Τεθωρακισμένα οχήματα για τους ισλαμιστές της Λιβύης πιάστηκαν με ρεσάλτο νότια της Κρήτης

Μεγάλη επιτυχία του Λ.Σ. και των ειδικών δυνάμεων του Π.Ν. εχθές με την κατάσχεση φορτίου οχημάτων το οποίο προοριζόταν για τους ισλαμιστές της ISIS στη Λιβύη.
Οι διωκτικές αρχές είχαν πληροφόρηση ότι ένα φορτηγό πλοίο θα επιχειρούσε να παραδώσει παράνομα το φορτίο του σε λιμάνι της Λιβύης το οποίο ελέγχουν ένοπλοι της εγκληματικής οργάνωσης της ISIS με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για
δική τους χρήση στον πόλεμο που εξακολουθεί να σπαράσσει την κατεστραμμένη χώρα.
Έτσι και με συνδυασμένη επιχείρηση από το Λ.Σ. και το Π.Ν. εντοπίστηκε το φορτηγό σκάφος νότια της Κρήτης. Αμέσως οργανώθηκε επιχείρηση από τις ειδικές δυνάμεις του Λ.Σ. οι άνδρες του οποίου πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο φορτηγό σκάφος προκειμένου να ελέγξουν τη γνησιότητα των εγγράφων που συνόδευσαν το φορτίο.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το φορτηγό σκάφος που είχε αποπλεύσει από τα ΗΑΕ είχε προορισμό τη Λιβύη αλλά δεν υπήρχαν έγγραφα που να δικαιολογούσαν το φορτίο του δηλαδή πιστοποιητικό τελικού χρήστη (End User Certificate) κάτι που αυτόματα έκαναν το φορτίο παράνομο.
Εκτός αυτού δεν υπήρχε και κανένα απολύτως δικαιολογητικό από επίσημη αρχή του ΟΗΕ καθώς για να γίνει εξαγωγή πολεμικού υλικού στη Λιβύη χρειάζεται άδεια του οργανισμού.
Από την έρευνα που έγινε αργότερα στο αμπάρι του πλοίου οι άνδρες του Λ.Σ. ανακάλυψαν:
18 οχήματα MRAP τύπου Typhoon
5 θωρακισμένα Toyota Land Cruiser 200
2 θωρακισμένες BMW
8 μικρότερα οχήματα SUV
Αμέσως μετά τον έλεγχο το φορτίο του σκάφους που το είχε μισθώσει η εταιρεία Streit Security Systems κατασχέθηκε και το πλοίο βρίσκεται σε λιμένα της Κρήτης προκειμένου να γίνει η εκφόρτωση του.
Όπως αναφέρθηκε οι αρχές έχουν βάσιμες υποψίες ότι το φορτίο είχε ως τελικό αποδέκτη την τρομοκρατική οργάνωση της ISIS παρακλάδια της οποίας δρουν στη Λιβύη και η οποία εξοπλίζεται με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να καταλάβει όλο και μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η απώλεια του συγκεκριμένου φορτίου θεωρείται μεγάλη απώλεια καθώς τα οχήματα MRAP θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για μια σειρά χρήσεων από τους ισλαμιστές.
Τώρα όλος αυτός ο εξοπλισμός, πληροφορίες για ύπαρξη μικρής ποσότητας φορητού οπλισμού δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θα περιέλθει στην κυριότητα του ΕΣ ο οποίος θα αποκτήσει εντελώς ανέξοδα 18 οχήματα MRAP τα οποία δεν είχε μέχρι πρότινος.
Μάλιστα η έλλειψη των οχημάτων ήταν τέτοια που οι δυνάμεις της ΕΛΔΑΦ στο Αφγανιστάν είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν και να λάβουν 5 οχήματα MRAP αμερικανικής κατασκευής τύπου V για την κάλυψη των αναγκών τους τα οποία όμως στη συνέχεια επεστράφησαν.
Το όχημα Typhoon είναι τύπου 4×4 ανήκουν στην κατηγορία όπως αναφέρθηκε των θωρακισμένων και προστασίας από ενέδρες, νάρκες και IED (Mine Resistant Ambush Protected) και μπορούν να μεταφέρουν έως και 10 εξοπλισμένους στρατιώτες.
Φέρουν οπλισμό ενός πολυβόλου των 7,62 χλστ. ή των 12,7 χλστ., εκτοξευτή βομβίδων, έχουν βάρος 12,5 τόνων, αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 100 χ.α.ω. και έχουν αυτονομία 1000 χλμ.


 ΠΗΓΗ










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις