Έλληνας αξιωματούχος στην Telegraph: Μπορεί και να βγούμε από το ευρώ - Έχουμε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα

Έλληνας αξιωματούχος στην Telegraph: Μπορεί και να βγούμε από το ευρώ - Έχουμε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα

Σε σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και εισαγωγή παράλληλου νομίσματος εκτός κι αν η ευρωζώνη κάνει βήματα προς την εκτόνωση της σοβαίνουσας κρίσης και απάλυνσης των αιτημάτων της κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει σχέδια δραχμής και ετοιμάζεται να μην πληρώσει το ΔΝΤ».
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «το υπουργείο σαφώς διαψεύδει το δημοσίευμα της Telegraph αλλά γενικότερα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που σπεκουλάρουν» για την κατάσταση στην χώρα μας.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει συντάξεις ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνει το απροσδόκητο βήμα της απώλειας μιας πληρωμής προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.
Ο Telegraph υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στις 14 Απριλίου εκτός και αν η Ευρωζώνη αποφασίσει να καταβάλει έγκαιρα την επόμενη δόση του δανείου.

«Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση. Αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε πτώχευση προς το ΔΝΤ ή σε πτώχευση προς τον ελληνικό λαό δεν θα προβληματιστούμε» λέει Έλληνας αξιωματούχος. «Μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια σιωπηρή διαδικασία καθυστέρηση της πληρωμής στο ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει παραλήρημα στις αγορές και θα σημάνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να χτυπά γρηγορότερα» προσθέτει η ίδια πηγή.

Η εικόνα που έχει η Αθήνα είναι ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Θέλουν να μας περάσουν μέσα από ένα τελετουργικό ταπείνωσης και να μας υποχρεώσουν σε κατασχέσεις. Προσπαθούν να μας βάλουν σε μια θέση στην οποία είτε θα πρέπει να πτωχεύσουμε απέναντι στον ελληνικό λαό ή να υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για εμάς. Αν αυτός είναι ο στόχος τους τότε δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε εμάς» δήλωσε η ίδια πηγή.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση ότι μια σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές ρισκάρει την πρόκληση μιας αλυσιδωτής αντίδρασης. Επιμένουν, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ότι προτιμούν να εξετάσουν το χειρότερο σενάριο από το να εγκαταλείψουν τις εκλογικές δεσμεύσεις.

«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε και μετά θα εκδώσουμε IOUs αν χρειαστεί και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ» αναφέρει πηγή της Telegraph.

«Θέλουν από εμάς να επιβάλουμε ελέγχο στο κεφάλαιο και να προκαλέσουμε πιστωτική κρίση μέχρι του σημείου η κυβέρνηση να γίνει τόσο αντιδημοφιλής ώστε να πέσει» δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Θέλουν να κάνουν ένα παράδειγμα από εμάς και να δείξουν ότι καμία κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει δική της βούληση. Δεν πιστεύουν ότι θα αποχωρήσουμε ή ότι ο λαός θα μας στηρίξει αλλά κάνουν λάθος και στους δύο υπολογισμούς τους» προσθέτει.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις