Κατάργηση μετρητών πίσω από το μέτρο Βαρουφάκη.

atm1


Oι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την επιβολή του φόρου στις συναλλαγές με τα ΑΤΜ εκπλήσει.
Το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι αναλήψεις και οι συναλλαγές μέσω των ΑΤΜ εξήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί
η χρήση του πλαστικού χρήματος».
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού κι υποστήριξε επίσης ότι ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρήση μετρητών και ως κίνητρο για την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις που υπάρχουν στις τράπεζες, όμως δεν απέκλεισε να μπει ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις. Διάφορα σενάρια έκαναν λόγο για τέλος ένα της χιλίοις.

Αργότερα με ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το μέτρο:
«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».

Η προσπάθεια για επιβολή μέτρων που θα περιορίσουν τη ροή φυσικού χρήματος και θα κατευθύνουν τον όγκο των οικονομικών συναλλαγών σε ηλεκτρονικά μέσα είναι παραπάνω από έντονη.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις