Αυτή είναι η τακτική των ελεύθερων σκοπευτών!!



Ο ελεύθερος σκοπευτής (ΕΣ) (sniper), αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες και επίλεκτες ειδικότητες σε κάθε στρατό. Όσοι επιλέγονται για την ειδικότητα αυτή, εκτός από την φυσική ικανότητα της σκόπευσης ακριβείας που απαιτείται να έχουν, πρέπει να είναι άτομα με ισχυρή θέληση, άριστη φυσική κατάσταση, μεγίστη καρτερία, υπομονή και επιμονή.
Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η χρήση ΕΣ κατά τη διάρκεια
επιχειρήσεων, είναι αντίθετη με τους νόμους του πολέμου, σύμφωνα με τη συνθήκη της Χάγης. Αυτό δεν αληθεύει! Η συγκεκριμένη συνθήκη αναφέρει σαν παράνομη: τη χρήση πυρομαχικών που προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη και άσκοπη ζημιά στο ανθρώπινο σώμα, το φόνο αμάχων, ή το φόνο στρατιώτη που παραδίδεται. Δεν βρήκα πουθενά την απαγόρευση ΕΣ. Έτσι, αυτοί οι επίλεκτοι μαχητές αποτελούν ένα αναπόσπαστο στοιχείο του θεάτρου επιχειρήσεων.
Η αγγλική λέξη "sniper", που αποδίδεται σήμερα διεθνώς στους ΕΣ, ξεκινά από το 1770 και είναι δημιούργημα της στρατιωτικής γλώσσας μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών του αποικιακού στρατού των Ινδιών. Κάποιος σκοπευτής που μπορούσε με την πρώτη σφαίρα να κτυπήσει την πάντοτε φευγαλέα και απρόβλεπτη ...μπεκάτσα (snipe στ' αγγλικά), σήμαινε ότι ήταν ένας άριστος σκοπευτής, ένας sniper!
Στα ελληνικά, πιστεύω ότι αποδίδεται πιο καλά ο όρος, αφού η έκφραση υποδηλώνει την ανεξαρτησία κινήσεως και την αυτονομία δράσεως του σκοπευτή για να πετύχει την αποστολή του. Εδώ μιλάμε για τους μαχητές που διεισδύουν ή παραμένουν μόνοι, ή με ζευγάρι, ή ακόμη και σαν ομάδα στα μετόπισθεν ή στην κατεχόμενη περιοχή του αντιπάλου και παρατηρούν, αναγνωρίζουν, συλλέγουν πληροφορίες και προσβάλλουν στόχους υψηλής αξίας.
Δεν αναφέρομαι στους σκοπευτές ακριβείας, (sharpshooters, designated marksmen) που μπορεί να είναι εντεταγμένοι σε ομάδα πεζικού, ή εντός ενός σώματος ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) με σκοπό να εκτελούν προσβολές σχετικά κοντινών στόχων, από αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 500 μέτρα.
Οι ΕΣ δεν ασχολούνται απλά με το να πυροβολούν στόχους, χωμένοι μέσα σε πυκνά φυλλώματα ενός δάσους ή στη ζούγκλα, όπως βλέπουμε σε ταινίες. Η πιο σημαντική ικανότητα ενός ΕΣ είναι η παρατήρηση και η αμέσως επόμενη είναι η αφάνεια! Τρίτη έρχεται η σκοπευτική ικανότητα, όσο και αν ακούγεται περίεργο! Επειδή πρέπει να είναι άριστος σκοπευτής, καταλαβαίνετε πιστεύω πόσο πιο άριστος πρέπει να είναι στις πρώτες δύο ικανότητες!
Όταν οι ΕΣ αναπτύσσονται στο πεδίο, συνήθως ενεργούν σε ζευγάρια. Ο ένας είναι εξοπλισμένος με τυφέκιο ΕΣ και ο άλλος φέρει όπλο ( πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ ή τυφέκιο με εκτοξευτή βομβίδων) ένατηλεσκόπιο και ασύρματο. Ο σκοπευτής επιπρόσθετα, μπορεί να φέρει για προσωπική του ασφάλεια και τυφέκιο ή πιστόλι.
Ο ασύρματος και όχι το τυφέκιο του ΕΣ, μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο. Με τον ασύρματο, ένα ζευγάρι ΕΣ, μπορεί να καθηλώσει ολόκληρη μεραρχία κατευθύνοντας πυρά πυροβολικού ή καταδεικνύοντας στόχους στην πολεμική αεροπορία. Πέραν αυτού, μπορεί να διαβιβάσει πολύτιμες πληροφορίες στη φιλία διοίκηση.


Ένα ζεύγος ΕΣ, μπορεί άριστα να παραμείνει στην αφάνεια, αλλά δεν μπορεί να δώσει μάχη. Αν μια ομάδα εχθρικού πεζικού τους ανακαλύψει, εύκολα μπορεί να τους εξουδετερώσει. Γι' αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στην απόκρυψη και στην παραλλαγή. Γι' αυτό οι ΕΣ προσέχουν πολύ την εμφάνισή τους και χρησιμοποιούν τις ειδικές στολές παραλλαγής, τις λεγόμενες "στολές Γκίλι" (ghillie suits). Γι' αυτό και ο δεύτερος ΕΣ είναι πιο βαριά εξοπλισμένος από τον πρώτο!
Οι ΕΣ καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο τους μπουσουλώντας με τα τέσσερα και προσπαθώντας να καταλάβουν την καλύτερη θέση, ..αθέατης παρατήρησης. Όταν έρχεται η ώρα της προσβολής, το ζευγάρι κάνει εξαιρετική δουλειά. Μια κλήση στον ασύρματο, και όλα τα είδη πυρομαχικών μπορούν να πέσουν στο κεφάλι του αντιπάλου. Από την πλευρά του ο αντίπαλος, έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση προσπαθώντας να τους εντοπίσει, διότι στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα παραμένοντας ακίνητοι στην αφάνεια! Αντίθετα αυτοί αναφέρουν με λεπτομέρεια τις κινήσεις του αντιπάλου, ώστε η διοίκησή τους να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
Η δράση ΕΣ σε μια περιοχή είναι αυτή, που δημιουργεί πτώση του ηθικού στο εχθρικό προσωπικό. Ακόμη και αν οι βολές δεν είναι τόσο εύστοχες, είναι αποτελεσματικές, αφού κάνουν τους στρατιώτες του αντιπάλου να σκέπτονται κάθε τους κίνηση και να μην ξέρουν από που και πως να προφυλαχθούν, θεωρώντας ότι κάποιος τους βλέπει και είναι έτοιμος να τραβήξει τη σκανδάλη. Αν μη τι άλλο το αίσθημα αυτό, σου σπάει τα νεύρα!
Όταν αρχίζει η ενεργητική δράση, οι ΕΣ θα ψάξουν να βρουν μια θέση βολής με πολύ καλή απόκρυψη. Έχουν να λάβουν υπόψη τους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως την απόκρυψη του φλογοκρύπτη της κάννης του όπλου τους, την κάλυψη της εκπυρσοκρότησης και το κυριότερο την προσβολή ενός στόχου υψηλής αξίας. Η απόσταση του στόχου, όπως και η κατεύθυνση του ανέμου είναι πολύ κρίσιμα στοιχεία. Η θερμότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο σε μεγάλες αποστάσεις, γιατί μετακινεί το είδωλο του στόχου, που φαίνεται σε άλλο σημείο από αυτό που πραγματικά είναι κ.λ.π.


Σε ένα ζεύγος ΕΣ, είναι και οι δύο καλά εκπαιδευμένοι σκοπευτές, αλλά συνεργάζονται μεταξύ τους. Ο ένας αναλαμβάνει τα καθήκοντα του παρατηρητή και ο άλλος του σκοπευτή. Ο παρατηρητής χρησιμοποιεί ένα τηλεσκόπιο το οποίο έχει ευρύτερο πεδίο παρατήρησης από αυτό που έχει η διόπτρα σκόπευσης του τυφεκίου του ΕΣ. Έτσι ο παρατηρητής μπορεί να δει περισσότερα από τον σκοπευτή. Επιπλέον, το τηλεσκόπιο του παρατηρητή συνήθως έχει περισσότερα ενσωματωμένα βοηθήματα, με τα οποία μπορούν να γίνουν πολλοί υπολογισμοί με ταχύτητα, όπως για παράδειγμα η απόσταση του στόχου.
Συνήθως ο παρατηρητής εντοπίζει τον στόχο, υπολογίζει την απόσταση και κατευθύνει τον σκοπευτή στο να σκοπεύσει σωστά επί του στόχου, εστιάζοντας εκεί τη διόπτρα του. Όταν ο σκοπευτής κάνει την βολή, ο παρατηρητής βλέπει που έχει κτυπήσει η βολίδα και δίνει οδηγίες στο σκοπευτή να κτυπήσει το στόχο, αν αυτό δεν έχει γίνει με την πρώτη βολή. Και οι δύο, όντας άριστα εκπαιδευμένοι ΕΣ, διπλοελέγχουν τους υπολογισμούς τους και επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο συμπίπτουν στο ίδιο αποτέλεσμα, πριν γίνει η εκτέλεση της βολής. Δεν εκτελείται βολή αν βρεθεί διαφορά.
Ένας ΕΣ, σπάνια θα εκτελέσει πάνω από 3 διαδοχικές βολές. Μία και μοναδική βολή είναι το ιδανικό, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει κάποιος από που προέρχεται. Δύο ή περισσότερες βολές αυξάνουν την δυνατότητα του εχθρού να εντοπίσει την προέλευσή τους και να αντιδράσει είτε αιτούμενος βολές πυροβολικού ή όλμων προς την περιοχή του ΕΣ, είτε εκπέμποντας περιπόλους αναγνώρισης για εντοπισμό και εξουδετέρωσή του.
Ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν συνήθως έμπειροι ΕΣ, είναι η εκτέλεση βολής πίσω από ένα ύψωμα. Το ηχητικό φαινόμενο της βολίδας που προσπερνά το ύψωμα κατευθυνόμενη προς τον στόχο, αποπροσανατολίζει τον αντίπαλο που νομίζει ότι η βολή προέρχεται από την κορυφή αυτού του υψώματος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας ΕΣ και να μεταπέσει από τον ρόλο του ανιχνευτή σε σκοπευτή και το αντίστροφο. Σε μια καταδρομική επιχείρηση για παράδειγμα, πριν την άφιξη της κύριας καταδρομικής δύναμης, μπορούν να διεισδύσουν μόνοι τους και να προσεγγίσουν τον στόχο, παρακολουθώντας κάθε κίνηση επ' αυτού. Όταν θα φτάσει η υπόλοιπη δύναμη, οι ΕΣ προσβάλλουν και εξουδετερώνουν επιλεγμένους στόχους, όπως τους σκοπούς για παράδειγμα. Στη συνέχεια, αν απαιτείται, υποστηρίζουν με πυρά το τμήμα κρούσης.
Σε μια ειδική αεροκίνητη επιχείρηση, οι ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επί ελικοπτέρου για να καλύπτουν την έφοδο. Το ελικόπτερο δυσκολεύει στις βολές ακριβείας, αλλά ο ΕΣ δεν έχει τον περιορισμό της απόκρυψης και μπορεί να εκτελέσει όσες βολές θέλει. Εκτός αυτού το ελικόπτερο φέρνει τον ΕΣ πιο κοντά στον στόχο και του είναι πιο εύκολο να τον προσβάλει.
Σε τακτικό αγώνα, οι ΕΣ μπορούν επίσης να παρενοχλούν τμήματα που βρίσκονται αμυντικά εγκατεστημένα. Είναι πολύ αποτελεσματική η χρήση τους σε τέτοια περίπτωση, λόγω της ψυχολογικής επίπτωσης επί του εχθρού. Αποθαρρύνονται οι στρατιώτες να κινηθούν εκτός ορυγμάτων ή ακόμη να βελτιώσουν τις αμυντικές θέσεις τους. Επίσης, οι πληροφορίες που συλλέγουν είναι πολύ χρήσιμες για τον επιτιθέμενο στη σχεδίαση του ελιγμού του.
Μια άλλη αποτελεσματική χρήση των ΕΣ είναι η προστασία ναρκοπεδίων. Κανένας δεν θα σκεφτεί να σηκωθεί σε ανοικτό έδαφος για να ψάχνει για νάρκες, όταν θα δέχεται φονικά πυρά ακριβείας.
Πριν από επίθεση, οι ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση ηγητόρων του εχθρού και χειριστών ομαδικών όπλων. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι ΕΣ μπορούν επίσης να εκτελούν υπερκείμενα πυρά για την εξουδετέρωση σημαντικών για την επιχείρηση στόχων.
Ακόμη, οι ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση ΕΣ του αντιπάλου. Επειδή γνωρίζουν όλα τα τεχνάσματα που εφαρμόζει ένας ΕΣ, είναι πολύ πιθανότερο να αντιληφθούν τι θα κάνουν οι αντίπαλοι ΕΣ.

Το μέλλον

Το μέλλον παρουσιάζεται μάλλον δυσοίωνο για τους ΕΣ, που πιθανόν να αποτελέσουν ένα "σπάνιο και εκλειπόμενο είδος"! Σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι, έχουν αρχίσει να εντοπίζουν πολύ εύκολα ένα ΕΣ από την πρώτη βολή. Υπάρχουν 4 διαφορετικά συστήματα εντοπισμού που κυκλοφορούν. Τα 3 χρησιμοποιούν μικρόφωνα που τριγωνομετρούν το ίχνος της βολίδας ή την εκπυρσοκρότηση του όπλου. Ακόμη και αν χρησιμοποιείται σιγαστήρας, το όπλο αφήνει την ηχητική του "υπογραφή" που συλλαμβάνεται, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται υποηχητικά φυσίγγια.. Μπορεί το όπλο να είναι αθόρυβο, αλλά η βολίδα θα δημιουργήσει το πλατάγισμά της.
Αν αυτά τα μικρόφωνα ενσωματωθούν σε κράνη μαχητών και οι πληροφορίες συγκεντρωθούν και επεξεργασθούν σε κεντρική μονάδα υπολογιστή που θα τις στείλει πίσω σε φορητή οθόνη, είναι εύκολο για μια μονάδα να εντοπίσει από που δέχτηκε πυρά ΕΣ.
Η τέταρτη μέθοδος χρησιμοποιεί υπέρυθρο σαρωτή για να εντοπίσει τη λάμψη του φλογοκρύπτη του όπλου του ΕΣ. Τη νύκτα είναι πολύ εύκολο να φανεί η λάμψη με γυμνό μάτι. Την ημέρα όμως αυτό είναι μάλλον αδύνατο. Με τον υπέρυθρο σαρωτή εντοπίζεται η λάμψη την ημέρα, όπως ακριβώς και τη νύκτα. Με στρατιωτικούς φορητούς υπολογιστές, είναι εφικτή η μεταβίβαση της πληροφορίας στους μαχητές που εμφανίζεται στην οθόνη σαν μια κόκκινη κουκκίδα. Έτσι είναι πιο εύκολη η ανταπόδοση πυρών και η εξουδετέρωση του εχθρικού ΕΣ.
Με τον υπέρυθρο σαρωτή επίσης είναι εύκολος ο εντοπισμός και ακτίνων laser και κατ' επέκταση του χειριστή τους.
Τι απομένει λοιπόν για τους ΕΣ; Να καταργηθούν; Η απάντηση είναι όχι! Οι ΕΣ θα εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αλλά θα γίνουν πιο "παθητικοί". Θα καλούν πυρά πυροβολικού και αεροπορίας πολύ συχνότερα από την εκτέλεση δικών τους βολών. Η αφάνεια θα εξακολουθεί να είναι το πρωτεύον "όπλο" τους! Αλλά και ο φόβος του αγνώστου θα συνεχίσει να κάνει τον ΕΣ ένα από τα πιο αποτελεσματικά "εργαλεία" στα χέρια ενός διοικητή.
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό παρελθόν, δείτε ένα αγγλικό ντοκιμαντέρ σχετικό για το θέμα, πιέζοντας τον σύνδεσμο: SNIPERS.


Ανιχνευτής


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις