Οριστικό τέλος στο αυτόφωρο για χρέη έως 50.000 ευρώ




Οριστικό τέλος στο αυτόφωρο για χρέη έως 50.000 ευρώ βάζει η νέα εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, η νέα εγκύκλιος προβλέπει τη μη άσκηση ποινικών διώξεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έως 50.000 ευρώ. Παράλληλα, η εγκύκλιος
της Κ. Σαββαΐδου προβλέπει και τα εξής:

1. Αύξηση του ορίου του αξιοποίνου.

Αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.

2. Κατάργηση αυτόφωρης διαδικασίας.

Καταργείται η διάταξη η οποία αναδιατύπωνε την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, ορίζοντας ως χρόνο τέλεσης αυτού το χρονικό διάστημα από την παρέλευση τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, καθιστώντας το εν λόγω αδίκημα διαρκές και συνεχές αυτόφωρο.

Με τις νέες διατάξεις επανέρχεται ο προγενέστερος της ανωτέρω διάταξης χαρακτηρισμός του εν λόγω αδικήματος ως στιγμιαίου, με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις