Οι δέκα πλουσιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου




Τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν σπείρει το φόβο όχι μόνο στις χώρες που έχουν εξαπλώσει τη δράση τους, αλλά και σε όλο τον κόσμο, λόγω των πολύνεκρων χτυπημάτων τους.

Πολλές από αυτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλούτη εκατομμυρίων, για να
χρηματοδοτήσουν τις ενέργειές τους.

10. ΙΡΑ


Η οργάνωση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως τρομοκρατική εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει αναλάβει την ευθύνη για περισσότερες από 50 επιθέσεις. Όπως αναφέρεται μεταξύ των στόχων τους ήταν το BBC και ο βομβαρδισμός στην Όμα στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 6 παιδιά.

Στόχος του IRA ήταν η απόσχιση του Ιρλανδικού κράτους από τη Μεγάλη Βρετανία και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.Δημιουργήθηκε από δωρεές που φτάνουν τα 35 εκατομμύρια δολάρια, μερικές από αυτές από την Αμερική και τους Ιρλανδούς μετανάστες εκεί που επιθυμούσαν να δουν τη χώρα τους ανεξάρτητη.

9. Μπόκο Χαραμ


Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με το προηγούμενο παράδειγμα. Τα ετήσια έσοδά της ξεπερνούν τα 52 εκατομμύρια δολάρια. Οι απαγωγές και συγκεκριμένα τα λύτρα από αυτές αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων των τρομοκρατών. Μάλιστα, το 2013 κατάφεραν να πάρουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωση μιας οικογένειας. Το 2014 απήγαγαν 276 κορίτσια τα πολλά εκ των οποίων πουλήθηκαν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.

Άλλες πηγές εσόδων είναι η συνεργασία με εμπόρους ναρκωτικών και οι ληστείες τραπεζών, παράλληλα άσκησαν έντονη προπαγάνδα κατά των ξένων δυνάμεων που επιχείρησαν να ταχθούν εναντίον τους. Τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποίησαν την πιο πολύνεκρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους.

8. Al-Shabaab


H Αλ Σεμπάμπ ιδρύθηκε το 2006 και μάχεται στη Νότια Σομαλία, εναντίον της τοπικής κυβέρνησης για να επιβάλει τη σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό νόμο. Από το 2012 δηλώνει την πίστη της στην Αλ-Κάιντα στην οποία υποσχέθηκε τυφλή υπακοή. Τα ετήσια έσοδά της ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια τον χρόνο, τα 50 από αυτά προέρχονται από τους φόρους του κράτους.

Έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις. Μια από αυτές έγινε σε εμπορικό κέντρο στην Κένυα, διήρκεσε 4 ήμερες και στοίχισε τη ζωή 67 πολιτών. Έχουν προχωρήσει σε λιθοβολισμούς και πολλές δολοφονίες.

7. Lashkar-E- Taba


Τα ετήσια έσοδα της οργάνωσης ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Είναι γνωστοί για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδία και το Πακιστάν, μια από αυτές είναι η επίθεση στη Βομβάη το 2004 που στοίχισε τη ζωή σε 166 ανθρώπους και τραυμάτισε 600 άλλους.

Οι οικονομικές εισφορές τους βασίζονται στις δωρεές πλουσίων Πακιστανών που στοχεύουν στη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

6. Al-Qaeda


Τα ετήσια έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια το χρόνο. Ιδρύθηκε και πρωτοεμφανίσθηκε το 1989, με βάση της πολλούς Αφγανούς μουτζαχεντίν. Από τότε έχει γίνει ευρέως γνωστή με διάφορα τρομοκρατικά κτυπήματα, με γνωστότερα όλων τις επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση όλων ων εποχών.

Από τα σημαντικότερα κτυπήματα της είναι επίσης αυτά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, οι επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες χωρών της Ανατολικής Αφρικής το 1998 και η βομβιστική επίθεση στους Πύργους Κομπάρ της Σαουδικής Αραβίας το 1996. Πηγές των εσόδων της είναι το εμπόριο ναρκωτικών και οι απαγωγές.

5. Ταλιμπάν


Έδρα της είναι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και τα ετήσια έσοδά της αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα οποία προέρχονται από την παραγωγή και εμπορεία ηρωίνης και οποίου. Κατά την κυριαρχία τους τα στάδια της χώρας μετατράπηκαν σε τόπους άγριων εκτελέσεων, μάλιστα οργάνωσαν καμπάνιες φυλετικών εκκαθαρίσεων.

4.Hezbollah


Τα έσοδά της ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια και ιδρύθηκε το 1980 κατά την Ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο. Τα έσοδά τους προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών και δωρεές, μάλιστα αναφέρεται πως 250 εκατομμύρια τα προσφέρει το Ιράν. Έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις σε πόλεις χτυπώντας ακόμη και σχολεία και νοσοκομεία.

3. Farc


Δρα κυρίως στην Κολομβία και τα ετήσια έσοδα εκτιμώνται στα 600 εκατομμύρια δολάρια. Ξεκίνησε σαν μια οργάνωση που πολεμά τον καπιταλισμό και πλέον ελέγχει το 30% των εδαφών της χώρας. Η οργάνωση βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο και ελέγχουν το 50% του παγκοσμίου εμπορείου ναρκωτικών, κερδίζοντας 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τις απαγωγές και το εμπόριο λευκής σαρκός.

2. Χαμάς


Στόχος της οργάνωσης είναι η δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους. Ελέγχει το 15% της οικονομίας του Ισραήλ. Η χρηματοδότησή του γίνεται από το Κατάρ, που δεν διστάζει να επενδύσει εκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται πολλά κράτη δεν αναγνωρίζουν την οργάνωση ως τρομοκρατική, ωστόσο είναι υπεύθυνη για δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας, καθώς από το 2000 έως το 2006 έχουν πραγματοποιήσει 51 επιθέσεις.

1. Ισλαμικό Κράτος



Πρόκειται για την πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση που έχει καθημερινά έσοδα 3 εκατομμύρια δολάρια από τον έλεγχο πετρελαιοπηγών. Τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός Ισλαμικού Κράτους σε όλη τη Μέση Ανατολή, έχοντας στρατολογήσει 80.000 άτομα.

Στα φρικιαστικά τους βίντεο αναφέρουν πως θέλουν να τιμωρήσουν τους άπιστους, δηλαδή όσους έχουν διαφορετικό θρήσκευμα. Το 2014 τα θύματά τους ξεπέρασαν τους 5.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 7.000 πουλήθηκαν ως σκλάβοι.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις