Γιατί ο Μαραθώνιος δεν είναι ούτε μέτρο παραπάνω

 

Γιατί ο Μαραθώνιος είναι πάντα 42,195 km; Δεν είναι επειδή τόση ακριβώς είναι η απόσταση του Μαραθώνα από την Αθήνα Στις πρώτες τρεις Ολυμπιάδες, ύστερα από την αναβίωσή τους (1896,1900,1904), η απόσταση του μαραθώνιου ήταν χοντρικά 42 χιλιόμετρα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του
Λονδίνου (1908) όμως, η συνολική απόσταση που καλούνταν να καλύψουν οι μαραθωνοδρόμοι ήταν 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα ακριβώς. Από τότε καθιερώθηκε να είναι αυτή η επίσημη απόσταση κάθε μετέπειτα Μαραθωνίου.Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν οι διοργανωτές του Λονδίνου τη συγκεκριμένη απόσταση ήταν καθαρά βασιλικός: Η γραμμή εκκίνησης του Μαραθωνίου δρόμου τοποθετήθηκε έξω από το Κάστρο του Γουίνστορ, από όπου η μισή βασιλική οικογένεια θα παρακολουθούσε την έναρξη του αγώνα. Η γραμμή τερματισμού ήταν ακριβώς μπροστά από το βασιλικό θεωρείο στο στάδιο Γουάιτ Σίτυ το οποίο βρισκόταν 42,195 χιλιόμετρα μακριά. Εκεί, η υπόλοιπη μισή βασιλική οικογένεια θα παρακολουθούσε τον τερματισμό, όπως και τελικά έγινε.

Γιατί υπάρχει το συγκεκριμένο αγώνισμα;
Οφείλει την ύπαρξή του στον Έλληνα αγγελιοφόρο Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. διήνυσε τρέχοντας την απόσταση Μαραθώνα – Αθήνα (περίπου 42 km, ακριβή απόσταση είναι αδύνατον να γνωρίζουμε), για να ανακοινώσει την νίκη των Ελλήνων έναντι των Περσών.
Σύμφωνα με τον λαϊκό θρύλο, μόλις ανήγγειλε την είδηση πέθανε από εξάντληση. Κάτι που φαντάζει απίθανο μιας και οι Αγγελιοφόροι εκείνη την εποχή διένυαν ακόμα και τριπλάσιες αποστάσεις. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο ίδιος ο Φειδιππίδης πριν από τη μάχη του Μαραθώνα έτρεξε 246 χιλιόμετρα πηγαίνοντας στη Σπάρτη ζητώντας την βοήθειά τους στη μάχη.



 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις