Είδηση Σοκ: Θα έχουν έτοιμο το τζαμί… τον Σεπτέμβριο στο Mοναστηράκι



Τζαμί που είναι χτισμένο πάνω σε χριστιανική εκκλησία!
Διαβάστε την είδηση.
Επισκέψιμο θα γίνει και πάλι το ιστορικό Φετιχιέ Τζαμί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και είναι ένα από τα σημαντικότερα
μνημεία της οθωμανικής περιόδου στην πρωτεύουσα.
Το έργο αποκατάστασης, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός γύρω στα 1.300.000 ευρώ) και υλοποιείται επίσης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης.
Οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στοχεύουν στην ανάδειξη όλων των σημαντικών μορφολογικών στοιχείων του μνημείου, ώστε εκτός από επισκέψιμο, να αποτελέσει και χώρος για μικρές εκθέσεις ή εκδηλώσεις που θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του.
Το Φετιχέ Τζαμί χτίστηκε γύρω στο 1670 πάνω στα ερείπια μεσοβυζαντινής χριστιανικής βασιλικής. Αποτελεί το παλαιότερο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αρχιτεκτονικού τύπου γνωστού ως «quatrefoil», λόγω της διαμόρφωσης της στέγασής του με τέσσερα τεταρτοσφαίρια για την αντιστήριξη του κεντρικού τρούλου.
Ο συγκεκριμένος τύπος, θεωρείται δημιουργία της Οθωμανικής πρωτεύουσας, με πιθανό πρότυπο την αρχιτεκτονική διάρθρωση του ναού της Αγίας Σοφίας, και απαντάται στα σπουδαία τεμένη της Κωνσταντινούπολης (Μπλε Τζαμί, Γενί Τζαμί), αλλά και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, ακόμα και στο Κάιρο.



ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις