Γι’ αυτό το λένε λοιπόν Bluetooth






Είναι γεγονός ότι το Bluetooth είναι ένα από αυτά τα μικρά σύγχρονα θαύματα του ασύρματου ψηφιακού μας κόσμου, το οποίο ωστόσο λίγη σχέση θα περίμενε να έχει κανείς με τις δανέζικες αιματοχυσίες του φιλοπόλεμου 10ου αιώνα!
Κι όμως, η τεχνολογία που επιτρέπει σήμερα την ασύρματη επικοινωνία έλκει το όνομά της από τον άνθρωπο που του αποδίδεται η βίαιη ένωση των
σκανδιναβικών εθνών (και η μεταστροφή τους στον χριστιανισμό). Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Το ίδιο το Bluetooth εξάλλου δεν κρύβει καθόλου το στρατιωτικό βίκινγκ παρελθόν του: «Η τεχνολογία Bluetooth έχει ονομαστεί από τον δανό βίκινγκ βασιλιά Χάραλντ Μπλάταντ, ο οποίος είχε την τάση να τσιμπολογά βατόμουρα και έμεινε γνωστός για την ένωση των εμπόλεμων εθνών των σημερινών Δανία, Νορβηγία και Σουηδία. Η ένωση συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές και για διαφορετικούς σκοπούς … είναι αυτό για το οποίο υπάρχει η τεχνολογία Bluetooth».





Το όνομα Bluetooth προέρχεται λοιπόν πράγματι, αν και εντελώς αναπάντεχα, από το παρατσούκλι του δανού κατακτητή του 10ου αιώνα Χάραλντ Μπλάταντ, ο οποίος αγαπούσε τόσο τα βατόμουρα και τα κατανάλωνε σε τέτοιες ποσότητες ώστε ένα από τα δόντια του είχε βαφτεί μόνιμα μπλε! Ταυτοχρόνως βέβαια, ο πολεμοχαρής δανός ηγεμόνας ένωσε τις σκανδιναβικές χώρες, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία των κολοσσών Ericsson, ΙΒΜ, Intel, Nokia και Toshiba, που κατέληξε στην ένωση Bluetooth Special Interest Group (SIG), χρησιμοποίησε ως φόρο τιμής το όνομά του. Την τεχνολογία υποστήριξαν κατόπιν η Microsoft, η Motorola και η Dell, ενώ σήμερα η Bluetooth SIG αριθμεί 2.000 μέλη.

Όσο για το λογότυπο του Bluetooth, αυτό προκύπτει από την ένωση των αρχικών του Χάραλντ Μπλάταντ (Η και Β), όπως βλέπουμε και στο γράφημα.





Ο Μπλάταντ (που βασίλευσε από το 958-970 μ.Χ.) έφερε κοντά λοιπόν τους τεχνολογικούς κολοσσούς του σήμερα και οι Σουηδοί της Ericsson, οι οποίοι εφηύραν ουσιαστικά το Bluetooth περί το 1998, δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο όνομα, παρά το περίεργο γεγονός ότι ο Χάραλντ και οι πρόγονοί τους ήταν εχθροί!








Αυτές οι έριδες ανήκουν όμως στο παρελθόν και το σκανδιναβικό ταμπεραμέντο έχει απαλείψει πια τα μίση μιας άλλης εποχής, χαρίζοντάς μας ασφαλείς ασύρματες επικοινωνίες.



ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις