Οι δέκα δολοφονίες που άλλαξαν τον κόσμο




Από τη δολοφονία του Λίνκολν σε αυτή αυτή του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου που οδήγησε στο ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δέκα δολοφονίες που έπαιξαν ρόλο κλειδί στην εξέλιξη του κόσμου, όπως τον
ξέρουμε σήμερα.

10. Η δολοφονία του Λίνκολν


Ο σημαντικότερος πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονήθηκε πέντε ημέρες αφ' ότου είχε τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Λίνκολν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιό και φανατικό υποστηρικτή των Νοτίων.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η δολοφονία του ανέκοψε και τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών.

9. Η δολοφονία του Λούθερ Κίνγκ



Ο Λούθερ Κίνγκ δολοφονήθηκε το 1968 όταν στεκόταν στο μπαλκόνι του δωματίου του ξενοδοχείου του. Το άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του ήταν αρκετό για να ξεσπάσουν διαταραχές και βίαιες συγκρούσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις των ΗΠΑ.

Ο θάνατος του ήταν ισχυρό πλήγμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μια εβδομάδα μετά το θάνατό του ο σημαντικός νόμος για τις κατοικίες και την ιδιοκτησία υπεγράφη.

8. Η δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα


Ο Καίσαρας ένας από τους γνωστότερους δικτάτορες της ιστορίας, απειλούσε τη δημοκρατία στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μάλιστα ο θάνατος του αποτέλεσε μια από τις πιο γνωστές συνωμοσίες στην ιστορία καθώς τα μέλη της Συγκλήτου με πρωτοστάτη τον Βρούτο τον περικύκλωσαν και τον μαχαίρωσαν 23 φορές.

Ο θάνατός του σήμανε και την αρχή της πτώσης της Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας, καθώς πολλές περιοχές άρχισαν να επαναστατούν.

7. Η δολοφονία του Ngo Dinh Diem




































Ο πρόεδρος του νοτίου Βιετνάμ δολοφονήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου. Το άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του, αποτέλεσε την εκκίνηση του πολέμου στο Βιετνάμ. που έδωσε τη δυνατότητα στους βορειοβιετναμέζους να κάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία πιο έντονη στην περιοχή. Ο ηγέτης ήταν γνωστός για την αιματηρή εκστρατεία που είχε κηρύξει κατά των βουδιστών.

Ο θάνατος του παράλληλα, αποτέλεσε και την αφορμή των ΗΠΑ να εμπλακούν στον πόλεμο βομβαρδίζοντας τη χώρα.

6. Η δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ


Η δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ο ίδιος είχε βραβευθεί το 1978 με Νόμπελ Ειρήνης, αφ' ότου υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, κάνοντας την Αίγυπτο την πρώτη χώρα που προχώρησε στην αναγνώριση της χώρας.

Αυτό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και το 1981 δολοφονήθηκε από μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Διάδοχός του ήταν ο Μουμπάρακ που ενδιαφερόταν λίγο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

5. Η δολοφονία του Φιλίππου Β'




































Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας δολοφονήθηκε λίγο πριν από το γάμο της κόρης του Κλεοπάτρας με το βασιλιά των Μολοσσών, Αλέξανδρο Α΄, στο θέατρο των Αιγών. Ο βασιλιάς φαίνεται να μπήκε στο θέατρο χωρίς τη φρουρά του και δολοφονήθηκε από τον Παυσανία. Παρόλο που οι αιτίες της δολοφονίας του δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ, υπάρχουν πολλοί εκείνοι που υποστήριζαν ότι ο δολοφόνος εκτελούσε διαταγές του γιου του Αλέξανδρου ή της Γυναίκας του Ολυμπίας.

Μετά το θάνατο του, ο Αλέξανδρος κατάφερε να επεκτείνει την αυτοκρατορία του σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Μπορεί η βασιλεία του να διήρκεσε μόλις 13 χρόνια, ωστόσο ήταν αρκετά για την εγκαθίδρυση του ελληνισμού μέχρι τα βάθη της Ινδίας.

4. Η δολοφονία του Anton Cermak


To 1933 o δήμαρχος του Σικάγο Anton Cermak δολοφονήθηκε από τον Giuseppe Zangara. H επίθεση είχε ως στόχο τον Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ αλλά μια γυναίκα από το κοινό σκούντηξε τον δολοφόνο που έχασε το στόχο του.

Η δολοφονία του άλλαξε την ιστορία των ΗΠΑ που θα έβλεπαν την οικονομία να κατρακυλά και την ανεργία να χτυπά κόκκινο. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ρούσβελτ υπέγραψε νόμο, που δημιούργησε θέσεις εργασίας για περίπου το 25% της Αμερικής.

3. Η δολοφονία της οικογένειας Ρομανόφ


Στις 16 Ιουλίου 1918, ο στρατός της Τσεχοσλοβακίας πλησίασε το Αικατερίνμπουργκ, όπου κρατούταν η βασιλική οικογένεια. Βέβαια αυτό δεν το γνώριζαν οι Τσεχοσλοβάκοι, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την περιοχή, για να προστατέψουν τον πολύτιμο σιδηρόδρομο, ο οποίος βρισκόταν υπό τον έλεγχό τους. Όταν όμως ενημερώθηκαν οι Μπολσεβίκοι για τις κινήσεις του στρατού, θορυβήθηκαν. Πίστεψαν ότι οι Τσεχοσλοβάκοι έρχονταν για να απελευθερώσουν τον Τσάρο, που στα μάτια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών ήταν ακόμα ο νόμιμος ηγέτης της Ρωσίας

Η εκτέλεση των γαλαζοαίματων Ρομανόφ έγινε για να αποτραπεί η παλινόρθωση της μοναρχίας, μετά την επικράτηση της Ρώσικης επανάστασης. Ο κόκκινος στρατός, εκτέλεσε όλη την οικογένεια Ρομανόφ. Το περιστατικό πέρασε στα ψιλά γράμματα της ιστορίας, καθώς όλοι αγωνίζονταν για έναν ανώτερο σκοπό. Τη νίκη του κομμουνισμού.

Αν δεν είχε γίνει η δολοφονία της οικογένειας, είναι πιθανό ο πόλεμος για την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Ρωσία, να είχε διαφορετική εξέλιξη.

2. Η δολοφονία του Κένεντι


Η δολοφονία του Κένεντι ήταν σημαντική για την εξέλιξη του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και την ανάμειξη των αμερικανικών δυνάμεων σε αυτόν. Αμέσως μετά το θάνατό του ο διάδοχός του ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση στο Βιετνάμ που κόστισε σε 3.4 εκατομμύρια ανθρώπους τη ζωή τους.

Παράλληλα, οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά σε όλους τους τομείς με πρόεδρο τον Κένεντι.

1. Η δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου








Η κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλον, παρά μόνο στην δολοφονία του του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, του διάδοχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας στο Σαράγιεβο.
Ο θάνατος του ήταν η αφορμή αν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια που έμοιαζαν με καζάνι που έβραζε, λόγω των εδαφικών διεκδικήσεων. Έτσι, τον Ιούνιο του 1914 πυροβολήθηκε από μια ομάδα έξι Σερβοβόσνιων.
Παράλληλα, ο θάνατος του αποτέλεσε και την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με την εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων στις συγκρούσεις στα Βαλκάνια.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις