Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΙΜΗΣ......"Pashtunwali"!!!



Ειναι πλεον γνωστο οτι η φυλη ΠΑΣΤΟΥΝ του Αφγανισταν ειναι Ελληνικης καταγωγης και μαλιστα κρατα απο τα χρονια του Μεγαλου Αλεξανδρου.
Οι αντρες και οι γυναικες της φυλης ακομα και με την πρωτη ματια αντανακλουν στην εξωτερικη τους εμφανιση την Ελληνικη φυλη και δεν εχουν εμφανισιακα καμια σχεση με τους υπολλοιπους Αφγανους.
Περαν της εξωτερικης εμφανισης,ο τροπος ζωης,τα ηθη και τα εθιμα καθως και οι παραδοσιακες τους στολες και γιορτες εχουν
αρωμα Ελλαδας.




 Δεν έχουν κατακτηθεί ΠΟΤΈ. Ούτε απο τους Ρωμαίους ούτε από τους Άραβες, τους Τούρκους, τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς. Πολεμάνε από το 1978 !!!  ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ. Ο Μέγιστος των Μεγάλων το ήξερε. Γι” αυτό απέφυγε να πολεμήσει μαζί τους και τους «κατέλαβε» πολιτικά: παντρεύτηκε Αφγανή ο ίδιος, (Ρωξάνη), και πάντρεψε Μακεδόνες με ντόπιες, οι οποίοι, μάλιστα, παρέμειναν εκεί και δεν ακολούθησαν τον στρατό. 
Οι Καλάς είναι απόγονοι αυτών*  


Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΣ (KALASHA)
3.000 Καλάς ζουν σε 30 οικισμούς, στις απόκρημνες πλαγιές του Ινδικου Καυκάσου σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Η παράδοση τους, τους θέλει απογόνους των στρατιωτών του Μ.Αλεξάνδρου (327-326 π.Χ). που παρέμειναν στις περιοχές αυτές. Ιδρυτής ο στρατηγός Σέλευκος. Δεν έχουν εξισλαμισθεί. Διατηρούν μια μοναδική στον κόσμο παράδοση με στοιχεία από την αρχαία ελληνική θρησκεία, έθιμα, μουσική, γλώσσα. Η θρησκεία τους είναι πολυθεϊστική. Πατέρας των θεών & ανθρώπων ο DI ZAU (Δίας-Ζευς). Όνομα που σημαίνει «Δίδω»«Ζωή». Θεότητα του σπιτιού – οικογένειας η «Tsestak» (Εστία). Κάθε σπίτι έχει βωμό σ” αυτήν. Κάθε οικισμός ναό, που συγκεντρώνονται για τις τελετές τους.Η γλώσσα τους έχει στοιχεία από Περσικά, Σανσκριτικά & Ελληνικά. Το αντρικό καπέλο θυμίζει την αρχαία μακεδονική Καυσία.
 
Ο τρόπος κατασκευής των σπιτιών ίδιος με το αρχαίο μακεδονίτικο σπίτι.
Κτισμένα με πέτρες & ξύλα, με εξώστη στο πάνω πάτωμα.
Στις προσόψεις έχουν ξυλόγλυπτα: μαίανδρους, ρόδακες, γεωμετρικά σχήματα, ακτινωτά αστέρια. Παραδοσιακά κάθονται σε καρέκλες & σκαμνιά, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο των Ασιατών που κάθονται οκλαδόν.
 

 Ο διασημος κωδικας τιμης τους "Pashtunwali"  που εγινε γνωστος απο την ταινια "lone survivor" εμπεριεχει 11 επιμερους υποκωδικες που οπως θα διαπιστωσετε ειναι μια περιληψη του αρχαιου Ελληνικου κωδικα ζωης και τιμης.

1)Melmastia σεβασμος και φιλοξενια στους επισκεπτες

2)Nanawatai  προστασια και ασυλο στην ανθρωπινη ζωη μεχρι να αποσαφηνιστει η αιτια του κυνηγητου.Το σπιτι θεωρειται ιερο και δεν παραβιαζεται.(αυτο παρουσιαζεται στην ταινια)

3Nyaw AW Badal   η λεγομενη Ελληνικη βεντετα

4) Turah   υπερασπιση της γης,της περιουσιας και της τιμης του ονοματος

5)Sabat    αφοσιωση στην οικογενεια και κα επεκταση στα υπολλοιπα μελη της φυλης

6)Khegaṛa / Shegara   σεβασμος στα ζωα και το περιβαλλον

7)Groh     πιστη στον δημιουργο Θεο

8)Pατ, Wyaaṛ AW Meṛaana       σεβασμός, υπερηφάνεια και θάρρος

9) Naamus     προστασια των γυναικων

10) Νang      προστασια των αδυναμων

11)Hewaad      υπερασπιση μεχρι εσχατων της πατριδας και των συμπολεμιστων



SINOMOSIOLOGOS
sinomosiologos.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις