Ο πρόεδρος της Γκάμπια «θα κόψει τον λαιμό στους ομοφυλόφιλους»

 

Ο Yayah Jammeh κατέλαβε την εξουσία στη χώρα με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1994

Σε περιοδεία του σε αγροτικές περιοχές της Γκάμπια ο πρόεδρος της χώρας Yayah Jammeh, που κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1994, κατά την διάρκεια ομιλίας του προς τους νέους αναφέρθηκε με μένος κατά των ομοφυλόφιλων.





Ο Αφρικανός πρόεδρος απείλησε ότι θα «κόβει τον λαιμό» όποιου είναι ομοφυλόφιλος, προφανώς ως απάντηση σε δυτικούς ηγέτες, που έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει την Γκάμπια για οπισθοδρομική στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Σύμφωνα με το Vice News ο Jammeh ανέφερε: «Αν το κάνετε αυτό (την ομοφυλοφιλία) στη Γκάμπια θα σας κόψω το λαιμό. Αν είστε ένας άντρας που θέλει να παντρευτεί έναν άλλον άντρα και ζείτε σε αυτή τη χώρα και σας συλλάβουν κανείς δεν θα σας ξαναδεί και κανένας λευκός δεν θα μπορέσει να σας σώσει».



Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ως βοήθεια ένα σημαντικό ποσόν προς τη χώρα για να διατεθεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότι η Γκάμπια, μια χώρα στην πλειοψηφία της μουσουλμανική, στηρίζεται οικονομικά, κυρίως, από χώρες της Μέσης Ανατολής.



Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Γκάμπια μιλά απαξιωτικά για τους ομοφυλόφιλους. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ο ίδιος χαρακτήρισε τους γκέι «σκουλήκια» και τόνισε ότι θα τους πολεμήσει με τον ίδιο τρόπο που η χώρα  εξολοθρεύει τα κουνούπια κατά της ελονοσίας και ακόμα πιο επιθετικά.



Ο Jammeh είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ότι ο ιός του Aids μπορεί να θεραπευθεί με βότανα και το 2005 επέβαλε αυστηρά μέτρα κατά της ελευθερίας του Τύπου, λέγοντας ότι είχε  επιτρέψει να εκφράζονται «παρά πολύ ελεύθερα» οι πολίτες!

Τον Αύγουστο του 2014 ο πρόεδρος της Γκάμπια επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της Αφρικής.


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις