Ινδία: Pepsi και Coca-Cola χρησιμοποιούνται ως φυτοφάρμακα γιατί είναι φθηνά και… αποδίδουν!

 

 

Πέραν του ότι είναι ένα αποτελεσματικό δηλητήριο για τον ανθρώπινο μεταβολισμό, φαίνεται οι Pepsi και Coca-Cola έχουν κι άλλη δημοφιλή λειτουργία σε άλλα μέρη του κόσμου.


Ένας από τους κορυφαίους εθελοντικούς φορείς της Ινδίας, το Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον [Center for Science and Environment (CSE)], δήλωσε ότι τα αναψυκτικά που παρασκευάζονται στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρουν τα ονόματα των Pepsi και της Coca-Cola, περιέχουν απαράδεκτα υψηλά επίπεδα
υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, έτσι πολλοί αγρότες τα χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση των παρασίτων λόγω του χαμηλού κόστους σε σύγκριση με τα συμβατικά φυτοφαρμάκα.
Coca-Cola-5

Είναι φθηνότερο και ευκολότερο να αγοράσει κανείς Coca-Cola σε ορισμένες χώρες του τρίτου κόσμου, από το να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η Coca-Cola χρησιμοποιεί την “προπαγάνδα δημοσίων σχέσεων” για να πείσει τους καταναλωτές και ολόκληρα έθνη ότι πρόκειται για μια “περιβαλλοντική εταιρεία” όταν πραγματικά συνδέεται με τη ρύπανση, έλλειψη νερού, και την ασθένεια. Η Coca-Cola έχει δοκιμαστεί σε πολλά σενάρια καθαρισμού τύπου: πως να καθαρίσετε τα πάντα από τους λεκέδες πετρελαίου κ.α.
Το 2003, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανέλυσε δείγματα από 12 μεγάλους κατασκευαστές αναψυκτικών που πωλούνται εντός και γύρω από την πρωτεύουσα στα εργαστήριά της και διαπίστωσε ότι όλα αυτά περιείχαν κατάλοιπα τεσσάρων εξαιρετικά τοξικών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων -. λινδάνιο, DDT, μαλαθείο και χλωροπυριφό.
«Σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν, τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπόμενο συνολικό όριο φυτοφαρμάκων των 0,0005 mg ανά λίτρο νερού για τα τρόφιμα, που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (ΕΟΚ) », δήλωσε ο Sunita Narain, διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που συγκαλείται για να ανακοινώσει τα συμπεράσματα. Το επίπεδο του chlorpyrifos ήταν 42 φορές υψηλότερα από τα πρότυπα της ΕΕ, έδειξε η μελέτη.. Υπολείμματα από μαλαθείο ήταν 87 φορές υψηλότερα και lindane- που έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες- 21 φορές υψηλότερο, δήλωσαν οι επιστήμονες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Πρόσθεσαν ότι κάθε δείγμα ήταν αρκετά τοξικό για να προκαλέσει καρκίνο μακροπρόθεσμα, βλάβες στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, γενετικές ανωμαλίες, και σοβαρή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δείγματα από την Coca-Cola και την Pepsi είχαν σχεδόν παρόμοιες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα πορίσματα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Οι υπεύθυνοι των ινδικών θυγατρικών της Coca-Cola και η Pepsi έσπευσαν να αντικρούσουν τις κατηγορίες. Ο Sanjeev Gupta, πρόεδρος της Coca-Cola Τρία Ινδία, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ως «άδικες» και δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε υποβληθεί σε «δίκη από τα μέσα ενημέρωσης».

Φθηνότερα

Ωστόσο οι αγρότες στις συνοικίες Durg, Rajnandgaon και Dhamtari λένε ότι χρησιμοποιούν τις Pepsi και Coca-Cola για την προστασία των φυτειών ρυζιού τους ενάντια στα παράσιτα και… το εγχείρημα αποδίδει! Είναι μια τάση που έχει παρατηρηθεί και σε άλλα μέρη της Ινδίας, με τους αγρότες που χρησιμοποιούν επίσης ινδικές μάρκες των αναψυκτικών τύπου κόλα.





ΠΗΓΗ














































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις