το σενάριο πως τον έφαγαν κανίβαλοι.
Η μυστηριώδης εξαφάνισή του Μάικλ Ροκφέλερ, γόνου της πλουσιότερης και πιο ισχυρής οικογένειας των ΗΠΑ, πίσω στη δεκαετία του 1960 είχε προκαλέσει το μεγαλύτερο κυνήγι που ξεκίνησε ποτέ στον νότιο Ειρηνικό.
Ο 23χρονος είχε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός
ταξιδιού για τη συλλογή υλικού από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη.
Η επίσημη εκδοχή που δόθηκε ήταν πως πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην ακτή όταν ανατράπηκε το πλοίο του, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για πιο φρικτή μοίρα. Ότι τον σκότωσαν και τον έφαγαν κανίβαλοι για εκδίκηση στους λευκούς μετά από επίθεση στο χωριό τους.
Ντοκιμαντέρ του Fraser Heston, γιου του ηθοποιού Charlton Heston, φέρνει στο φως μια ταινία μικρού μήκους που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και δίνει μια νέα τροπή στη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μάικλ Ροκφέλερ.
Αντί για να τον έφαγαν, ο απόφοιτος του Χάρβαρντ ίσως να απέρριψε τον πολιτισμό για να ενταχθεί σε μια φυλή κανιβάλων.
Ήταν 17 Νοεμβρίου 1961 όταν ανατράπηκε σε τρικυμία το πλοίο στο οποίο επέβαινε ο Μάικλ Ροκφέλερ. Δύο έφηβοι γηγενείς κολύμπησαν προς την ακτή για να καλέσουν σε βοήθεια. Ο Μάικλ Ροκφέλερ πέρασε τη νύχτα προσκολλημένος στο βυθισμένο σκάφος και ξεκίνησε για να φτάσει στη στεριά λέγοντας στη σύντροφό του «νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω».
Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του που γνωρίζουμε ότι είπε. Η σύντροφός του διασώθηκε την επόμενη μέρα, αλλά δεν τον είδε ποτέ ξανά.
Η αναζήτηση για τον 23χρονο ήταν εξαντλητική, με τον πατέρα του να ναυλώνει ένα Boeing 707 και να στέλνει στρατιές προκειμένου να τον βρουν στην περιοχή.
Στις έρευνες συμμετείχαν δεκάδες πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος του. Ο συντετριμμένος πατέρας του εγκατέλειψε τις προσπάθειες δέκα ημέρες μετά, με τους Ολλανδούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται πως πνίγηκε.
Το 1968, ο εκδότης του περιοδικού New York Milt Machlin ξεκίνησε πολύμηνη έρευνα και ανακάλυψε τον συνταξιούχο Ολλανδό ιεραπόστολο Cornelius van Kessel που ζούσε στην περιοχή όταν εξαφανίστηκε ο Μάικλ Ροκφέλερ.
Του είπε μια ασυνήθιστη ιστορία. Μια εβδομάδα αφότου σταμάτησαν οι έρευνες, άκουσε φήμες από τις φυλές ότι ο Αμερικανός είχε συλληφθεί και δολοφονηθεί σε αντίποινα για τον θάνατο πέντε ηγετών του χωριού από Ολλανδό αστυνομικό που φοβήθηκε για τη ζωή του.
Έπρεπε να πάρουν εκδίκηση, σκοτώνοντας έναν λευκό. Μια ομάδα περίπου 50 ανδρών Otsjanep επέστρεφαν σπίτι τους όταν επιτέλους βρήκαν την ευκαιρία τους. Ένας λευκός εξαντλημένος και άοπλος άντρας κολυμπούσε προς τα κανό τους.
Λέγεται ότι ένας από τους ιθαγενείς τον μαχαίρωσε θανάσιμα και τον μετέφεραν στην ακτή όπου τον ψιλόκοψαν και τον έφαγαν.
Ο ιεραπόστολος του είπε πως τα μέλη της φυλής παραδέχτηκαν πως τον είχαν σκοτώσει για λόγους εκδίκησης μετά την αιματηρή επιδρομή της αστυνομίας.
Οι Ολλανδοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την ιστορία, λέγοντας ότι οι ιεραπόστολοι ήταν αναξιόπιστοι. Τότε διέρρευσε μια ακόμα παράξενη ιστορία πως ο Μάικλ Ροκφέλερ ήταν ζωντανός και κρατήθηκε ως λευκό είδωλο από φυλή κοντά στην ακτή.
Ο γιος ενός εξαιρετικά ισχυρού λευκού θα μπορούσε να γίνει ένα ισχυρό μαγικό τοτέμ για κάθε φυλή αν τους αποκάλυπτε ποιος ήταν. Μπορεί η ιστορία του Μάικλ Ροκφέλερ να κρύβει μια ακόμα πιο εκπληκτική μοίρα.
Ο Milt Machlin είχε στείλει τον φωτογράφο Malcolm Kirk που τράβηξε τη φωτογραφία του λευκού άντρα. Έμεινε για 40 χρόνια ξεχασμένη σε μια αμερικανική αποθήκη μέχρι που την ανακάλυψε ο Fraser Heston.
Το ντοκιμαντέρ του Heston «The Search For Michael Rockefeller» βασίζεται στο βιβλίο του Milt Machlin σχετικά με την εξαφάνιση του 23χρονου γόνου.
Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο έμειναν ξεχασμένα φιλμ και κασέτες, αλλά πιστεύεται ότι ο Machlin αισθάνθηκε πως δεν είχε αρκετά πλάνα για ένα ντοκιμαντέρ.
Ευνοούσε την ιστορία πως τον έφαγαν κανίβαλοι, ενώ ο Fraser Heston δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να απορριφθεί η εικόνα του λευκού άντρα ανάμεσα στα μέλη της φυλής.
«Αυτό το πλάνο του ανοιχτόδερμου γενειοφόρου σε ένα κανό με γυμνούς πολεμιστές Asmat φέρνει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά. Η ομοιότητά του με τον Μάικλ Ροκφέλερ είναι προφανής», σημειώνει στο ντοκιμαντέρ του, τονίζοντας ότι οι Asmat δεν έχουν γένια.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις