Κρίσιμη κατάσταση - Σ.Α. και Η.Α.Ε. βομβαρδίζουν ανηλεώς την Υεμένη!

Νέα σφαγή για το πετρέλαιο: Οι μοναρχίες του Κόλπου βομβαρδίζουν με F-15S, Tornado & F-16 Block 60 την Υεμένη και το Ιράν "βρυχάται"!
Σε κρίσιμη για την διεθνή ασφάλεια εξελίσσεται η κατάσταση στην Υεμένη, καθώς από χθες το βράδυ και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές σαουδαραβικά μαχητικά κρούσης F-15S και Τornado, αλλά και μαχητικά F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βομβαρδίζουν ανηλεώς τους σιίτες Υεμένη όπου η επανάσταση των σιιτών κατά
του καθεστώτος του σουνίτη προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κατάφερε να καταλάβει εκτός από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας,το διοικητικό κέντρο της, την πρωτεύουσα Σανάα και να κυριαρχήσει σε μεγάλο βάθος στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία.
Η Υεμένη μπορεί να είναι μία πάμπφτωχη χώρα με ελάχιστη παραγωγή πετρελαίου, αλλά είναι "γωνιακό μαγαζί" στην περιοχή: Ελέγχει την είσοδο και την έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας σε μεγάλο βάθος προς το βορρά και απέχει ελάχιστα από την είσοδο στον Κόλπο, όπου το σιιτικό κίνημα στο Μπαχρέϊν, βάση του αμερικανικού Στόλου, κατεστάλη προσωρινά μετά από επέμβαση των σαουδαραβικών αρμάτων πριν από τρία χρόνια, αλλά παραμάνει ζωντανό.
Το Ιράν αντιδρά στην επέμβαση στην Υεμένη με μπαράζ δηλώσεων από το πρωί της Πέμπτης: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε σε «άμεση παύση κάθε στρατιωτικής επίθεσης στην Υεμένη, η οποία αντιμετωπίζει εσωτερική κρίση», λέγοντας πως η επέμβαση «θα δυσκολέψει την επιδίωξη ειρηνικής διεξόδου και όσοι περιπλέκουν με εξωτερικές επεμβάσεις την κατάσταση είναι απολύτως υπεύθυνοι για τις εξελίξεις».
Επέμβαση με ανάλογα μέτρα από το Ιράν θα οδηγούσε την κατάσταση στο χάος και όπως συμφωνούν οι περισσότερες αναλύσεις στο διεθνή Τύπο, σε μία σύγκρουση δι' αντιπροσώπων σε ξένο έδαφος με στόχο από την πλευρά του Ιράν να σηκωθεί η τιμή του πετρελαίου.
Σίγουρα το Ιράν δεν θα διστάσει "να κάνει ζημιές" στην Σαουδική Αραβία για να σηκώσει τη τιμή του πετρελαίου...
Το άκρως παράδοξο είναι ότι σε αυτή την φάση είναι οι συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο την Υεμένη: Από την μία πλευρά οι ΗΠΑ, οι σουνίτες τρομοκράτες του ISIS και της Αλ Κάιντα, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το Κατάρ, τα ΗΑΕ κλπ και από την άλλη το Ιράν που στηρίζει τους σιίτες οι οποίοι πολεμούν τους σουνίτες, ενώ βέβαια το σιιτικό "τόξο" εκτός από το Ιράν έχει και την Συρία, την Χεζμπολάχ κλπ. Και μία "υψηλή κάλυψη" από την Ρωσία, η οποία κάθε άλλο παρά δυσαρεστείται από την εξέλιξη της κατάστασης στην Υεμένη: Σήμερα μόνο κέρδισε από τα συμβόλαια πετρελαίου που αυξήθηκαν κατά 5%, πάνω από 1 δισ. δολάρια!
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: Η κατάσταση στην Υεμένη μπορεί να κυλήσει ολόκληρη την περιοχή στις φλόγες του πολέμου αν το Ιράν επιχειρήσει να βοηθήσει ενεργά τους σιίτες επαναστάτες.
Ο βομβαρδισμός τους τις τελευταίες δώδεκα ώρες από τα σουνιτικά βασίλεια του Κόλπου πιθανότατα δεν θα μείνει αναπάντητος από το Ιράν...
Οι επαναστάτες Χούτι, που θρησκευτικά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα εντός του σιιτικού Ισλάμ (Ζαϊντίτες), είχαν καταφέρει πρόσφατα να επεκτείνουν την επιρροή τους στις υεμενιτικές δυνάμεις ασφαλείας, προσεταιριζόμενοι και ρεύματα που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ.
Με την προέλασή τους, κατέλαβαν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης (ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά), εκδίωξαν το Φεβρουάριο τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στο Άντεν -το οποίο έφτασαν να βομβαρδίσουν, παίρνοντας τον έλεγχο αεροπορικών μέσων των υεμενιτικών δυνάμεων. Οι Χούτι υποστηρίζονται με κεφάλαια και εξοπλισμό από το Ιράν.
Το Ριάντ, και μάλιστα υπό τη νέα ηγεσία του βασιλιά Σαλμάν, έχει ανησυχήσει η απόπειρα του Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του, απειλώντας τη θέση της Σαουδικής Αραβίας ως περιφερειακής ηγεμονικής δύναμης:
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης»: Έτσι περιέγραφε τον στόχο τού Ριάντ ο σαουδάραβας πρέσβης στις ΗΠΑ την ώρα που απογειώνονταν τα πρώτα σαουδαραβικά μαχητικά για να βομβαρδίσουν την Υεμένη.
Ο βασιλιάς Σαλμάν έχει θέσει όπως ανακοινώθηκε, εκτός από τα 100 μαχητικά, σε ετοιμότητα χερσαίες δυνάμεις που φτάνουν τους 150.000 στρατιώτες, αλλά το ερώτημα είναι τι μπορούν να καταφέρουν τα αμφιβόλου μαχητικής αξίας σαουδαραβικά στρατεύματα απέναντι στους σκληροτράχηλους σιίτες επαναστάτες οι οποίοι μάχονται επίσης τους τρομοκράτες του ISIS και της Αλ Κάϊντα.
Διεθνείς παρατηρητές βλέπουν κίνδυνο έναρξης ενός σκληρού πολέμου καθώς ακόμη και η μορφολογία του εδάφους της Υεμένης -ορεινή στα νοτιοδυτικά και την έρημο κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα- είναι το «προσφορότερο» σκηνικό για παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο.



ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις